فناوری های جلوگیری از تصادف بخش جداییناپذیری از خودروهای مدرن امروزی هستند. چراکه در این روزها تمرکز همه ما بر روی ایمنی و حفظ سلامتی خودمان و عزیزانمان است. خوشبختانه امکانات و قابلیتهای اضافهشده به اکثر خودروهای مطرح در جهان امتیازات قابل قبولی درخصوص ایمنی کسب کردهاند. اما این فناوریها چه چیزی هستند و چگونه در مقابل حوادث به کمک راننده و سرنشینان میشتابند؟ در این مطلب برخی از شگفتانگیزترین و البته مهمترین قابلیتهایی را بررسی میکنیم که خودروها توانستهاند با تکیه بر آنها از حوادث ناگوار رانندگی قسر در بروند.
همراه اکستریم مگ باشید

معرفی فناوری های جلوگیری از تصادف
این فناوریها را به دو دسته فعال و غیر فعال تقسیم میکنیم. فناوریهای غیر فعال دستهای از قابلیتها هستند که در حین وقوع حادثه فعال میشوند. مثل کیسههوا که وقتی حسگرها برخورد را تشخیص و گزارش میدهند، باز میشوند و از اصابت بدن سرنشین با شیشهها و بدنه داخلی کابین ممانعت میکنند.
دسته دیگر از این امکانات ایمنی فعال به شمار میروند و بهطور مداوم فعالیت میکنند. مانند رادارها و هشداردهندههایی که همیشه در حال پردازش اطلاعات در سطح وظایف خودشان هستند. این فناوریها حساستر و مهمتر از امکانات غیر فعال ایمنی هستند و در این مطلب بیشتر به آنها میپردازیم.
برخی از فناوری های جلوگیری از تصادف خودرو بدین شرح هستند:
- رادار نقطهکور
- دید در شب
- حفظ خودرو میان خطوط
- ضد واژگونی
- بازدارنده سرعت
- هشدار تصادف

رادار نقطهکور
متاسفانه نقاط کور مقصر بسیاری از تصادفات رانندگی هستند، مخصوصا وقتی که یک طرف تصادف خودرویی سنگین باشد. اما با وجود رادار نقطهکور دید راننده تا حد زیادی بازتر است. این رادار حسگرهایی دارد که در بخشهای خاصی از بدنه خودرو نصب میشوند و محیط بیرون را تحلیل میکنند. بنابراین رادار میتواند بهواسطه حسگرها اطلاعاتی درباره اجسام متحرک و موانع واقعشده در نقاط کور به راننده بدهد.
پیشنهاد ما: رادار نقطه کور (BSD) چیست؟
دید در شب
همه ما حداقل در فیلمها با دوربینهای دید در شب مواجه شدهایم. راهیابی چنین قابلیتی به خودروها بسیار عالی است. قابلیت دید در شب به رانندگانی که ناگزیر از رانندگی در هوای تاریک هستند کمک میکند که آرامش خودشان را حفظ کنند و با اطمینان خاطر برانند. دوربین دید در شب خودرو با استفاده از حرارت یا مادون قرمز اقدام به بررسی مسیر میکند. سپس تصاویر دریافتی خودش را بر روی نمایشگر مرکزی به راننده نشان میدهد.
حفظ خودرو در میان خطوط
پیش میآید که راننده گاهی به هر دلیلی خودرو را از خطوط جاده و خیابان خارج میکند و در بخش نادرستی از مسیر میراند. این کار علاوه بر اینکه نظم را به هم میزند بسیار خطرناک است. اما با وجود سیستمی که خطوط مسیر را پایش میکند، تخطی از حد و مرزهای تعیینشده برای هر لاین ممکن نیست. این سیستم با دوربینی که در قسمت عقب ماشین دارد خطوط را تشخیص میدهد و نمیگذارد که راننده به آنها بیتوجهی کند. چون رد کردن خطوط را هشدار میدهد یا خودش دست به کار میشود و خودرو را بین خطوط بر میگرداند.

ضد واژگونی
سیستم ضد واژگونی در این مسیر حامی راننده است و به او کمک میکند که تجربه ناخوشایندی از مسیرهای پیچدرپیچ نداشته باشد. این سیستم حسگرهایی دارد که وظیفه سنجش فاصله یک طرف خودرو با زمین (یعنی شیب خودرو) را بر عهده گرفتهاند. اگر سنجش شیب بیانگر احتمال واژگونی باشد، سیستم بهطور خودکار شتاب خودرو را مدیریت میکند و آن را کاهش میدهد. بدینترتیب خودرو از پیچهای تند جاده جان سالم به در میبرد.
بازدارنده سرعت
ثابت نگه داشتن شتاب خودرو بهخصوص در جادهها دغدغهای است که همه رانندگان با آن دستوپنجه نرم میکنند. قطعا برای یک راننده سخت است که کل مسیر را درگیر کلنجار رفتن با پدال گاز و ترمز باشد که شتاب را مدیریت کند. اما با وجود قابلیت کروز کنترل یا همان بازدارنده سرعت این امر بهطور خودکار ممکن شده است. با استفاده از این سیستم راننده شتاب مورد نیاز خودش را مشخص میکند. سپس خودرو با همان شتاب حرکت را ادامه میدهد و عوامل داخلی یا خارجی نمیتوانند میزان شتاب را کم و زیاد کنند.
هشدار تصادفات
در نهایت اگر هیچ قابلیتی نتوانست در برابر رویداد تصادف از خودرو محافظت کند، این پایان کار فناوری های جلوگیری از تصادف نیست. هشدار تصادف بعد از تشخیص باز شدن کیسههای هوا شروع به کار میکند. یعنی باز شدن کیسههای هوا را دلیلی بر وقوع سانحه رانندگی میبیند. سپس پیامی را برای مراکز فوریتی مثل بیمارستان ارسال و شرح حادثه و محل آن را مشخص میکند. با وجود این قابلیت در خودرو احتمال اینکه افراد صدمهدیده در حادثه نجات پیدا کنند زیاد است.
کلام آخر
در این مطلب برخی امکانات ایمنی و فناوری های جلوگیری از تصادف در خودروها را بررسی کردیم. استفاده از این قابلیتها در برخی از کشورها به منظور کاهش آمار تصادفات الزامی است. خوشبختانه این امکانات تاکنون توانستهاند در کاهش مرگومیر جادهای نقش تاثیرگذاری را ایفاء کنند.
پیشنهاد ما: آیا خودروهای خودران ایمنتر از رانندگان انسانی هستند؟