زمانی که از کنار کامیونها رد میشویم، اولین چیزی که نگاهها را به خود جلب میکند، تعداد لاستیکهای زیاد و یا بزرگ آنها است. تایرها، تنها بخشی از وسایل نقلیه هستند که مستقیماً با سطح جاده تماس دارند و بر ایمنی، مصرف سوخت و عملکرد وسایل تأثیر میگذارند. کامیونها قلب تپنده سیستم حملونقل را شامل میشوند چرا که بخشی از چرخ صنایع مختلف را میچرخانند. انواع لاستیک برای کامیون را میتوان از منظر نوع کاربرد، موقعیت نصب و نوع طرح گل لاستیک تقسیمبندی کرد. در این مقاله با انواع مختلف لاستیک کامیون بیشتر آشنا میشوید.
تا انتها با اکستریم مگ همراه باشید.
انواع لاستیک کامیون براساس نوع کاربرد
کامیونها و یا ماشینهای سنگین در مسیرهای مختلفی با توجه به نوع بار و یا محل آن، کار میکنند. برای مثال برخی از کامیونها در معادن و مسیرهای خاکی و یا گلی تردد دارند و یا بعضی از ماشینهای سنگین در آزاده راهها و مسیرهای صاف و آسفالت شده عبورومرور میکنند. انواع لاستیک ماشین سنگین باتوجهبه مسیر حرکت به چند دسته تقسیم میشوند.
لاستیک جادهای (Highway Tires)
تایر جادهای بیشتر برای تردد در مسیرهای بینشهری و در جادههای آسفالتی مناسب هستند. لاستیک جادهای در زمان استفاده صدای کمتری تولید میکند و دوام بالایی دارد. این نوع تایر در کاهش مصرف سوخت مؤثر است.
لاستیک چند منظوره (All Terrain Tires)
لاستیک چندمنظوره برای استفاده در جادههای آسفالتی و غیر آسفالتی و یا همان مسیرهای روستایی کاربرد دارد. این لاستیک برای کامیونهایی که در جادههای شهری و روستایی کار میکنند، گزینه مناسبی است.
لاستیک آفرود (Off Road Tires)
لاستیک آفرود مقاومت بالایی در شرایط سخت دارد. این نوع لاستیک برای ماشینهای سنگینی که در معادن و یا مسیرهای خاکی تردد دارند، طراحی شده است.
لاستیک زمستانی (Winter Tires)
لاستیک زمستانی همانگونه که از نام آن مشخص است برای شرایط جوی سرد و برفی کاربرد دارد. این لاستیک با ویژگی کشش و چسبندگی بالا در مسیرهای برفی و یخی، عملکرد بالایی از خود نشان میدهد.
انواع لاستیک کامیون با توجه به محل نصب
لاستیکها با توجه به محل نصب آنها در کامیون به سه دسته کلی تقسیم میگردند.
لاستیک محور فرمان (Steer Tires)
لاستیک محور فرمان بهگونهای طراحی شدهاند که با نصب در محور جلوی کامیون، هدایت و چسبندگی بیشتری را ایجاد کنند. این لاستیک فشار را بهصورت یکسان توزیع میکند و با کاهش سایش، کاهش مصرف سوخت را در جادههای آسفالتی فراهم مینماید.
لاستیک محور محرک (Drive Tires)
این لاستیک در محور محرک کامیون نصب میشود و قابلیت کشش بالایی در سطوح مختلف دارد. لاستیکهای محور محرک در مسیرهای شیبدار و لغزنده و در شرایط جوی برفی و باران مناسب هستند.
لاستیک محور تریلر (Trailer Tires)
لاستیک محور تریلر توانایی تحمل و مقاومت بالایی در حمل بار زیاد را دارند. این نوع لاستیک در مسیرهای طولانی و برای حمل بارهای سنگین کاربرد دارند.
انواع لاستیک کامیون طبق نوع طرح گل لاستیک
- گل صاف (Rib Pattern): لاستیک گل صاف برای جادههای صاف و آسفالتی طراحی شده است. این نوع لاستیکها دارای ویژگی کاهش اصطکاک و مصرف سوخت و افزایش سرعت هستند.
- گل بلوکی (Lug Pattern): لاستیک گل بلوکی کشش بالایی در سطوح خیس و گل و آلود دارد و برای جادههای فرعی و خاکی مناسب است.
- گل ترکیبی (Mixed Pattern): این لاستیک با ترکیبی از گل بلوکی و گل صاف برای مسیرهای ترکیبی از این دو نوع، گزینه خوبی است.
ویژگی های مهم لاستیک های کامیون
در زمان انتخاب لاستیک کامیون، علاوه بر محل نصب و نوع کاربرد آن در مسیرهای مختلف، میتوان به فاکتورهای دیگری توجه نمود.
شاخص بار (Load Index)
شاخص بار نشاندهنده حداکثر وزنی است که لاستیک میتواند تحمل کند. توجه به شاخص بار برای جلوگیری از ترکیدن لاستیک بسیار مهم و حیاتی است.
شاخص سرعت (Speed Rating)
شاخص سرعت، میزان سرعتی را که لاستیک توانایی تحمل آن را دارد، بیان میکند. راننده کامیون در زمان تردد باید به این نکته توجه کند و این عدد را بهخاطر بسپارد.
طرح آج
طرح آج لاستیک بر کشش، چسبندگی و ترمزگیری کامیون تأثیرگذار است و طرح آن باید با نوع کاربرد و شرایط جاده همخوانی داشته باشد.
ترکیب مواد
در هنگام خرید لاستیک کامیون به ترکیب مواد بهکاررفته در ان توجه کنید چرا که این عامل بر کیفیت و عمر و دوام لاستیکها تأثیر مستقیم دارد.
جمع بندی
آشنایی با انواع لاستیک برای کامیون از نظر محل نصب، مسیر تردد و طرح آج و گل آن به مصرفکننده کمک میکند که انتخاب مناسبی داشته باشد. لاستیک مناسب مطمئناً بر ایمنی، مصرف سوخت و عملکرد کامیون تأثیر مثبتی دارد.