نقاط کور اطراف خودرو از جمله عواملی هستند که در این سالها بخش بزرگی از حوادث رانندگی را گردن گرفتهاند. چون مهمترین ابزاری که راننده در این حرفه به کار میگیرد قوه دیداری اوست و متاسفانه قوای بینایی به خاطر همین نقاط کور تضعیف میشوند. گاهی اوقات نزدیک شدن یک وسیله نقلیه دیگر و یا وجود یک مانع در نقطه کور اجتنابناپذیر است و زمینهساز تهدیدات مهلکی میشود. اما یک راننده زیرک و حرفهای میداند که چگونه چنین مخاطرهای را از ماشین دور کند و رانندگی را با امنیت ادامه دهد. راه چاره، نصب رادار نقطه کور خودرو است که بهعنوان یک قطعه کوچک و نسبتا کمهزینه، کمک زیادی به ضمانت سلامت ماشین و سرنشینان میکند.
در این مطلب از اکستریم مگ همراه ما باشید
رادار نقطه کور چیست؟
رادار نقطه کور خودرو که به آن در انگلیسی BSD میگویند (شکل مختصر عبارت Blind Spot Detection) حسگری است که خطرات موجود در نقاط کور را هشدار میدهد. تصادفات رانندگی در هر جای دنیا بر اثر دردسرهایی که نقاط کور مخصوصا برای وسایل نقلیه بزرگ دارند، بسیار زیاد است. به همین دلیل است که مهندسان خلاق صنعت خودروسازی راهحلی برای خلاء موجود در دید ضعیف رانندگان پیدا کردند و تاکنون آن را با موفقیت به نتیجه رساندهاند. این حسگر کوچک معمولا بر روی آینه بغل نصب میشود و در همانجا با تصاویری شفاف، راننده را از هر نوع تهدیدی در نقطهکور آگاه میکند. یا اینکه نوع هشداردهندهاش صوتی است و با صدایی رسا اعلان خطر را به گوش راننده میرساند.
انواع BSD
ما رادار نقطه کور را به دو نوع اصلی تقسیم میکنیم:
- رادار نصبشده بر روی خودرو توسط کارخانه که در اکثر خودروهای مدرن امروزی موجود است. در حالی که مزیت این نوع رادار تعبیه شدنش بر روی ماشین است و کار راننده را راحتتر میکند، اما عیبش هزینه تعمیر بالاست. چون یک قطعه ثابت بر روی خودرو به شمار میرود و دستکاری آن و جایگزینی یک قطعه دیگر کمی سخت و زمانبر میشود.
- رادار جداگانه و قابل نصب بر روی همه خودروها که بهطور معمول همان دقت و کیفیت را دارد و احتمالا هزینه تعمیر و تعویض آن نسبت به نسخه سرخود کمتر است. طبق گزارشات تابهحال این حسگر با هر نوع خودرویی سازگاری داشته است؛ فقط بستگی به مدل خودرو نیز دارد که نوع رادار و شیوه نصب آن تعیین شود.
نصب رادار نقطه کور خودرو
قطعا نصب رادار نقطه کور خودرو را باید به فردی حرفهای بسپارید که با توجه به ماشین شما انتخاب و جایگذاری آن را انجام دهد. این قطعه دو جزء کلی دارد که برای سوار کردن و استفاده کامل و مفید از قابلیتهایش، باید در محل دقیقی قرار بگیرند و ثابت شوند. اجزای رادار نقطه کور عبارتند از:
- حسگر: که وظیفه جمعآوری اطلاعات از اطراف و محیط کور را بر عهده دارد و بر قسمت خارجی خودرو نصب میشود.
- کنترل: یا مسئول پردازش اطلاعات که صدور دستور مناسب هشدار بنابر نوع و شدت خطر بر دوش آن است و در داخل خودرو نصب میشود.
حسگر رادار معمولا در آینه بغل ماشین جاساز میشود و از طریق یک کابل با واحد کنترل ارتباط میگیرد که بتواند کار خودش را انجام دهد. سیمکشی و برقراری اتصال بین ین دو بخش از رادار نقطه کور باید با دقت انجام شود که این سیستم با هشدار اشتباه خودش برای وقوع حادثه زمینهسازی نکند.
نکات انتخاب رادار مناسب برای نقاط کور
بر اساس اینکه خودروی شما چیست، در چه محیطی رانندگی میکنید و خطرات تا چه حد شما را تهدید میکنند، گزینههای مختلفی برای انتخاب دارید. بههرحال برای خریداری و همچنین نصب یک رادار نقطه کور مناسب حتما از یک فرد متخصص کمک بگیرید و اصطلاحا کار را به کاردان بسپارید. حتی اگر بهترین رادار را خریدهاید اما یک فرد ناشی آن را در سیستم خودروی شما سوار کرده است، هنوز هم احتمال حادثه وجود دارد.
دو مشخصه مهم یک رادار نقطه کور که نیاز شما را برآورده میکند از این قرار است:
- محدوده تشخیص: که نوع سنسور مورد استفاده در BSD آن را مشخص و تقویت میکند. معمولا سنسور رادار میتواند عملکرد بهتری در انتقال اطلاعات دقیقتر نسبت به سونار یا لیدار از خود نشان بدهد. چون وسعتی که آن را بررسی میکند بسیار گستردهتر است؛ گرچه با اندکی تاخیر هشدار را به راننده میرساند.
- نوع هشداردهنده: که میتواند صوتی یا تصویری باشد. هشداردهنده تصویری جایی نصب میشود که به راحتی در معرض دید راننده قرار بگیرد و حتی برای یک ثانیه سر چرخاندن او را معطل نکند. نوع صوتی هشداردهنده هم صدایی واضح دارد و با بوق خطر یا تکلم راننده را از وضعیت مطلع میکند.
کلام آخر
اگر در وهله اول حرکت چیزی بود که مهندسان از یک خودرو توقع داشتند، امروزه همه مردم خواستار حفظ ایمنی وسایل نقلیه نیز هستند. طوری که قابلیتها و راهکارهای متعددی هر ساله در خودروها رونمایی میشوند و درصدد جلب اعتماد مردم به حالت بهینه میرسند. قطعا یکی از بهترین راهحلهای افزایش ایمنی رانندگی بهخصوص برای رانندگان پرکار نصب رادار نقطه کور خودرو است که در این مطلب شما را برای انتخاب و نصب آن راهنمایی کردیم.