معرفی تکنولوژی های موتور اسپرت که خودروهای عادی را بهبود بخشیده‌اند

موتور اسپرت

موتور اسپرت همیشه به‌عنوان میدان آزمایشی فناوری‌های جدید عمل کرده است. پیشرفت‌های موتور اسپرت بر آینده خودروهای عادی تأثیر چشمگیری دارد. روند ورود تکنولوژی‌های موتور اسپرت از سال ۱۹۵۰ در گرندپری بریتانیا با شروع مسابقات قهرمانی رانندگان استارت خورد. باید گفت از آن زمان تابه‌حال فناوری‌های زیادی همچون آینه دید عقب، ترمز دیسکی و سیستم چهارچرخ متحرک AWD… به خودروهای مصرفی و روزمره وارد گردیدند. در این مقاله به معرفی تکنولوژی های موتور اسپرت که خودروهای عادی را بهبود بخشیده‌اند، می‌پردازیم.

تا انتها با اکستریم مگ همراه باشید

ترمزهای دیسکی

یکی از فناوری‌های موتور اسپرت که پا به جاده‌های شهری و بین‌شهری نهاد، ترمزهای دیسکی است. البته تا قبل از این تکنولوژی از ترمزهای کاسه‌ای در خودروها استفاده می‌شد و هنوز هم در برخی اتومبیل‌های فدیمی وجود دارد. ایده طراحی ترمزهای دیسکی از آنجا نشأت گرفت که برای ترمزهای کاسه‌ای جای پیشرفت بیشتری دیده نمی‌شد و از طرفی این نوع ترمز جوابگوی قدرت بیشتر خودروهای مسابقه‌ای نبود. اولین‌بار شرکت جگوار در سال ۱۹۵۲ ترمزهای دیسکی را معرفی کرد که در ابتدا برای خودروهای مسابقه‌ای در نظر گرفته شده بود. خودروی جگوار سی تایپ باوجود ترمز دیسکی در لمان سال ۱۹۵۳ عنوان قهرمانی را کسب نمود. بهتر است بدانید که اولین خودروی عادی مجهز به ترمز دیسکی سیتروئن DS بود که در سال ۱۹۵۵ رونمایی شد.

بیشتر بخوانید: ترمز ضد قفل یا ABS چیست و چگونه کار می کند؟

موتور اسپرت
ترمز دیسکی

مواد پیشرفته فیبر کربن

خودروهای موتور اسپرت از فیبر کربن به دلیل استحکام و وزن پایین در طراحی خود بهره می‌برند. این ماده پیشرفته به دلیل کاربرد مناسب به‌سرعت در خودروهای مصرفی وارد شد. یکی از مزیت‌های مهم فیبر کربن در خودروها، سبکی و به دنبال آن کاهش مصرف سوخت است که سازگار با محیط‌زیست است.

آینه دید عقب وسط ماشین

ما آینه وسط را در خودروهای شخصی خود دیده‌ایم، ولی سرآغاز این ایده کاربردی از کجا آغاز شد؟ در واقع آینه وسط ماشین از تکنولوژی‌های موتور اسپرت بود که به خودروهای مصرفی و عادی وارد گردید. این ایده ساده موجب می‌شود که در هنگام دنده‌عقب و یا پارک، عابران پیاده، دوچرخه‌سواران و سایر وسایل نقلیه و اشیای مسیر را ببینید. مارمون واسپ اولین خودروی مسابقه‌ای مجهز به آینه وسط  بود. آینه دید عقب در خودروهای اسپرت و مسابقه‌ای باعث شد که مشکل تخمین فاصله خودروهای عقب حل گردد و راننده بتواند عملکرد بهتری در مسابقات ارائه دهد. امروزه آینه وسط با ادغام با سایر فناوری‌های پیشرفته، تجربه رانندگی را بهبود بخشیده است.

بیشتر بخوانید: گرم کن شیشه های خودرو و آینه ها چگونه کار می کند؟

داشبورد
آینه دید عقب ماشین فرمول یک

چراغ های مه شکن‌

چراغ مه‌شکن در شرایط جوی نامساعد به رانندگان کمک شایانی می‌کند. چراغ‌های مه‌شکن‌ ابتدا یکی از فناوری‌های موتور اسپرت بود که به دنیای خودروهای تولید انبوه راه پیدا کرد. خودروهای مسابقه‌ای از این تکنولوژی در راستای بهبود تغییرات میدان دید راننده در یک روز کامل استفاده می‌کردند. خودروهای مسابقه‌ای سه‌گانه B3-6 لورین دیتریچ برای اولین‌بار از چراغ‌های مه‌شکن استفاده کردند و در مسابقات لمان مقامات اول و سوم را کسب نمودند. این نتیجه مثبت یک برچسب تأیید برای استفاده از این تکنولوژی موتور اسپرت در خودروهای عادی به شمار می‌آمد‌.

موتور اسپرت
چراغ مه شکن در خودروی مسابقه ای

غربیلک فرمان و دکمه های کنترل

اتومبیل‌ها درگذشته از اهرم در جهت هدایت خودرو در کابین بهره می‌بردند، اما این رویه این‌گونه باقی نماند. خودروهای امروزی غربیلک فرمان به همراه دکمه‌های زیادی برای تنظیمات صوتی، بوق و سایر موارد را در اختیار راننده قرار می‌دهند. باید گفت که این ایده ابتدا در خودروهای مسابقه‌ای برای افزایش تمرکز راننده ایجاد شد. غربیلک فرمان توسط آلبرت واشرون ساخته شد و در مسابقات پاریس روئن بر روی اتومبیل پانهارد استفاده شد. این قطعه موتور اسپرت در آینده جایگزین اهرم برای هدایت مناسب خودرو گردید.

جاده های ایمن

اکثر عاشقان ماشین می‌دانند که مسابقات فرمول یک در پیست‌های باکیفیت بالا برگزار می‌شوند چرا که خودروهای مسابقه‌ای بهترین عملکرد خود را در مسیرهای هموار و باکیفیت نشان می‌دهند. کیفیت پیست مسابقه با عملکرد خودرو رابطه مستقیم دارد؛ ازاین‌رو تکنولوژی‌های مناسبی در جهت افزایش کیفیت مسیرهای مسابقات به کار گرفته شد. پیست مسابقات ۲۴ ساعته لمان از سال ۱۹۲۲ تا ۱۹۲۶ پیشرفت‌های زیادی را به خود دید و به‌موجب این امر در سال‌های آتی سطح ایمنی و کیفیت جاده‌ها پیشرفت چشمگیری را شاهد بود.

AWD

AWD اولین‌بار توسط تیم رالی آئودی معرفی گردید. این تکنولوژی موتور اسپرت در خودروی مسابقه‌ای کواترو به کار گرفته شد که به‌موجب آن نیرو باتوجه‌به نیاز هر چرخ منتقل می‌شد. سیستم دو دیفرانسیل AWD در اتومبیل‌های پیست آن‌ها را به‌چابکی یک آهو و به قدرتمندی ۳۰۰ اسب تبدیل کرد. AWD با ویژگی‌های بی‌شمار خود به خودروهای عادی وارد شد و تجربه رانندگی را تا حد زیادی ارتقا داد.

شیفتر تعویض دنده

فراری در اواخر دهه ۱۹۸۰ در مدل مسابقه‌ای فراری ۶۴۰ اولین شیفتر تعویض دنده را معرفی کرد و در سال ۱۹۹۵ این تکنولوژی موتور اسپرت را در خودروی عادی F355 F1 Berlinetta عرضه نمود. شیفتر تعویض دنده پشت فرمان نصب می‌گردد و سرعت جابه‌جایی دنده را با حداقل اصطکاک قطعات فراهم می‌کند.

جمع بندی

میدان پیست مسابقات فقط شاهد سرعت نفس‌گیر خودروها نیست، بلکه تکنولوژی‌های موتور اسپرت را به تصویر می‌کشد و زمینه تست این فناوری‌ها را فراهم می‌نماید‌. باید گفت که این تکنولوژی‌ها با ورود به خودروهای عادی به میزان زیادی ایمنی، رفاه و کیفیت را در این نوع ماشین‌ها افزایش داده است. در این مقاله به معرفی تکنولوژی های موتور اسپرت که خودروهای عادی را بهبود بخشیده‌اند، پرداختیم.

مطالب مرتبط

نظرات

پیمایش به بالا