دلیل سیاه شدن روغن موتور

روغن موتور

روغن موتور نقش مهمی در بهبود عملکرد ماشین دارد و با روان‌کاری برخی قطعات از فرسودگی موتور جلوگیری می‌کند. گاهی عواملی مثل چراغ چک و یا بوی روغن در ماشین، شما را وادار می‌کنند که روغن موتور را چک کنید. اگر رنگ غیر طبیعی این روغن را مشاهده کنید، باید دلیل سیاه شدن روغن موتور را بیابید و برای رفع آن پیش‌قدم شوید. با اکستریم مگ همراه شوید تا بدانید سیاهی روغن موتور چه چیزی را درباره موتور و قطعات مربوط به آن می‌گوید.

چرا از روغن موتور استفاده می‌شود؟

قطعات خودرو دائما با یکدیگر در تماس هستند و اصطکاک و گرمایی که به‌دلیل این سایش بین آن‌ها ایجاد می‌شود، عمرشان را کاهش می‌دهد. برای جلوگیری از فرسودگی اجزای ماشین، از روغن‌های مخصوص هر قطعه استفاده می‌شود تا بتواند با قطعات دیگر روان‌تر و خنک‌تر ارتباط بگیرد. ارزشمندترین عضوی که در سیستم هر خودرو وجود دارد موتور آن است که از روغن برای انجام دادن وظایف حیاتی‌اش بهره می‌گیرد.

روغن موتور

روغن موتور ماده‌ای از مشتقات نفت است و در موتور خودرو به گردش در می‌آید تا به آن کمک می‌کند که:

  • بازدهی بالاتری داشته باشد و بیشتر عمر کند.
  • بیش از حد گرم نشود و در برابر اثرات مخرب ساییدگی مقاومت کند.
  • لرزش کمتری داشته باشد و دیرتر دچار خوردگی و خرابی شود.
  • جرم نگیرد و در حین کار و حرکت خودرو پاک‌سازی شود.

به همین خاطر روغنی که درون موتور می‌ریزید باید تازه، مرغوب و مناسب باشد تا بتواند روان‌کاری بین قطعات درونی را به‌خوبی انجام دهد. اگر به روغن قدیمی و فاسدی که مدت‌ها پیش در موتور ماشین ریخته‌اید اکتفا کنید، جیب خودتان را از یک هزینه ناچیز نجات می‌دهید. اما این روغن به‌تدریج آن‌قدر آلوده و مخرب می‌شود که دیگر تضمین نمی‌کند همچنان شما را از به خرج افتادن در امان نگه دارد. یکی از علائم هشداردهنده‌ای که به شما می‌گوید وقت تعویض روغن موتور فرا رسیده است سیاه شدن آن می‌باشد که در ادامه علتش را بررسی می‌کنیم.

چرا روغن موتور سیاه می شود؟

 

روغن موتور

 

سیاه شدن روغن موتور دلایل بسیاری دارد؛ مثلا می‌تواند به‌خاطر خرابی موتور، کهنگی فیلتر روغن و یا حرارت زیاد در ماشین باشد. رایج‌ترین مواردی که می‌توانیم به عنوان دلیل سیاه شدن روغن موتور به آن اشاره کنیم عبارت‌اند از:

  1. خرابی موتور: سیاه شدن روغن موتور و وجود نقص در خود موتور با هم ارتباط مستقیم دارند؛ یعنی هر کدامشان علت دیگری هستند. اگر موتور ماشین مشکلی دارد، استفاده از روغن موتور جدید هیچ تاثیر مثبتی بر روی آن نمی‌گذارد و موتور باید تعمیر یا تعویض شود.
  2. کهنگی فیلتر روغن: این فیلتر ناخالصی‌ها را از روغن موتور جدا می‌کند و آن را خالص نگه می‌دارد؛ بنابراین خودش به مرور آسیب می‌بیند و خراب می‌شود. وقتی روغن موتور را تعویض می‌کنید باید فیلتر جدیدی نیز به‌جای قبلی قرار بگیرد تا روغن تازه را کثیف و خراب نکند.
  3. حرارت زیاد در ماشین: عواملی وجود دارند که باعث می‌شوند حرارت در خودرو افزایش پیدا کند؛ پس این عوامل به‌طور غیر مستقیم بر سیاهی روغن موتور تاثیر می‌گذارند. آب‌وهوا و یا خرابی سایر قطعات، دمای اطراف موتور را از حد معمول بالاتر می‌برند و عمر موتور و روغن آن را کاهش می‌دهند.
  4. مشکل در سوپاپ کارتل: این سوپاپ که آن را به اختصار PVC می‌نامند، وظیفه دارد که به کارتل هوارسانی کند و هوای آن را به مینفولد بفرستد. وقتی این سوپاپ نتواند کار خودش را به درستی انجام دهد، گازهای مضر محبوس می‌شوند و بر موتور و روغن آن اثر منفی می‌گذارند.
  5. ذرات کربن: فیلتر روغن باید همه آلودگی‌هایی که به روغن نفوذ می‌کنند را جذب کند و مانع از پخش شدن ذرات اضافی در آن شود. ممکن است به‌دلیل این‌که کربن‌های ناشی از احتراق بسیار ریز هستند، فیلر توانایی جذب آن‌ها را نداشته باشد و این ذرات در روغن غوطه‌ور شوند.

علائم خرابی و سیاه شدن روغن موتور

اگر در ماشین بوی روغن احساس کردید، و یا چراغ تعویض روغن روشن بود، بهتر است سری به موتور بزنید. برای بررسی سیاهی روغن موتور می‌توانید از گیج کمک بگیرید و مطمئن شوید که این روغن نیاز به تعویض دارد یا خیر. وقتی گیج روغن را بیرون می‌کشید، مقداری روغن بر آن می‌بینید که به شما نشان می‌دهد میزان روغن موجود در موتور چه‌قدر است. در همین هنگام می‌توانید به خود روغن دقت کنید و ببینید که آیا رنگ آن طبیعی و کهربایی است، یا این‌که به سمت تیرگی می‌رود.

روغن موتور

کلام پایانی

خودرو یک دنیای کوچک اما عجیب در درون خود دارد که باید هر از گاهی به آن توجه و رسیدگی کنید. دلیل سیاه شدن روغن موتور می‌تواند مشکل بزرگی همچون خرابی خود موتور، و یا مشکل کوچکی به اندازه یک سوپاپ باشد. درهرصورت وقتی به‌موقع به داد موتور و روغن آن برسید، می‌توانید جلوی یک فاجعه که به هزینه گزاف تعمیر ماشین مختوم می‌شود بایستید.

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پیمایش به بالا