تکنولوژی شناسایی رادارهای پلیس مسئلهای است که سالهاست از جوانب مختلفی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. از عملکرد این فناوری و میزان دقتش گرفته تا چالشهای اخلاقی و خطراتی که ممکن است ایجاد کند، موضوعاتی هستند که حول همین محور میچرخند. در این مطلب بررسی میکنیم هر چیزی که باید راجع به این فناوری بدانید را بررسی میکنیم؛ مثل چگونگی عملکردش، نحوه تست، موارد مورد استفاده، غیر قانونی بودن آن و…
همراه اکستریم مگ باشید
تکلونوژی شناسایی رادارهای پلیس چیست؟
این تکلونوژی که به آن رادار دتکتور (Radar detector) نیز میگویند، دستگاهی است برای تشخیص اینکه پلیس در یک محدوده بر روی خودروها نظارت دارد. بهطور سادهتر و صریحتر بگوییم، این دستگاه به راننده کمک میکند که از حضور پلیس و رادارهایش در مسیر مطلع شود و در لحظه تصمیمی برای تغییر شیوه رانندگی خودش بدهد. بااینحال چنین فناوری جالبی ممکن است کاربران خودش را با بهانهها و نیتهای متنوع و خوب یا بد جذب کند.

عملکرد رادار دتکتور چگونه است؟
این دستگاه به دو حالت قابل حمل و توکار برای استفاده موجود است. هر دو نوع آن وظیفه دارند که حین ورود به منطقه تحت سیطره پلیسهای راهنماییورانندگی، رادارهای آنان را شناسایی کنند و به راننده اطلاع دهند. این فناوری شیوههای مختلفی برای تشخیص فعالیت پلیس دارند، مانند:
- اسکن دائمی باندهای خاص مورد استفاده پلیس برای اطلاع از سرعت غیرمجاز یک خودرو
- تحلیل منطقه و درک وجود اشعههای لیزری یا همان لیدار
- جمعآوری اطلاعات از مناطق دارای محدودیت بر روی نقشه GPS
- بهرهوری از هوش مصنوعی برای یادگیری و به خاطر سپردن نواحی هشدارداده شده
پیشنهاد ما: معرفی انواع تکنولوژی رادار خودرو + نحوه عملکرد آنها
جالب است بدانید که بهدلیل ممنوعیت استفاده از تکلونوژی شناسایی رادارهای پلیس در برخی از کشورها، پلیسها هم در مقابل رانندگان از نوعی ضدحمله استفاده میکنند. یعنی پلیسها هم دستگاههایی دارند که تردد خودروهایی حامل رادار دتکتور را شناسایی میکنند! اما برخی از رادار دتکتورها بهقدری هوشمند هستند که حتی خودشان را از پلیسها نیز مخفی نگه میدارند و به کارشان ادامه میدهند.

انواع تکلونوژی شناسایی رادارهای پلیس
همانطور که اشاره کردیم میتوانیم این دستگاهها را به دو نوع تقسیم کنیم:
- نوع قابل حمل که بر روی داشبورد یا شیشه جلو نصب میشود. این نوع از رادار دتکتور باید در محلی از خودرو قرار بگیرد که دید کافی به بیرون را داشته باشد و بتواند منطقه را بهدرستی تحلیل کند. همچنین این دستگاه هشدارهای لازم را بر روی نمایشگر کوچک خودش نمایان میکند.
- نوع توکار که بهطور مخفیانه در خودرو نصب میشود و بهراحتی قابل تشخیص نیست (مگر اینکه از یک تکلونوژی برای گرفتن مچ این دستگاه حین فعالیت و اسکن اشعهها و باندها استفاده شود.) این دستگاه دارای حسگرهایی است که در نواحی خاصی نصب میشوند تا چیزی مانع کار آنها نشود. مثل جلوپنجره، زیر آینه بغل، داخل سپر، درون هواکشها و… و درنهایت نمایشگر این دستگاه درون خودرو نصب میشود که هشدارهای لازم را نمایش بدهد.

موارد استفاده از رادار دتکتور
تکلونوژی شناسایی رادارهای پلیس با اهداف و بهانههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله:
- در وهله اول جلوه غیر قانونی و مجرمانه استفاده از آن به چشم میخورد. یعنی فرار از جریمه بهشیوه کم کردن سرعت در منطقهای که تحت نظارت پلیس است، و بعد از آن افزایش سرعت.
- شناسایی رادارهای غیر منطقی پلیس که ممکن است باعث شوند حتی با داشتن سرعت مجاز و انجام ندادن هیچ تخلفی، باز هم جریمهای به پلاک خودرو تعلق بگیرد.
- هوشیاری دائمی راننده بهلطف هشدارهای این دستگاه. یعنی اگر سرعت در یک منطقه از حد مجاز بالاتر رفت، راننده در عرض چند لحظه از این موضوع مطلع شود و سرعت را کنترل کند. شاید با همان هدف فرار از جریمه، شاید هم به نیت یک رانندگی ایمن و بیخطر با حفظ حقوق سایر رانندگان، و…
نحوه تست رادار دتکتور
بدیهی است که بهترین روش تست این دستگاه و یا حتی شاید تنها روش آن در اکثر نسخهها، ورود به مناطقی باشد که رادارهای پلیس در آنجا فعال هستند. بهعبارتی برای اینکه مطمئن شوید دستگاه را درست و دقیق نصب کردهاید باید آن را در موقعیت انجامشده بگذارید. پس به منطقهای که میدانید پلیس در آنجا بر محدودیتها پافشاری میکند نزدیک شوید و ببینید که آیا این دستگاه هشداری به شما میدهد یا خیر.
آیا استفاده از رادار دتکتور غیر قانونی است؟
در برخی از کشورها بله. البته اگر استفاده از این دستگاه بهقصد تخلف و انجام اعمال خطرناک در جادهها باشد، قطعا از اخلاق حکم میکند که این تکلونوژی در تمام مناطق ممنوع در نظر گرفته شود. درهرصورت اگر عقیده دارید میخواهید استفاده درستی از این فناوری بکنید، قبل از آن یک بررسی کلی درباره قوانین خاص منطقهای که در آن هستید داشته باشید.
کلام آخر
بهطور کلی کاربرد تکلونوژی شناسایی رادارهای پلیس این است که اگر راننده در حال انجام تخلف رانندگی است (مثل سرعت غیرمجاز) تا دقایقی آن را متوقف کند یا راه دیگری برای قسر در رفتن بیابد. حتی شاید رانندهای از این فناوری با این قصد و نیت استفاده کند که همیشه گوش به زنگ افزایش غیر مجاز سرعت باشد و سر بزنگاه آن را کنترل کند. درهرصورت تصمیم با خود راننده است که اخلاق را بنای استفاده از این دستگاه قرار دهد یا منافع خودش را.
پیشنهاد ما: ۱۰ آپدیت جدید برای ویژگیهای ایمنی خودرو در جادهها