آیا خودروهای خودران ایمن‌تر از رانندگان انسانی هستند؟

خودروهای خودران

ایمنی در خودروهای خودران موضوعی است که بسیاری از کارشناسان و حتی مردم عادی درباره آن کنجکاوی می‌کنند. این تحول عظیم در رانندگی با حذف نیروی انسانی در جایگاه راننده همراه شد. البته این حذف به معنای سپردن ماشین به جاده نیست، بلکه این‌جا هم جای انسان را یک موجودیت شگفت‌انگیز به‌نام هوش مصنوعی گرفت. بنابراین بدیهی است که با وجود ابهام در عملکرد هوش مصنوعی هنوز هم نسبت به آینده خودروهای خودران و مصرف‌کنندگان آنان شک داشته باشیم. در این مطلب بررسی می‌کنیم که خودروهای خودران چه مدرکی برای اثبات ایمنی خودشان و حفظ رفاه و سلامت سرنشینان دارند.

همراه اکستریم مگ باشید

خودروهای خودران
فناوری اکثر جزئیات خودروهای خودران را پوشش می‌دهد

ایمنی در خودروهای خودران چقدر است؟

توجه: خودروهای خودران به‌واسطه ویژگی‌های خودشان به‌طور کلی ایمن‌تر از خودروهایی هستند که راننده آن‌ها انسان است. اما ارزیابی‌هایی در این موضوع، جزئیات ریزتری را آشکار می‌کنند که نشان می‌دهند گاهی ایمنی در خودروهای خودران نیز با اندکی کاهش روبه‌رو است.

پیشنهاد ما: آینده خودروها؛ وقتی هوش مصنوعی رانندگی را متحول می‌کند

با وجود این‌که این خودروها به‌عنوان یک جایگزین ایمن برای خودروهای معمولی (با راننده انسانی) طراحی و تولید شدند، همه چیز همان‌قدر ایمن که تصور می‌شد نبود. این خودروها هم تعدادی از تصادف‌های رانندگی را به خودشان اختصاص دادند که حتی گاهی در مقایسه با خودروهای متعارف بالاتر بود. درهرصورت اکثر این گزارش‌ها مربوط به تجربه‌های اولیه این خودروها هستند، یعنی زمانی که می‌شود گفت به‌تازگی متولد شده بودند. به همین دلیل است که تا حدودی به آن‌ها و هوش مصنوعی مبتدی حق می‌دهیم که اشتباه کنند.

بد نیست از جزئیات این گزارش‌ها بیشتر بدانید؛ شاید این‌گونه تصویر رویایی و ایمن خودروهای خودران در ذهن شما در هم بشکند. اما دقت داشته باشید که باید با هر فناوری نوظهور و جدیدی واقع‌بینانه و ملایم برخورد کنید و به آن فرصت آزمایش و خطا بدهید.

خودروهای خودران
تردد خودروهای خودران در شهر

نظر مردم درباره خودروهای خودران

این خودروها قرار است به‌زودی مناطق وسیعی از کشورهای مختلف را تحت سیطره خود قرار دهند و خودروهای معمولی را کنار بزنند. به همین خاطر پچ‎پچ‌های زیادی درباره چنین فناوری مبهمی وجود دارد و هر کسی نظر خودش را به دیگری تحمیل می‌کند. طبق تحقیقات و پرسش‌هایی که در این زمینه با حضور 2000 فرد امریکایی انجام گرفت، آمار جالبی از نظر آنان درباره این خودروها رصد شد.

69 درصد از آن‌ها احساس بدی نسبت به این خودروها داشتند، یعنی نگرانی و ترس. همچنین 61 درصد آن‌ها به هیچ عنوان قبول نمی‌کنند که بستگان آن‌ها (خانواده، فرزندان و کسانی که دوست دارند) سوار چنین خودروهایی شوند! 51 درصد از آن‌ها هم بعید بود که طی 5 سال آینده برای داشتن خودروهای خودران اقدام کنند. بنابراین تقریبا فقط 30 درصد از آن‌ها برای ورود این خودروها به زندگی هیجان‌زده هستند و حاضرند که بابت آن‌ها پول بدهند.

آمار تصادف با خودروهای خودران

همان‌طور که اشاره کردیم ایمنی در خودروهای خودران به‌طور کلی در مقایسه با خودروهای معمولی بیشتر است. اما به‌هرحال عواملی وجود دارند که باعث می‌شوند حتی این خودروهای پیشرفته و مدرن نیز گرفتار سانحه شوند. عواملی همچون نقاط ضعفی که در این خودروها وجود دارد در ریشه‌یابی علت چنین سوانحی نقش پررنگی داشته‌اند.

برخی از آمار ثبت‌شده درخصوص سوانح رانندگی خودروهای خودران بدین شرح هستند:

  • درصد بالایی از تصادفات خودروهای خودران یعنی 64 درصد از آن‌ها از عقب بوده‌اند. (در مقایسه با تصادفات رانندگی بر پایه نیروی انسانی بسیار زیاد است. چون کمتر از 30 درصد تصادفات با خودروهای معمولی از عقب بوده‌اند.)
  • فقط 5 درصد از تصادفات خودروهای خودران از بغل بوده‌اند. (در تصادفات انسانی این درصد به بیش از 25 می‌رسد.)
خودروهای خودران
حادئه رانندگی با حضور یک خودروی خودران

اما خبر خوش حاکی از این است که ایمنی در خودروهای خودران حداقل عابرین پیاده را محفوظ نگه می‌دارد، اگرچه ممکن است با برخورد به خودروهای دیگر موجب خسارات مالی شود. خوشبختانه گزارشی مبنی بر این‌که خودروهای خودران به انسان‌های در حال تردد برخورد کرده‌اند وجود ندارد. اما 16 درصد تصادفات رانندگی با خودروهای معمولی با این موضوع به ثبت رسیده‌اند که موجب جراحت یا مرگ انسان‌ها شده‌اند.

پیشنهاد ما: بررسی فناوری‌های هشدار خواب‌آلودگی راننده در خودروهای هوشمند

نقطه‌ضعف این خودروها چیست؟

قطعا برای شما سوال است که با وجود انواع و اقسام قابلیت‌ها در فناوری یک‌پارچه هوش مصنوعی خودروهای خودران، چرا این خودروها هم گاهی دچار حادثه می‌شوند؟ در حال حاضر یکی از قابل توجه‌ترین نقاط ضعف این خودروها مربوط به دوربین‌های تعبیه‌شده در آن‌هاست. این دوربین‌ها در هنگام طلوع و غروب خورشید نمی‌توانند از حداکثر قدرت و کارایی خودشان بهره بگیرند. بدین‌ترتیب وقتی پردازش تصویر در این خودرو مختل شود، احتمال وقوع همان اتفاقی بالا می‌رود که وقتی راننده چیزی را نمی‌بیند رخ خواهد داد.

بالاخره خودروهای خودران ایمن هستند یا نه؟

با رعایت انصاف می‌توانیم بگوییم که بله. این خودروها نسبت به خودروهایی که راننده آن‌ها انسان بوده است ایمن‌تر تلقی می‌شوند. حداقل اگر آماری از تصادف را به خود اختصاص داده باشند، مربوط به برخورد با خودروهای دیگر است، به‌خصوص برخورد از عقب که نشان می‌دهد هنوز باید بر روی عملکرد آن‌ها تجدید نظرهایی انجام شود. اما خوشبختانه این خودروها در نهایت آمار وحشتناکی از تصادف با عابرین پیاده را در کارنامه خود ثبت نکرده‌اند.

مطالب مرتبط

نظرات

پیمایش به بالا