یکی از جلوههای بصری تأثیرگذار در خودرو، چراغهای آن است. البته نور مناسب و کافی، هنگام رانندگی در شب، دید خوبی را برای راننده مهیا میکند. درگذشته برای تغییر چراغهای ماشین، تنوع و انتخاب زیادی وجود نداشت. در حال حاضر چراغهای هالوژن، هدلایت (LED) و زنون (HID) خودرو را میتوان باتوجه به نیاز و سلیقه خریداری و نصب کرد. در این مقاله به “مقایسه چراغ های زنون و LED؛ کدام یک روشنایی و عمر بیشتری دارد؟” خواهیم پرداخت.
در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید
چراغ های زنون در ماشین
طبق آمار ارائه شده، میزان تصادفات جادهای در هنگام شب و در زمانی که دید کافی وجود ندارد، بیشتر است. از همین جهت موضوع چراغ های زنون و LED برایمان اهمیت پیدا میکند. چراغهای زنون بیشترین نور ممکن را در بین سایر چراغهای خودرو، دارا هستند. این چراغ به دلیل نور زیاد، برای رانندگی در شب و جاده های تاریک، انتخاب مناسبی است. در این بخش به بررسی کامل زنون می پردازیم.
عملکرد زنون
چراغهای زنون، یک محفظه کاملاً وکیوم و ایزوله است که درون آن با گاز زنون پرشده است. روشنشدن نور این چراغ، به تخلیه بار بسیار شدید الکتریکی نیاز دارد. زمانی که این تخلیه بار الکتریکی اتفاق میافتد بین دو قطب الکترود، اشتعال رخ میدهد و گاز زنون از خود نور شفاف و درخشندهای ساطع میکند. چراغهای زنون نسبت به نوع فابریک خودرو (هالوژن) ۲٫۵ تا ۴ برابر نور بیشتری تولید میکنند.
نور زنون
رنگ نور، برخی از خودرو های خارجی که از زنونهای فابریکی در آنها استفاده میشود، طیف رنگی 5000 تا 5500 دارد. این اعداد از 3000 تا 30000 کلوین است و رنگی که به زردی متمایل نباشد و نه آبی، در محدوده 6000 کلوین قرار دارد.
رنگ نور چراغهای هالوژن فابریک خودروی داخلی، 4300 کلوین است که نوری با رنگ سفید متمایل به زرد را شامل میشود.
هرچه عدد کلوین از 6000 بالاتر رود، رنگ نور به آبی نزدیکتر می شود. خودروهایی که نور بسیار درخشان و آزار دهنده ای دارند از چراغهای زنون در محدوده 8000 کلوین، استفاده میکنند.
در کل چراغهای زنونی که عدد کلوین آنها به نور طبیعی 5000 تا 5500 نزدیکتر باشد، رانندگی در زمان مه و شرایط جوی نامناسب، وسعت دید بهتری را فراهم میکنند.
در ایران چراغهای زنون 4300، 6000 و 8000 کلوین طرفدار دارند. که باتوجه به سلیقه و نیازهای شخصی، می توان یکی از آن ها را انتخاب نمود. چراغ های 8000 کلوین در بین جوانان از محبوبیت بیشتری برخورداراست که این یکی از عمده تفاوتهای چراغ های زنون و LED است. چراغهای 4300 هم برای رانندگی پر شرایط جوی نامناسب و مناطق کوهستانی، ایمنی بیشتری را ایجاد میکنند.
عمر زنون (HID)
یکی از موارد مقاله “مقایسه چراغ های زنون و LED؛ کدام یک روشنایی و عمر بیشتری دارد؟” مربوط به عمر زنون است. عمر چراغهای زنون از چراغهای هالوژن بهمراتب بیشتر است. عمر مفید زنون ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ ساعت، تخمین زده میشود. کیفیت نور این چراغها ممکن است که در طی زمان از نور سفید به سمت زرد تغییر کند.
پراکندگی نور زنون
این چراغها باتوجه به ساختار خود، گاهی اوقات نور را غیرمتمرکز ساطع میکنند. این موضوع یکی از موارد مهم در تفاوت چراغ های زنون و LED است. این امر موجب آزار رانندگان لاین مخالف میشود. نصب نادرست چراغ زنون، یکی از دلایل تابش نور مستقیم به چشمان دیگر رانندگان است.
چراغ های LED (هد لایت)
چراغهای هدلایت از نور خوبی برخوردار هستند. میزان مصرف این لامپها خیلی پایین است بهطوریکه خودرویی مجهز به چراغ هدلایت در مقابل خودرویی که از چراغهای هالوژنی استفاده میکند، مصرف انرژی تا ۶۰ درصد کمتر را دارد.
عملکرد LED
در بحث چراغ های زنون و LED نگاهی به عملکرد ال ای دیها داشته باشیم. LED مخفف دیودهای ساطعکننده نور است. هدلایت از مواد رسانایی ساخته شده که میزان هادی بودن آنها از شیشه بیشتر و از مس کمتر است. دیودها جریان برق را فقط در یکجهت عبور میدهند و نور را مستقیم و بدون حرارت، تولید میکنند. این قابلیت باعث میشود که LED، انرژی کمتری مصرف کند و در مقابل حرارت کمتری ایجاد میشود.
نور LED
چراغهای هدلایت، قابلیت دید وسیعی را ایجاد میکنند. چراغهای LED، سریعاً روشن و خاموش میشوند و زنون برای استفاده، نیاز به چند ثانیه گرمشدن دارند.
نور LED، باتوجهبه دیودهای بهکاررفته در آن، متنوع است. در سری جدید هدلایتها، روشنایی چراغها در حد زنون، افزایش پیدا کرده است.
عمر هدلایت
یکی از موارد مهم در “مقایسه چراغ های زنون و LED؛ کدام یک روشنایی و عمر بیشتری دارد؟” مربطو به عمر هدلایت است. عمر چراغهای هدلایت از 15000 تا 30000 ساعت است. دوام و ماندگاری این چراغها به دلیل، عدم وجود قطعات متحرک و مقاومت در شرایط محیطی، بیشتر است. کیفیت نور ساطع شده از LED با گذشت زمان، تغییر نمیکند.
پراکندگی نور هدلایت
چراغهای LED بهگونهای طراحی شدهاند که پخش و پراکندگی نور متمرکزی را ارائه میدهند. این موضوع یکی دیگر از تفاوتهای چراغ های زنون و LED است. این قابلیت سبب میشود که در جاده، نقاط تاریک کمتری در دید راننده قرار بگیرد و روشنایی یکنواختی ایجاد گردد.
مزایا و معایب چراغ های زنون و LED
مزایای زنون
- تولید نور بسیار روشن که در شب، عملکرد خوبی را ارائه میدهد.
- روشنایی بیشتر نسبت به هالوژن
معایب
- نیاز به بالاست که هزینه بیشتری را شامل میشود.
- احتمال انتشار نور بهصورت غیرمتمرکز و آزار سایر رانندگان
- عمر کمتر نسبت به LED
مزایا LED
- پخش نور یکنواخت و عدم تغییر رنگ باگذشت زمان
- عمر طولانی
- کممصرف
معایب LED
- قیمت خرید بالاتر ولی هزینه نگهداری کمتر
- نیاز به خنککننده در برخی از طراحیهای این چراغ
جمع بندی
دوتا از چراغهایی که امروز در بحث “چراغ های زنون و LED” بررسی کردیم، از جهات مختلفی همچون، مقدار و پخش نور، عمر و مصرف اهمیت پیدا میکنند. باتوجه به همه این موارد اگر شما بیشتر در جادههای خارج شهر، رانندگی میکنید، چراغهای زنون با روشنایی بالا برای شما مناسب هستند. اگر معیارهایی نظیر، عمر بیشتر، صرفهجویی در انرژی و ثبات عملکرد برای شما حائز اهمیت هستند، پیشنهاد میکنیم که از چراغهای LED استفاده کنید.