برداشتن کاتالیزور ماشین

کاتالیزور

خودروها از همان بدو ورودشان به دنیای بیرون، یعنی دنیایی که خارج از ذهن مخترعان و کارخانه‌ها بود، فعالان محیط‌‌زیست را نگران کردند. چراکه سیستم یک ماشین با سوخت‌وسازی که به آن نیاز داشت، آلودگی‌هایی را در هوا و طبیعت پخش می‌کرد. این آلودگی‌های ناشی از احتراق سوخت در موتور به بیرون فرستاده می‌شدند و درصد بالایی از آن‌ها را گازهای مضر تشکیل می‌دادند. همین شد که فعالان صنعت خودروسازی البته با فشارهایی از سوی دولت، تصمیم گرفتند به هر طریقی آلاینده‌های تولیدی توسط یک ماشین را برطرف کنند. یکی از روش‌هایی که آن‌ها به کار بردند تا آلودگی احتراق سوخت موجود در خودرو را کاهش دهند، طراحی کاتالیزور ماشین بود. بنابراین برداشتن کاتالیزور ماشین یک کار غیراخلاقی و مجرمانه است که در این مطلب از اکستریم مگ به آن بیشتر می‌پردازیم.

کاتالیزور
مبدل کاتالیزور قطعه‌ای مهم و البته پرهزینه است

کاتالیزور ماشین چیست؟

مبدل کاتالیست (Catalytic converter) یک قطعا نسبتا گران در خودرو است که نقش یک تصفیه‌گر را در ناحیه خروجی اگزوز بر عهده می‌گیرد. جالب است بدانید وقتی سوخت در خودروی شما به گردش در می‌آید و برای تامین انرژی می‌سوزد، به مواد بسیار مضری تغییر شکل می‌دهد. این مواد مضر علاوه بر این‌که به‌تدریج بر روی قطعات داخلی خودرو تاثیرات مخربی می‌گذارند، مقصر آلودگی هوا نیز هستند. بدین جهت در میان سوخت‌وسازی که برای ادامه بقا و حرکت ماشین در جریان است، قطعه‌ای باید مسئولیت مهمی را بر عهده بگیرد. این مسئولیت مهم همان تصفیه و سرکوب مواد گازی خطرناک است که کاتالیزور ماشین به آن منصوب شده است.

طرز کار کاتالیزور ماشین بدین شکل است که در اگزوز ماشین قرار می‌گیرد و مواد مضر در دود خروجی را به گازهای بی‌خطر تبدیل می‌کند. این مواد سمی بر اثر عملکرد طبیعی ماشین و یا احتراق ناقص تولید می‌شوند که شامل هیدروکربن‌های خطرناک، کربن مونوکسیدها، اکسید نیتروژن و… هستند. حبس شدن این گازهای مسموم به دلیل برداشتن کاتالیزور ماشین، قطعات مربوطه را دچار پوسیدگی می‌کند و طی مدت زمانی کوتاه از بازدهی ماشین می‌کاهد. همان‌طور که می‌دانید، اگر اجزای داخلی خودرو در خفا خراب شوند و قدرتشان را از دست بدهند، قطعا اتفاقات مطلوبی در انتظار راننده نخواهد بود.

کاتالیزور
کاتالیزور از فلزاتی مثل پلاتینیوم ساخته می‌شود

فرایند برداشتن کاتالیزور ماشین

اگر احساس کردید که مبدل کاتالیست در خودروی شما به هر دلیلی باید حذف شود، حتما در اسرع وقت این کار را انجام بدهید. برای برداشتن کاتالیزور ماشین باید:

  1. علائم نقصان در مبدل کاتالیست را بدانید. اگر کاتالیزور خراب شده باشد، از اگزور دود غلیط و بدبویی خارج می‌شود و در حین حرکت سروصدای زیادی تولید می‌کند.
  2. خودروی خودتان را نزد یک تعمیرکار حرفه‌ای ببرید که مبدل کاتالیزور و سایر قطعات مجاور آن را بررسی کند.
  3. هرگاه مطمئن شدید که مشکل خودروی شما ناشی از نقص در مبدل کاتالیست است، ملزم هستید که این قطعه را تعویض یا تعمیر کنید.
  4. تعویض یا تعمیر این قطعه را به یک فرد متخصص و قابل اطمینان بسپارید که یک مبدل جدید و سالم را جایگزین قبلی کند.

مزیت حذف مبدل کاتالیست خودرو

طبق باور برخی از رانندگان، برداشتن کاتالیزور ماشین به موتور کمک می‌کند که با آزادی بیشتری به کار خودش ادامه دهد. چون وقتی کاتالیزور نباشد، فشار تصفیه نیز وجود ندارد؛ مقاومت گازها در برابر خروج کاهش پیدا می‌کند و آن‌ها سریع‌تر از ماشین خارج می‌شوند. بدین ترتیب موتور توان بیشتری دارد و می‌تواند شتاب و کشش خودرو را نیز افزایش دهد که قطعا باب دل هر راننده‌ای است. اما متاسفانه نبودن مبدل کاتالیزور باعث می‌شود که قطعات در مجاورت مواد سمی قرار بگیرند و زمان ازکارافتادگی آن‌ها زودتر از موعود فرا برسد. در باب آسیبی که حذف این قطعه به طبیعت می‌زند نیز حرفی نیست؛ چون همه ما می‌دانیم دود ماشین مشهورترین منبع آلودگی هواست.

کاتالیزور
کاتالیزور خراب باید به‌سرعت تعویض یا تعمیر شود

معایب برداشتن کاتالیزور ماشین

  • افزایش قابل توجه آلاینده‌های هوا
  • کاهش شتاب خودرو در دراز مدت
  • نقص در سایر قطعات
  • افزایش مصرف سوخت
  • آلودگی صوتی ناشی از عدم کارکرد صحیح اگزوز
  • سکته کردن ماشین (پرتاب شدن ماشین رو به جلو یا به اصطلاح کپ کردن)

کلام پایانی

برداشتن کاتالیزور ماشین وقتی توصیه می‌شود که هدف شما از این کار تعویض یا تعمیر آن باشد، نه حذف دائمی یک قطعه مهم و ارزشمند. اگرچه مبدل کاتالیزور را از فلزات گران‌بهایی می‌سازند، اما کارکرد صحیح آن در ماشین شما باعث می‌شود که بعد از مدتی شاهد کاهش بازدهی خودرو نباشید. وظیفه کاتالیزور فقط ممانعت از ورود گازهای سمی به هوا نیست، بلکه با تبدیل این گازها به مواد بی‌خطر سلامت خودرو را نیز تضمین می‌کند. البته درخصوص برداشتن کاتالیزور ماشین شما تام‌الختیار نخواهید بود، چون معاینه فنی و قوانین نیز اجازه این کار را به رانندگان نمی‌دهند.

مطالب مرتبط

نظرات

پیمایش به بالا