در تصادفاتی که سرعت خودروها در زمان برخورد کمتر از ۳۰ کیلومتر بر ساعت است، احتمال مرگ سرنشینان بسیار پایین و حدود ۵ درصد است. در این شرایط، استفاده از فناوری رادار در خودروها برای کنترل سرعت و پیشگیری از تصادفات شدید، نقش حیاتی در کاهش تلفات جادهای ایفا میکند. رادارهای خودرو که امروزه با استقبال خوبی مواجه شدهاند، به طور چشمگیری ایمنی رانندگی را افزایش میدهند و برخی از آنها نیز رانندگی را آسانتر میکنند. در این مقاله، به معرفی انواع تکنولوژی رادار خودرو + نحوه عملکرد آنها میپردازیم.
تا انتهای این مطلب با اکستریم مگ همراه باشید.
انواع رادار ماشین و کاربرد آنها
تنوع رادارهای مورد استفاده در خودروها بسیار زیاد است. در این میان، قصد داریم شش مورد از مهمترین و پرکاربردترین انواع رادار خودرو را معرفی کنیم.
1. رادار بین خطوط
تغییر مسیر دائمی یکی از مشکلات رایج در رانندگی است که میتواند منجر به تصادفات جدی شود. سیستم رادار بین خطوط به عنوان اولین رادار خودرو، به رانندگان کمک میکند تا در مسیر خود بین خطوط حرکت کنند و از انحراف ناخواسته جلوگیری کنند. این سیستم با استفاده از امواج رادیویی، خطوط جاده را شناسایی و موقعیت لحظهای خودرو را نسبت به آنها تعیین میکند و در صورت منحرف شدن خودرو، هشدار میدهد. با این حال، در شرایطی که خطوط کمرنگ یا جاده پوشیده از برف باشد، ممکن است به درستی عمل نکند.

2. رادار نقطه کور خودرو
نقاط کور در رانندگی با هر خودرویی وجود دارند و آینهها به تنهایی نمیتوانند به طور کامل این نقاط را پوشش دهند. سیستم مانیتورینگ نقطه کور با استفاده از حسگرهای راداری و دوربینها، این نقاط را به صورت لحظهای رصد کرده و با هشدارهای دیداری، شنیداری و لرزشی، راننده را از وجود خودرو در نقاط کور آگاه میکند.
این سیستم به ویژه در هنگام تغییر مسیر، از اهمیت بالایی برخوردار است و به عنوان یک ابزار کمکی در کنار آینهها عمل میکند و خطای انسانی را پوشش میدهد، اما جایگزینی برای آینهها نیست. دکمه کنترل این سیستم معمولا روی پنل داشبورد یا فرمان قرار دارد و قابلیت روشن و خاموش شدن را نیز دارد.
3. رادار عابر پیاده خودرو
تصادف با عابر پیاده یکی از ناگوارترین رخدادها برای رانندگان است، چرا که حدود ۲۵ درصد از مرگومیرهای جادهای مربوط به عابران پیاده است. برای کاهش این آمار، شناسایی به موقع عابرین در خیابانها حیاتی است. بهترین راهکار، استفاده از سیستمهای راداری در خودروها است. این سیستمها با استفاده از امواج رادیویی، عابر پیاده را از فاصله دور تشخیص داده و به راننده هشدار میدهند.
مکانیسم عملکرد رادار ماشین عابر پیاده به این صورت است که ابتدا سیستم به راننده از حضور عابر پیاده از طریق زنگ هشدار اطلاع میدهد و در صورت عدم واکنش راننده، سیستم رادار به طور خودکار وارد عمل شده و با فعال کردن ترمز از وقوع حادثه جلوگیری میکند. این رادار فقط در قسمت جلوی خودرو نصب شده و گاهی برای بهبود عملکرد آن از دوربینهای کمکی نیز استفاده میشود.

4. رادار پارک خودکار ماشین
یکی از بزرگترین چالش ها برای رانندگان در آزمون های رانندگی شهری، به ویژه در شهرهای شلوغی مانند تهران، پارک دوبل است. بسیاری از هنرجویان به دلیل مشکل در پارک دوبل در آزمون ها رد می شوند. با این حال، سیستم پارک خودکار می تواند راه حلی برای این مشکل باشد. این سیستم از سنسورهایی برای شناسایی و تجزیه و تحلیل فضای پارک استفاده می کند و به راننده در انجام مانور پارک کمک می کند.
با فعال کردن سیستم پارک خودکار، راننده می تواند با استفاده از پدال های گاز و ترمز، خودرو را کنترل کند و خودرو به طور خودکار پارک می شود. با این وجود، این سیستم در تشخیص اشیاء کم ارتفاع یا فرورفتگی های موجود در سطح خیابان ها و معابر با محدودیت هایی روبروست..
5. رادار کروز کنترل ماشین
حفظ فاصله طولی مناسب با خودروهای جلویی، به ویژه در سرعتهای بالا، امری حیاتی برای پیشگیری از تصادفات است و به راننده فرصت کافی برای ترمزگیری میدهد. رادار کروز کنترل به عنوان یکی از فناوریهای نوین در خودروها، با استفاده از سنسورهای نصب شده در قسمت جلویی خودرو، این فاصله ایمن را به طور خودکار تنظیم میکند.
این سیستم راداری با ارسال امواج، فاصله خودرو را با خودروی جلویی اندازه گیری می کند و با توجه به سرعت خودرو، فاصله مجاز را تعیین می کند. در صورت کاهش فاصله از حد مجاز، سیستم هشدار صوتی می دهد و در صورت بی توجهی راننده، به طور خودکار از سرعت خودرو می کاهد تا از برخورد جلوگیری شود. این سیستم در بزرگراه های شهری و بین شهری بسیار مفید است.

6. رادار علائم ترافیکی یا تابلو خوان
علائم راهنمایی و رانندگی، چراغ راهنمای رانندگان در خیابانها و جادههای مختلف هستند و رانندگان موظفند با دقت به این علائم، نحوه رانندگی خود را تنظیم کنند. در برخی از خودروهای مدرن، برای کمک به رانندگان، رادار ماشین نیز نصب شده است. این سیستم راداری با استفاده از دوربینهایی که در قسمت بالای شیشه جلوی خودرو قرار دارند، به راننده در تشخیص موانع کمک میکند.
دوربینها وظیفه شناسایی تابلوهای راهنمایی و رانندگی را در سطح معابر دارند. دوربینها اطلاعات مربوط به این تابلوها را از طریق پنل نمایشگر درون خودرو به راننده ارائه میدهند. این سیستم به رانندگان کمک میکند تا از محدودیتهای سرعت در جادهها به موقع آگاه شوند و از جریمه شدن جلوگیری کنند.