با پیشرفت صنعت خودروسازی و بالا رفتن تعداد خودروهایی که هر روز بر روی زمین تردد میکنند، نگرانیهایی از جانب آسیب به طبیعت پیش آمد. به همین دلیل است که مهندسان فعال در این صنعت به افزایش قدرت خودروها در کنار مصرف انرژیهای پاک روی آوردند. یکی از همین دستاوردها خودروهای باتری الکتریک هستند که بهطور کامل با برق کار میکنند. این خودروها بهنوبه خودشان دوست طبیعت و هوا هستند. چون مانند سایر خودروها خروجی گازی تولید نمیکنند. مزیت جالب چنین خودروهایی این است که بهسادگی با برق خانگی انرژی خودشان را به دست میآورند. در همین مطلب در باب این خودروهای شگفتانگیز بیشتر صحبت میکنیم.
همراه اکستریم مگ باشید

معرفی خودروهای باتری الکتریک
تصور کنید وسیلههایی سنگین، بزرگ و باابهت مثل خودروها نیز در مصرف انرژی بهشیوه یک موبایل کوچک پیش بروند و شارژ بشوند. این بخش از جذابیت تکلونوژی مرزهای تصور را رد کرده و حالا در برخی از کشورها به بهرهبرداری رسیده است. داریم از خودروهایی حرف میزنیم که به آنها خودروهای باتری الکتریک میگویند. یعنی دقیقا همان خودروهایی که بر چهار چرخ خودشان میتازند. با این تفاوت که حالا به سطح مدرنی رسیدهاند، با انسانها ارتباط بهتری میگیرند و همچنین خطر اجداد خودشان (یعنی خودروهای بنزینی و…) را از روی دوش طبیعت آسیبپذیر برداشتهاند.
این خودروها به BEV معروف هستند که مخفف عبارت Battery Electric Vehicles است. در اصل این خودروها بهطور کامل بر پایه برق کار میکنند و سیستمی متفاوت با خودروهای هیبریدی و بنزینی و… دارند. خودروهای باتری الکتریک اگزوز ندارند و آلایندههای معمول خودروهای معمولی را در هوا پخش نمیکنند. همچنین تنفس بسیار آرامی دارند، طوری که حتی حین گاز دادن دیگر صدایی مثل غرش از موتور نخواهید شنید. بااینحال چنین خودروهای آرام و مهربانی را دست کم نگیرید، چون همانند منبع تغذیه الکتریکی و جذابی که دارند، سرعتشان نیز بسیار برقآساست.
عملکرد باتری در خودرو
کارایی این باتری بسیار ساده است. بعد از شارژ شدن بهجای اینکه احتراقی در موتور صورت بگیرد، الکترونهای باتری به حرکت در میآیند. سپس نیروی خودشان را به قطعات متحرک خودرو منتقل میکنند. البته سیستم خودرو بهطور مداوم در حال بررسی همه شرایط خودرو مثل دما است که هیچ اختلالی در حرکت ایجاد نشود.
پیشنهاد ما: روش های شارژ خودروهای برقی و پلاگین هیبرید

مزایا و معایب استفاده از باتری الکتریک در خودرو
استفاده از این خودروها بسیار جذاب است. بهنظر میرسد که برقی بودن آنها علاوهبر بیخطر بودن برای محیط زیست، برای انسان نیز کاملا مزیت محسوب میشود. اما بعد از مزایای آن، قطعا برایتان جالب است که از معایب و سختیهای داشتن خودروی باتری الکتریک بدانید.
مزایای این خودرو
- اصلیترین و ملموسترین مزیت چنین خودرویی این است که انرژی خود را کاملا از برق تامین میکند.
- تامین سوخت آن بسیار آسان است و تفاوت خاصی با شارژ کردن باتری یک دستگاه مثل موبایل ندارد.
- برای طبیعت خطر خاصی ندارد. (حداقل در حال حاضر خطری برای آن ثبت نشده است.)
- هوا را آلوده نمیکند چون درون موتور آن اشتعالی برای سوختن انرژی ایجاد نمیشود.
- هماکنون برق در بسیاری از کشورها یک انرژی متداول است که بهفور یافت میشود.
- درون خودرو جای بیشتری برای سرنشینان و بار وجود دارد، چون دیگر خبری از یک موتور بزرگ نیست.
- ولتاژ مورد نیاز برق برای شارژ آنها ولتاژ پیچیده و خاصی نیست. میتوان از برق شهری استفاده کرد.
معایب خودروی باتری الکتریک
- استفاده از آنها هنوز بهطور کامل فراگیر نشده است، چون تامین انرژی آنها به زیرساخت مناسبی نیاز دارد.
- این خودروها کمی گرانتر از چیزی هستند که باید باشند. شاید چون تولید آنها کمی سخت است.
- وزن آنها با وجود باتری بسیار بالا میرود. ممکن است همین مشکل فرمانپذیری را کم کند یا به مراتب سبب اتفاقات نامطلوبی شود.
- برای نگهداری از خودرو، راننده باید هزینههای متفاوتی بپردازد. برای مثال حتی تایرهای این خودرو نیز مخصوص خودش هستند و نمیتوان تایرهای معمولی را برای آن به کار برد.
- احتمال تمام شدن شارژ باتری الکتریک در میانه راه، از جمله معایب خودروهای برقی است که باعث میشود بسیاری از افراد برای خریداری و استفاده از آن دچار تردید باشند.
- هنوز در همه کشورها یا حداقل در همه شهرها ایستگاه شارژ برای این خودروها وجود ندارد.
پیشنهاد ما: نشانی تمام ایستگاه های شارژ خودروهای برقی در ایران + ساعت فعالیت
- شارژ باتری این دستگاه زمانبر است. حتی در سریعترین حالت هم بیشتر از 20 دقیقه طول میکشد و این قطعا برای رانندگانی که عادت داشتند در کمتر از 5 دقیقه باک خودرو را پر کنند سخت است.
- شارژ در حالت سریع اصلا در مواقع غیر اضطراری پیشنهاد نمیشود. چون سبب استهلاک زودرس باتری میشود.
- باتری تحتتاثیر دما عملکرد مختلفی از خودش نشان میدهد. مثلا در هوای سرد از برد آن کاسته میشود.
- همچنین باتری الکتریک عمری بین 10 تا 15 سال دارد.
- حدودا بعد از 1000 بار شارژ شدن، ظرفیت باتری بهمرور کاهش پیدا میکند.

کلام آخر
وقتی موبایل خودتان را در دست میگیرید، میبینید که این وسیله چقدر آرام و کارآمد است. تقریبا هیچگونه آزار آشکاری به محیطزیست نمیرساند. تا وقتی که انرژی داشته باشد نیاز شما را برطرف میکند. بعد از اینکه انرژیاش تمام شد بهراحتی در یک گوشه خانه با برق تغذیه میشود و مجددا به کارش ادامه میدهد. خودروی باتری الکتریک هم دقیقا به همین نرمی و قدرت و سرعت است. یک حامی مفید و محبوب برای طبیعت که البته استفاده را فعلا برای انسان کمی سخت میکند.