با سردشدن تدریجی هوا، یخزدگی سوخت ماشین در دمای خیلی پایین اتفاق میافتد. اتومبیلهای دیزلی، قلب تپنده حملونقل زمینی از این قاعده مستثنی نیستند. سوخت مصرفی گازوئیل در ماشینهای سنگین در دمای بین ۸- تا ۲۰- درجه یخ میزند. نوع ترکیبات اصلی گازوئیل دلیل اصلی یخ زدن گازوئیل است. در این مقاله میخواهیم به موضوع “یخ زدن گازوئیل چرا اتفاق می افتد و چگونه می توان از آن جلوگیری کرد؟” بپردازیم.
با اکستریم مگ همراه باشید
چرا گازوئیل یخ می زند؟
گازوئیل ترکیبات و ویژگی شیمیایی و فیزیکی مختص به خود را دارد که برخی از این موارد باعث یخ زدن گازوئیل میشوند.
پارافین
اتومبیلهای دیزلی نسبت به ماشینهای سبک از ساختار ویژهای برخوردار هستند. فشار زیاد انژکتور و سرعت بالای عبور سیال از آن، نیازمند سوختی با ویژگی روانکاری است. به همین دلیل در سوخت گازوئیل مقادیری پارافین وجود دارد.
پارافین در دمای پایین حالت ماده خود را از دست میدهد و شکل جامد و ژلهای به خود میگیرد. در این حالت یخ زدن گازوئیل اتفاق میافتد. انجماد پارافین باعث ازکارافتادگی موتور و انسداد مسیر سوخترسانی میشود.
وجود آب در گازوئیل
یکی از ناخالصیهای موجود در گازوئیل، آب است. آب در دمای پایین یخ میزند و عواملی چون رطوبت در مخزن سوخت و مسیر سوخترسانی این شرایط را تسریع میبخشد. آب یخزده در انژکتور و فیلترها مسدود میشود و یخ زدن گازوئیل را برای خودرو به وجود میآورد. که در نهایت فرآیند جریان سوخت را مختل میکند.
نوع گازوئیل
برای مصرف اتومبیلهای سنگین، دو نوع سوخت گازوئیلی تابستانی و زمستانی در بازار وجود دارد. گازوئیل زمستانی با ترکیبات خاصی که نقطه انجماد پایینی دارد، امکان یخ زدن گازوئیل را کاهش میدهد.
شرایط و عوامل محیطی
در مناطق سردسیر و مرطوب امکان یخ زدن گازوئیل بیشتر است. اگر قصد تردد در این مکانها را دارید پیشنهاد میکنیم که نکات لازم برای جلوگیری از یخزدگی گازوئیل را در ادامه مطالعه کنید.
راه های جلوگیری از یخ زدگی گازوئیل
چندین راه مؤثر در جهت پیشگیری از یخ زدن گازوئیل و روان، کارکردن موتور دیزل را در این بخش معرفی میکنیم.
استفاده از ضدیخ
ضدیخ، بهعنوان یک سیال، نقطه انجماد گازوئیل را کاهش میدهد و از یخ زدن گازوئیل خودرو جلوگیری میکند. دو نوع ضد یخ برای مصرف در بازار موجود است.
ضدیخ بر پایه آلی: عمر این ضد یخ باتوجهبه فرمولاسیون خاصش، طولانیتر از سایر ضدیخهای بازار است. این نوع ضدیخ تا ۳ سال در خودرو عمر و کاربرد دارد.
ضد یخ بر پایه معدنی: پرمصرفترین نوع ضدیخ در بازار که عمر آن یک سال است.
انتخاب سوخت مناسب فصل سرما
طبق استاندارهای جهانی، سوخت زمستانی در دمای پایینتری یخ میزند. عملکرد گازوئیل زمستانی در دمای پایین مطلوب است. دو نوع سوخت گازوئیل برای مصرف وجود دارد که از یخ زدن گازوئیل جلوگیری به عمل میآورد.
گازوئیل مختص فصل گرم: این سوخت تا دمای ۴۰ تا ۶۰ درجه، شکل خود را حفظ میکند و برای فصل تابستان یک انتخاب مناسب است.
گازوئیل مختص فصل سرد: این گازوئیل تا دمای ۲۰- تا ۳۰- درجه یخ نمیزند. اگر خودروی شما در دمایی پایینتر از ۳۰ ـ درجه قرار گرفت حتماً از ضد یخ در دیزل خود استفاده کنید.
عایق کردن و گرم کردن محیط
در هوای سرد، لولههای سوخت را عایق کنید. گرمکنهای سوخت گازوئیل از یخزدن آن، جلوگیری میکنند.
پر نگه داشتن باک سوخت
فضاهای خالی باک را با سوخت کاملاً پر کنید. با این کار احتمال تشکیل کریستال یخ در مخزن سوخت کاهش مییابد و یخ زدن گازوئیل برای شما ایجاد نمیشود.
نشانه های یخ زدگی گازوئیل
انسداد مسیر سوخترسانی، قدرت و عملکرد موتور را تضعیف میکند و مصرف سوخت را افزایش میدهد. همچنین در هنگام استارتزدن، مشکل به وجود میآید.
پیامدهای یخ زدن گازوئیل
یخزدن گازوئیل، عواقب و مشکلات زیادی را برای اتومبیلهای سنگین پدیدار میکند.
توقف موتور: یکی از اثرات منفی یخزدگی سوخت موتور دیزل، توقف موتور است که ممکن است خطرات جبرانناپذیری را به وجود آورد.
انسداد مسیر سوخترسانی و فیلترها: تجمع پارافین ژلهای و آب یخزده در مسیر سوخترسانی، اختلال ایجاد میکند.
عملکرد ضعیف موتور: با انسداد مسیر سوخترسانی، عملکرد و بازدهی موتور به شکل ملموسی ضعیف میگردد.
افزایش هزینههای تعمیر: تمامی موارد بالا باعث آسیب به برخی از بخشهای دیزل میشود. تعمیر و یا تعویض این قطعات هزینه ور است.
جمع بندی
پارافین، آب و شرایط محیطی عوامل اصلی یخزدگی گازوئیل هستند. برای جلوگیری از این امر استفاده از سوختهای زمستانی و ضد یخ پیشنهادهای کارآمدی هستند. نکاتی چون گرم نگهداشتن محیط سوخت در دیزل و عایق مسیر سوخترسانی نیز برای پیشگیری از یخزدن گازوئیل کارساز است. ازکارافتادن موتور و افزایش هزینههای تعمیر از پیامدهای یخزدن گازوئیل هستند.