صحبت از پیشرفت و گسترش فناوریها، به سرعت در میان مردم فراگیر میشود و این روزها جایی نیست که بحث از تکلونوژی نباشد. اما در مجامع تخصصی، موضوع مهمی که دانشمندان در صنعت همیشه به آن میپردازند، نگرانی از جانب خطرات فناوری است که محیط زیست را تهدید میکنند. خودرو که یکی از فرزندان محبوب همین تکلونوژی است، از همان بدو تولد مقصر رسمی آلودگیهایی بود که در طبیعت پخش میکرد. به همین جهت امروز در این مطلب از مجله اکستریم مگ، بررسی میکنیم که آیا خودروی آب سوز واقعیت دارد؟ و شایعاتی مبنی بر خودروی آب سوز ایرانی تا چه اندازه صحت دارند و آیا واقعا قرار است تحولی در صنعت خودروسازی ایجاد شود؟
آیا خودرو آب سوز حقیقت دارد؟
مدتی است که برخی از شرکتهای مطرح و سرشناس در عرصه خودروسازی، ادعا میکنند قرار است استفاده از خودروهای آبسوز در سطح جهان همهگیر شود. دقت کنید که در چنین خبری، بر روی استفاده همگانی مردم دنیا از خودروی آب سوز تمرکز میشود، نه بر روی ساخت آن. پس میتوان استدلال کرد خودروهایی که صفت آبسوز را بهشان نسبت میدهند، مدتی است که به تولید رسیدهاند اما بهطور کامل بهرهبرداری نشدهاند. هرچند آبسوز بودن این خودروها چیزی فراتر از آن است که در باک آنها بهجای بنزین آب بریزیم؛ زیرا آب بهخودیخود قابلیت احتراق ندارد.
در رویکرد آبسوزی خودروها، این مسئله مطرح میشود که میتوان یکی از اجزای آب را برای به گردش درآوردن انرژی در خودرو به کار گرفت. آن جزء هیدروژن نام دارد که در صورت ترکیب شدن با اکسیژن، مادهای به لطافت و گوارایی آب را تشکیل میدهد. هیدروژن از مواد شگفتانگیز طبیعت به شمار میرود که محققان سالهاست روی آن آزمایشاتی انجام میدهند و باور دارند این ماده سزاوار مانور علمی است. اما درهرحال هیدروژن تا وقتی که بهعنوان یکی از اعضای مولکولهای آب ایفای نقش میکند، نمیتواند بهجای سوخت خودرو استفاده شود.
خودروی آب سوز پروژهای است که درباره آن هنوز ابهامات زیادی وجود دارد و دوستداران ماشین در سالهای اخیر راجع به آن حرفهای زیادی میزنند. فرضیه علمی این نوع از خودرو احتمالا تا مدتی در حد همان فرضیه باقی میماند، چون هنوز بهطور رسمی تایید نشده است. یا اینکه هنوز کاری برای اثبات آن انجام نشده و شاید در آیندهای نهچندان دور ناگهان وارد بازار جهانی شود و همه را حیرتزده کند. در ادامه به این میپردازیم که طرز کار یک خودروی آب سوز میتواند چگونه باشد و از چه طریقی انرژی خودش را تامین میکند.
طرز کار خودروی آب سوز
یک خودروی آب سوز نمیتواند عملکرد درستی داشته باشد، زیرا سوختی که قرار است از آن استفاده کند (آب) حتی قابلیت سوختن ندارد. شایعاتی مبنی بر آبسوز شدن خودروها که در ایران نیز هزینههای چند میلیونی را به رانندگان تحمیل کرده است، یک دروغ علمی محسوب میشود. اما شاید گذاشتن اسم دروغ بر روی آن درست نباشد و بهتر است بگوییم که نام خودروی آب سوز به اشتباه بر زبانها افتاده است. نزدیکترین خودرویی که میتوان به یک خودروی آب سوز در نظر گرفت، خودروی هیدروژنی است که سوخت مورد نیازش از اجزای آب به شمار میرود.
به قول برخی از افراد، چند سال پیش مقالهای توسط ناسا منتشر شد که این سازمان در آن به مسئله خودروهای آبسوز پرداخت. چکیده مقاله نیز بیانگر این است که میتوان با استفاده از تکنیک برقکافت (الکترولیز) هیدروژن موجود در آب را از آن جدا کرد و بهعنوان سوخت در خودروها به کار گرفت. با این اوصاف یک خودرو هیدروژنی در زیر مجموعه خودروهای برقی قرار میگیرد و با استفاده از برق تولید شده توسط هیدروژن و اکسیژن، به کار میافتد. اما هزینه تولید این خودروها و یقینا هزینه خریداری و بهرهگیری از آنها بهقدری بالاست که برندهای مشهور جهان هنوز فکر خاصی به حالشان نکردهاند.
از اگزوز یک خودروی هیدروژنی بهجای دود، بخار آب خارج میشود و از این جهت قدمی بزرگ برای حفظ طبیعت بر میدارد. شایان به ذکر است که این خودرو هنوز بهطور رسمی تایید و تولید نشده است، اما متاسفانه اخیرا در ایران خبری کذب راجع به خودروی آب سوز مطرح شد. این اخبار عنوان “خودروی آب سوز ایرانی” را یدک میکشید و مالکان خودرو را وادار میکرد که دستگاه کیت آب سوز خودرو را تهیه کنند. نصب این دستگاه بر روی یک ماشین هیچ فایدهای ندارد و برخلاف تصور عموم، یک خودرو را حتی ذرهای به حالت آبسوزی نزدیک نمیکند.
کلام آخر
هزینه آب سوز کردن خودرو فقط مبلغی است که یک سری از رانندگان به جهت افزودن یک دستگاه بلااستفاده به ماشین خودشان خرج کردند. در این مطلب از اکستریم مگ پاسخ سوال “آیا خودروی آب سوز واقعیت دارد” را شرح دادیم و بررسی طرز کارش را بررسی کردیم. همچنین گفتیم که چرا این نوع ماشین هنوز بهطور رسمی نامی در میان انواع خودروها ندارد و هنوز یک علامت سوال در حیطه خودروسازی است.