دلایل لجنی شدن روغن موتور چیست؟

لجنی شدن روغن موتور

روغن موتور، اجزای مهم موتور را روانکاری می کند و اصطکاک و گرما را در قطعات موتور کاهش می دهد. روغن موتور برای موتور دوست  و همراه خوبی است ولی اگر روغن به موقع تعویض نگردد تبدیل به دشمن موتور می شود. به بررسی های دوره ای خودروی خود اهمیت دهید تا از لجنی شدن روغن پیشگیری به عمل آورید. روغن موتور در اثر فعل و انفعالات شیمیایی و در برخورد با اکسیژن ، گرد وغبار و ذرات ریز فلزی اکسیده می شود و از حالت مایع سیال به ژله تبدیل می گردد. در این مقاله به این سوال که “دلایل لجنی شدن روغن موتور چیست؟” پاسخ می دهیم.

در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید.

لجنی شدن روغن موتور

چرا روغن موتور لجنی می شود؟

اگر بخواهیم فرآیند لجنی شدن روغن موتور خودرو را به طور علمی بیان کنیم، باید گفت، دلیل اصلی این اتفاق، اکسیداسیون روغن موتور است. گذر زمان با روغن کنار نمی آید و مولکول های روغن در معرض اکسیژن، دمای بالا و ذرات ریز شکسته می شوند. طی فعل و انفعالات شیمیایی مولکول های روغن با این عناصر، روغن روان به  لجن غلیظ و چسبنده تبدیل می گردد. روغن به خودی خود به لجن تبدیل نمی شود بلکه اگر به موقع تعویض نگردد این احتمال افزایش می یابد.

بهتر است روغن موتور را بین ۳ تا ۵ هزار کیلومتر تعویض کرد تا با مشکلاتی نظیر لجنی شدن روغن مواجه نشوید. یکی دیگر از علل لجنی شدن روغن، رانندگی در شرایط ترافیک و توقف و حرکت های پی در پی است.

از عوامل دیگر می توان به خرابی کاتالیزور، واشر سر سیلندر و روغن بی کیفیت اشاره کرد. به طور کلی دلایل لجنی شدن روغن موتور را می توان این گونه بیان کرد.

  • به تعویق انداختن تعویض روغن موتور
  • خرابی واشر سر سیلندر
  • روغن بی کیفیت
  • گردش ضعیف روغن
  • رانندگی در شرایط پر تنش مانند ترافیک و یا شرایط جوی نامساعد

 

لجنی شدن روغن موتور

علائم و نشانه های لجن گرفتن روغن موتور

روغن موتور قبل از این که خیلی چسبنده و لجنی شود، علائم و هشدارهایی  را در خودرو نمایان می سازد. لجنی شدن روغن موتور با توجه به شدت مشکل، متفاوت است. البته اگر روغن موتور خیلی لجنی شود، تعمیرکار باید موتور را بررسی کند و بخش هایی از موتور را تعمیر کند و یا موتور را به طور کلی تعویض کرد‌‌.

  • افت فشار روغن: لجن می تواند مسیرهای روغن را دچار انسداد کند و مقدار فشار روغن را کم کند.
  • افزایش گرما در موتور: روغن با گردش در بین اجزای موتور، آن را خنک می کند. کاهش گردش روغن موتور عملا گرمای موتور را افزایش می دهد.
  • آسیب به یاتاقان: عملکرد یاتاقان با ایجاد لجن در روغن موتور مختل می گردد. خرابی یاتاقان منجر به ایجاد صدای ضربه در موتور می شود.
  • کاهش قدرت و شتاب موتور: لجن می تواند قدرت و شتاب موتور را تحت الشعاع قرار دهد.

 

اگر روغن موتور لجن گرفت، چه کاری انجام دهیم؟

رفع لجنی شدن روغن موتور، هزینه بر و دردسرساز است. اگر شما از وجود مشکل لجن در روغن اطمینان حاصل کردید، بهتر است که برای رفع این مشکل سریعا اقدام کنید. شاید اندک امیدی برای نجات موتور باقی مانده باشد.

اگر حجم لجن در روغن موتور، آن قدری زیاد نشده باشد و این مشکل را زود تشخیص دهید، می توان با کمک شوینده ها، آن را رفع کرد. انجام این کار را به یک مکانیک ماهر بسپارید‌.

تعویض روغن موتور نیز یکی از راهکارهای رفع لجن است. این عمل در صورتی که تجمع لجن در روغن کم باشد، کمک کننده است.

اگر مکانیک پس از آنالیز روغن، حجم زیاد لجن در روغن موتور را تشخیص دهد، ممکن است بعضی از اجزای سالم موتور را جدا کند و مابقی را تعویض کند. گاهی این روش نیز کارساز نیست و باید از یک موتور جدید استفاده کرد.

لجنی شدن روغن موتور

راه های جلوگیری از لجن گرفتن روغن موتور

  1. اولین و ساده ترین راه جلوگیری از لجنی شدن موتور، تعویض به موقع روغن موتور است.
  2. در تعویض روغن، از محصولات با کیفیت استفاده کنید.
  3. از رانندگی در مسیرهای پر ترافیک دوری کنید.
  4. در زمان تعویض روغن موتور خودرو از تعویض فیلتر روغن غافل نشوید.
  5. ترجیحا در شرایط جوی نامناسب همچون گرد و خاک رانندگی نکنید.

 

جمع بندی

لجنی شدن روغن موتور، عملکرد موتور را تضعیف می کند. وجود لجن در روغن سبب می گردد که روان کاری و خنک سازی اجزای داخلی خودرو به خوبی انجام نگردد. در صورتی که، از وجود لجن در روغن مطمئن شدید، برای رفع این مشکل غافل نشوید چرا که در این زمینه زمان دشمن شماست و خسارت های ناشی از لجنی شدن روغن بسیار است. در این مقاله به طور کلی به این سوال دلایل لجنی شدن روغن موتور چیست؟ پاسخ دادیم.

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پیمایش به بالا