تفاوت روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک

روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک

یکی از اجزای مصرفی و مهمی که در عملکرد موتور خودرو تأثیر بسزایی دارد، روغن‌موتور است. روان‌کاری قسمت‌های مختلف موتور، کاهش اصطکاک و فرسایش، خنک‌سازی و کاهش حرارت موتور و جذب رسوبات حاصل از احتراق از وظایف روغن‌موتور است. آشنایی با انواع روغن‌موتور باتوجه‌به فرمولاسیون آن‌ها، به شما در انتخاب یک روغن‌موتور مناسب کمک می‌کند. در این مقاله تفاوت روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک را شرح خواهیم داد در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید.

روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک

روغن موتور چیست؟

قبل از اینکه روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک را بررسی کنیم، بهتر است با روغن‌موتور بیشتر آشنا شوید.

روغن‌موتور متشکل از دو جز است. پایه اصلی روغن و جز بعدی آن افزودنی‌هایی است که در ترکیبات روغن وجود دارد. روغن‌های موتور در سه نوع مختلف تولید می‌شوند: معدنی، سنتتیک و نیمه سنتتیک.

تفاوت اصلی بین روغن‌های معدنی (معمولی) و سنتتیک در ترکیبات پایه آن‌ها است. پایه اصلی روغن معمولی را، نفت خام و پایه روغن‌های سنتتیک را، مواد شیمیایی ساخته شده در آزمایشگاه تشکیل می‌دهد.

خاصیت ویسکوزیته (گرانروی) روغن، به‌عنوان یک مایع بر عملکرد موتور تأثیر دارد. هرچه گرانروی بیشتر باشد، چسبندگی روغن افزایش می‌یابد و لغزندگی آن کم می‌شود. در ویسکوزیته کم، دقیقاً برعکس این مورد پیش می‌آید. لغزندگی کمتر، روی سطوح مختلف موتور را پوشش نمی‌دهد و عملکرد روغن موتور را تضعیف می‌کند.

 

روغن سنتتیک چیست؟

یکی از انواع روان‌کننده موتور، روغن سنتتیک است که در مقایسه با سایر روغن‌های بازار جدیدتر است. از ترکیبات شیمیایی سنتزی و از تجزیه و بازسازی مولکول‌های نفت پدید می‌آید. در زیر میکروسکوپ، شکل مولکول‌ها، یکسان دیده می‌شود. روغن سنتتیک در دو حالت مختلف، کاملاً سنتزی (سنتتیک) و نیمه سنتزی (نیمه سنتتیک)، عرضه می‌شود.

در مقابل روغن معمولی از نفت خام، حاصل می‌شود. یک قطره از این محصول در زیر میکروسکوپ به شکل مولکول‌هایی با اندازه و ساختار متفاوت است.

روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک

روغن تمام سنتتیک

این روغن، بدون استفاده از نفت خام و به‌صورت شیمیایی و توسط انسان فرآوری می‌شود. کاملاً تصفیه شده و خالص است و در خودروهای مدرن، کاربرد بیشتری دارد.

گرانروی مناسب، از شاخص‌های اصلی روغن تمام سنتتیک است. لغزندگی و پوشش عالی در روغن سنتتیک، عملکرد اجزای موتور را در دمای پایین و بالا افزایش می‌دهد.

در هوای سرد که  ممکن است زمان استارت‌زدن خودرو طولانی شود، روغن سنتتیک موتور سریع‌تر گرم می‌کند. در مقابل در هوای گرم، دمای موتور را باتوجه‌به گرانروی مناسب، راحت‌تر کاهش می‌دهد.

فرآیند رسوب‌زدایی توسط روغن سنتتیک، به‌خوبی انجام می‌شود و ازاین‌رو اجزای موتور روان‌تر کار می‌کنند. پاک‌کنندگی خوب در موتور، قدرت و عملکرد موتور خودرو را بهبود می‌بخشد.

قیمت این نوع روغن، نسبت به سایر روغن‌های موجود در بازار گران‌تر است؛ اما روغن سنتتیک با افزایش عمر قطعات داخلی موتور و کاهش مصرف سوخت مطمئناً ارزش هزینه‌کردن را دارد‌ و در درازمدت مقرون‌به‌صرفه است.

مزایا

  • گرانروی بالا
  • تبخیر شوندگی پایین در دمای بالا
  • طول عمر بیشتر
  • قدرت روانکاری بالا
  • مقاوم در برابر اکسیداسیون
  • عملکرد خوب در دمای بالا و پایین
  • کاهش مصرف سوخت

 

معایب

  • قیمت بالا
  • سازگار نبودن با برخی از خودروهای قدیمی

 

روغن نیمه سنتتیک

پایه اصلی روغن نیمه سنتتیک، ترکیبی از روغن معمولی و سنتتیک است. نسبت به روغن تمام سنتتیک ناخالصی بیشتری دارد. عملکرد این روغن از روغن معدنی بیشتر و از روغن تمام سنتتیک کمتر است.

تشخیص این که در روغن نیمه سنتتیک تا چه مقدار از روغن‌های پایه سنتتیک و یا معدنی استفاده شده، دشوار است.

مزایا

  • قیمت این نوع روغن نسبت به روغن تمام سنتتیک، کمتر است و در بین عموم، مصرف بیشتری دارد.

 

  • ترکیبات روغن نیمه سنتتیک باعث شده است که قدرت محافظت بیشتری از موتور، نسبت به روغن معمولی داشته باشد.

روغن سنتتیک و نیمه سنتتیک

کدام روغن،  تمام سنتتیک و یا  نیمه سنتتیک؟

روغن تمام سنتتیک برای مصرف در وسایل نقلیه سنگین و خودروهایی با موتورهای توربوشارژ و سوپر شارژ که معمولاً در دمای بالا کار می‌کنند، انتخاب مناسبی است.

برای استفاده از این نوع روغن، تمامی شرایط خود را بررسی کنید. اگر مدام در ترافیک رانندگی می‌کنید و یا آب‌وهوای منطقه زندگی شما خیلی سرد و یا گرم است، استفاده از روغن تمام سنتتیک، کاربردی و مفید است.

اگر در شرایط جوی مساعدی زندگی می‌کنید و موتور خودروی شما معمولی است، روغن نیمه سنتتیک، انتخاب مناسب و مقرون به صرفه‌ای است. این روغن در خودرو های سواری و موتورسیکلت بازدهی خوبی دارد.

 

جمع بندی

روغن تمام سنتتیک عملکرد و گرانروی بیشتری نسبت به روغن نیمه سنتتیک دارد. در مقابل روغن نیمه سنتتیک مقرون‌به‌صرفه و بهتر از روغن معمولی است. در آخر در انتخاب بین این دو روغن باید نوع خودرو، شرایط آب‌وهوایی و سبک رانندگی را در نظر گرفت.

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا