کولر خودرو در فصول گرم سال با ایجاد هوایی خنک و مطبوع امکان سفرهای کوتاه و یا بلند را میسر میکند. سیستم تهویه و کولر که بخش دوستداشتنی ماشین هستند و رفاه سرنشینان را در دمای بالا محقق میسازند از چند قسمت تشکیل شده است. کمپرسور کولر یکی از بخشهای مهم کولر خودرو به شمار میآید که در تولید هوای خنک در محیط کابین خودرو تأثیرگذار است. وظیفه اصلی کمپرسور کولر فشردهسازی ماده سیال خنککننده و یا مُبَرِد است. در این مقاله به سؤال کمپرسور کولر چگونه کار می کند؟ پاسخ میدهیم.
تا انتها با اکستریم مگ همراه باشید
کمپرسور کولر خودرو چیست؟
کمپرسور کولر خودرو در واقع یکی از اجزای سیستم تهویه در ماشین به شمار میآید. در فرایند خنکسازی درون خودرو، وجود مایع سیال یا همان گاز خودرو مهم و حیاتی است. کمپرسور کولر گاز را قبل از ورود به کندانسور تحتفشار بالایی قرار میدهد. در این حالت گاز به مایع تبدیل میشود و مبرد گرمای خود را از دست میدهد.
کمپرسور کولر چگونه کار می کند؟
همانطور که قبلتر گفتیم، وظیفه اصلی کمپرسور خودرو فشردهسازی گاز کولر و تبدیل آن به هوای خنک است. کمپرسور کولر به بلوک موتور متصل گردیده و حرکت آن توسط تسمه و قرقره صورت میگیرد. زمانی که کولر خودرو روشن میگردد، محرک تسمه توسط کلاچ مغناطیسی فعال میشود. کمپرسور در بیشتر خودروها توسط تسمه دینام کار میکند و خرابی این قسمت بر روند خنککردن دمای داخل کابین تأثیر منفی میگذارد. عملکرد کمپرسور کولر در راستای فشردهسازی مبرد در چند مرحله صورت میگیرد.
- ورود مبرد به کمپرسور کولر: کمپرسور گاز را از اِواپُراتور (نوعی رادیاتور) به درون خود میکشد. در این مرحله مایع سیال پرفشار و گرم میشود.
- انتقال گاز فشرده به کندانسور: در مرحله بعد گازی که متراکم و فشرده شده است به کندانسور یا همان مبدل حرارتی منتقل میگردد. گرمای گاز در این مرحله کاهش مییابد.
- تبدیل گاز به مایع: کندانسور گاز فشرده را به مایع تبدیل میکند. در این روند دما و فشار کم میشود.
- خروج مایع سرد به سیستم تهویه: مایعی که در کندانسور خنک شده است به سیستم تهویه داخل موتور منتقل میگردد و هوای کابین را خنک مینماید.
اجزای مختلف کمپرسور کولر
کمپرسور دارای اجزای مختلفی است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- بدنه کمپرسور: تمامی اجزای داخلی کمپرسور درون یک محفظه مقاوم در برابر فشار و حرارت قرار دارند که به آن بدنه کمپرسور میگویند.
- پیستون: در کمپرسورهای پیستونی، سیلندر و یا پیستون وجود دارد که با حرکت خود گاز را فشرده میکند.
- دریچه: ورود و خروج گاز به درون کمپرسور توسط دریچه و یا شیرهای مخصوص میسر میگردد.
- بخش روغنکاری: سیستم کمپرسور بهمانند سایر اجزای داخلی خودرو برای ایجاد عملکرد مطلوب به روغنکاری نیاز دارد. پمپ روغن و مخزن روغن در کمپرسور این وظیفه را بر عهده دارند.
- اتصالات: کمپرسور در راستای خنکسازی، ورود و خروج گاز و روغن اتصالاتی دارد.
- سایر بخشها: در برخی از کمپرسورها یک فن خنککننده در شرایط کاری در دمای بالا تعبیه شده است. علاوه بر این در سیستم بعضی از کمپرسورها سنسورها و سوئیچهایی دیده میشود که بر روند فشار، دما و خنکسازی گاز کولر تاثیر دارند.
علائم خرابی کمپرسور کولر
کمپرسور کولر بعد از گذشت زمان ممکن است دچار خرابی و فرسودگی شود و نشانههایی را بروز دهد.
باد گرم کولر: یکی از رایجترین علائم خرابی کمپرسور کولر، خروج باد گرم از کولر است و دلیل اصلی آن ضعیفی کمپرسور است.
صداهای غیرمعمول: کمپرسور خراب باعث شنیدهشدن صداهای عجیب در زمان روشنکردن کولر میشود.
نشتی مبرد: کولر خودرو برای ایجاد هوای مطبوع و خنک به مایع سیال مبرد نیاز دارد. اگر مایع موجود در سیستم تهویه دچار نشتی شود، ممکن است نشانه خرابی کمپرسور باشد که در صورت پایداری این شرایط، کولر خودرو از کار میافتد.
خاموششدن کولر: رله کمپرسور وظیفه روشن و خاموشکردن کولر را بر عهده دارد. این قطعه کمپرسور را در محدوده دمای مناسب نگه میدارد؛ بنابراین خاموششدن کولر در حالتهای توقف و حرکت، نشانه خرابی کمپرسور است.
بوی ناخوشایند کولر: کمپرسور با جریان هوای کابین در تماس است و خرابی آن موجب متصاعد شدن بوی نامطبوع در زمان روشنکردن کولر میگردد.
نشت روغن: کمپرسور دارای سیستم روغنکاری است و نشت روغن از آن به سیستم تهویه و محیط خارجی راه پیدا میکند. نشت روغن کمپرسور یکی دیگر از نشانههای خرابی کمپرسور محسوب میشود.
لرزش خودرو: در کمپرسورهای پیستونی، تراز نبودن این قطعه، عملکرد نادرست و لرزش خودرو را پدید میآورد.
جمع بندی
در هوای گرم تابستان، کولر خودرو هوایی مطبوع و خنک را برای سرنشینان به ارمغان میآورد. کمپرسور خودرو نقش مهمی در تولید هوای خنک به عهده دارد. توصیه میکنیم که بررسی سیستم تهویه و کمپرسور کولر را بهصورت دورهای و منظم انجام دهید. در این مقاله به سؤال کمپرسور کولر چگونه کار می کند؟ پاسخ دادیم.