در عموم مردم اینگونه جا افتاده است که خودروهای بزرگ به نسبت خودروهای کوچک ایمنی بیشتری فراهم میکنند. ولی تا چه اندازه این باور صحت دارد؟ آیا افرادی که با خودروهای کوچک تردد میکنند، باید نگران باشند؟ این مقاله حول پاسخ به سؤالات پیرامون مبحث بررسی ایمنی خودرو بزرگ نسبت به خودرو کوچک میچرخد. روزانه خودروهای زیادی با کلاس بدنه متفاوت در سطح شهر و یا خارج شهر در حال حرکت هستند. این که کدام کلاس خودرو برچسب ایمنی بهتر را به خود اختصاص میدهد، چیزی است که در این مقاله به آن پی میبریم.
تا انتها با اکستریم مگ همراه باشید

ابعاد خودرو چه تأثیری بر ایمنی آن دارد؟
مؤسسه بیمه ایمنی بزرگراههای آمریکا IIHS بهعنوان مرجع ارزیابی ایمنی خودرو در آمریکا شناخته میشود. این مؤسسه طی تحقیقات خود در زمینه تاثیر سایز و اندازه خودروها بر میزان مرگومیر به این نتیجه رسیده است که خودروی بزرگ و سنگین در مقابل خودروی سبک و کوچک ایمنی بیشتری را فراهم میکند. البته در این آزمایشات که انجام شده است خودروها از لحاظ آپشنهای ایمنی، طراحی نقاط شکست، مقاومت شاسی و سرعت برابر بودهاند.
خودروی بزرگ در قسمت جلویی، طول بیشتری دارد، این بخش در تصادفات به طور معمول بیشتر با بخش سرنشینان درگیر میگردد. تصادفاتی که از روبهرو رخ میدهند در بخش جلویی خودرو انرژی بیشتری از ضربه را میگیرند و میتوانند بخشی از انرژی مخرب را قبل از اینکه به بخش کابین برسد، جذب کنند.
علاوه بر تمام این موارد، خودروهای بزرگ در بخش موتور نیز فضای بیشتری دارند تا قطعات بافاصله بیشتری در کنار هم قرار بگیرند. خودروی کوچک برخلاف نوع بزرگ، موتور بهصورت فشرده و چسبیده به اتاق نصب میگردد. با این اوصاف در تصادف روبهرو، موتور میتواند به بخش اتاق نیروی بیشتری را انتقال دهد و ایمنی خودرو تا حد زیادی پایین میآید.
ایمنی خودرو با ابعاد ماشین ارتباط مستقیم دارد و یک فاکتور مهم در تصادفات بین دو وسیله نقلیه تلقی میشود.

وزن بر ایمنی خودرو در تصادفات چه تأثیری دارد؟
تا اینجای کار متوجه تأثیر بسزای ابعاد بر ایمنی خودرو شدیم. حال سؤال بعدی این است که وزن ماشین بر فاکتور ایمنی چقدر تأثیرگذار است؟ اگر به آموختههای فیزیک مراجعه کنیم، متوجه تأثیر وزن بر تصادفات میشویم. باید گفت زمانی که دو جسم به یکدیگر برخورد میکنند، جسم سنگین میتواند دیگری را هل دهد و به عقب براند. این مسئله در خصوص تصادف دو خودرو با دو وزن متفاوت نیز صدق میکند.
خودروی سنگین در هنگام برخورد، ابتدا به خودروی سبک ضربه وارد میکند. ماشین سنگین در ادامه بخشی از انرژی خود را تخلیه مینماید و مابقی نیرو باعث بهعقب راندن خودروی سبک میشود. در کل میتوان گفت، خودروی سبکتر انرژی بیشتری را دریافت میکند و متقابلاً متحمل خسارات سنگینتری میگردد.
مؤسسه IIHS در این زمینه بین دو خودروی تویوتا یاریس و تویوتا کمری یک آزمایش انجام داده است. خودروی تویوتا کمری ۵۰۰ کیلوگرم از یاریس سنگینتر است؛ ولی هر دو رتبهبندی ایمنی خودرو برابری دارند. تحقیقات نشان میدهند در جریان این آزمون در سرعت برابر اتاق سرنشینان یاریس تخریب گردید و اتاق کمری تقریباً خسارتی ندید.
بیشتر بخوانید: چک لیست کامل بررسی ایمنی خودرو
مقایسه آمار تصادفات خودروهای سنگین و سبک
ایمنی خودرو با ابعاد و وزن ماشین گره خودرو است، اینگونه به نظر میآید که هرچقدر خودرو سنگینتر و بزرگتر باشد ایمنی بیشتر حاصل میشود. در ادامه به بررسی آمار و ارقام در این زمینه میپردازیم.
بررسی آمار در آمریکا گویای این است که با افزایش ابعاد خودرو در جریان تصادفات، احتمال مرگومیر کاهش مییابد. البته آمار دقیقی در خصوص سالیان دور نیز در دسترس است بهطوریکه در نیمه دوم دهه ۸۰ میلادی این آمار ۱۵۹ مورد در یک میلیون خودرو بوده که در حال حاضر این عدد به ۱۱۵ مورد کاهشیافته است. نتایج نشان میدهند که ایمنی خودروهای کوچک در سالهای اخیر بهبود چشمگیری را تجربه کردند.

نقطه ضعف خودروهای بزرگ چیست؟
خودروهای سنگین و بزرگ در بین عموم مردم با کلاس بدنه شاسی بلند شناخته میشوند. این خودروها با طراحی خاص خود مطمئناً ایمنی بیشتری نسبت به سدان و سواری ارائه میدهند. شاسیبلندها ارتفاع بلندتری دارند و همین عامل احتمال واژگونی آنها را در تصادفات بیشتر میکند. بهتر است بدانید عمده دلیل مرگ و میر تصادفات خودروهای شاسیبلند به علت واژگونی است.
اتومبیلهای بزرگ یا همان شاسیبلند در تصادفات رودررو آسیب جدی نمیبینند. سازندگان این نوع خودرو برای کمرنگ کردن اثر واژگونی از سیستمهای ایمنی الکترونیکی برای کاهش ریسک استفاده میکنند.
جمع بندی
بسیاری از عوامل ریز و درشت در طراحی یک ماشین و بر فاکتور ایمنی خودرو مؤثر هستند. ابعاد بزرگتر و وزن بیشتر اتومبیل دست بالاتر را در تصادفات روبهرو دارند. البته طی سالهای اخیر سازندگان بر ایمنی خودروهای کوچکتر توجه بیشتری داشتهاند و سعی دارند توازن ایمنی را در بین خودروهای سنگین و سبک برابر کنند. در این مقاله به بررسی ایمنی خودرو بزرگ نسبت به خودرو کوچک پرداختیم.