دزدگیر یکی از بخشهای سیستم امنیتی ماشین است که عموم مردم آن را به عنوان اولین ضامن ایمنی خودرو به شمار میآورند. حتما تابهحال شما هم با صدای گوشخراش آژیری که دزدگیر بعد از یک برخورد کوچک با ماشین میکشد مواجه شدهاید. همین اصوات ناخوشایندی که بعضی از خودروها بهدلیل حساسیت دزدگیر دائما آنها را تولید میکنند، یکی از معایب دزدگیر ماشین است. اما این قابلیت چرا به ماشین اضافه شد و تا چه حدی توانست مفید واقع شود؟ همراه اکستریم مگ باشید که بدانید مزایا و معایب دزدگیر ماشین چیست و آیا ارزش این را دارد که از آن استفاده کنید یا خیر.
تاریخچه دزدگیر ماشین
بدیهی است که ایده اولین دزدگیر و سیستمهای ضدسرقت ماشین، بهلطف هدفگذاری شوم یک دزد در ذهن دستاندرکاران صنعت خودرو جرقه زده باشد. اولین سرقت ماشین زمانی به ثبت رسید که شاید مالکان خودرو حتی فکرش را هم نمیکردند تصور سرقت ماشین به ذهن مردم عادی خطور کند. خب تا حدودی حق داشتند، چون ماشینها وسایل بزرگی هستند که جابهجایی آنها در شرایط حساس مضطربکننده مثل دزدی، کمی سخت است. به همین ترتیب این سرقت توسط یک مکانیک صورت گرفت که قطعا شناختی فراتر از یک آشنایی سطحی و اولیه با خودروها داشت. این شد که فعالان حوزه خودروسازی به خودشان آمدند و به فکر این افتادند که به طریقی از به سرقت رفتن ماشینها جلوگیری کنند.
اواسط دهه 90 میلادی اولین دزدگیر ماشین بهطور رسمی تولید و عرضه شد و اختراع آن در رزومه کاری ویکتور هلمن قرار گرفت. در این فناوری، هر دو در جلو و عقب دو طرف ماشین، بهعلاوه در کاپوت و صندوقعقب، بهواسطه یک سوئیچ تحت سیطره دزدگیر قرار گرفتند. وقتی درها بهطور غیرعادی و بدون سوئیچ باز میشدند، دزدگیر خطر را تشخیص میداد و صدای آژیر تا چند متری خودرو به گوش میرسید.
مزایا و معایب دزدگیر ماشین
در ابتدای گسترش استفاده از این فناوری مدرن، اکثر مردم حس خاصی نسبت به آژیر داشتند و سروصدای آن بهسرعت توجه همه را جلب میکرد. اما این روزها کمتر کسی قبول دارد که صدای آژیر دزدگیر موضوع مهمی را بیان میکند و سزاوار این است که به آن توجه شود. چون رانندگان شاهد این بودند که دزدگیر ماشین با کوچکترین لمس و برخوردی که هیچ اهمیتی ندارد، صدای سرسامآور آژیر را در فضا طنینانداز میکند. به همین خاطر حضور دزدگیر ماشین با پیشرفت تکلونوژی بسیار کمرنگ و کمرنگتر میشود و جایش را هم به فناوریهای دیگری داده است.
دزدگیر شاید در حال حذف شدن از قابلیتهای خودروهای لوکس امروزی باشد، اما کارایی و نوآوری بهکار رفته در طراحی آن، شایسته تحسین است. چراکه همیشه بهعنوان یکی از اولین ضدسرقتها در ذهن همه کسانی که به هر نحوی با خودروها مواجه بودهاند جای خود را نگه میدارد. به همین جهت در ابتدا به شرح مزایای دزدگیر ماشین میپردازیم و بعد به سراغ معایبی که اکثر مردم در آنها همنظرند میرویم.
مزایای دزدگیر ماشین
- دزدگیر ماشین راننده را از باز شدن درها بدون استفاده از سوئیچ و احتمالا توسط فردی غیرمجاز آگاه میکرد.
- بهتدریح فناوری تصویری به دزدگیر اضافه شد که در ترکیب شدن با سیستم صوتی عملکرد بهتری داشت.
- دزدگیر تصویری قابلیت این را داشت که نوع خطر را به اطلاع راننده برساند. مثلا ضربه دیدن ماشین یا باز شدن درها هر کدامشان علامت جداگانهای داشتند.
- راننده میتوانست با استفاده از دزدگیر از راه دور و در همان جایی که بود ماشین را مدیریت کند و مانع از ادامهدار شدن صدای آژیر یا به سرقت رفتن خودرو شود.
- بلند شدن صدای آژیر بعد از اراده یک سارق برای دزدیدن خود ماشین یا وسایل داخل آن، باعث میشد که او از کارش منصرف شود و برای اینکه دچار دردسر نشود سریعتر محل را ترک کند.
معایب دزدگیر ماشین
- گاهی اوقات کوچکترین لمس و برخورد با ماشین، سیستم دزدگیر را شوکه میکرد و باعث میشد که بهسرعت واکنش نشان دهد.
- سروصدای دزدگیر معمولا آنقدر طولانی است که تا وقتی خود راننده اقدام به غیرفعال کردن هشدار نکند، همه افراد حاضر در اطراف خودرو آسی و شاکی میشوند.
- دزدگیر ماشین کارایی خودش را بعد از مسافتی کوتاه (حدودا یک کیلومتر) از دست میدهد و عملا دیگر به درد راننده نمیخورد.
- چون مدت زمان زیادی از تولید و عرضه این فناوری گذشته است، بسیاری از سارقان حتی اگر مبتدی باشند به راحتی از پس آن بر میآیند.
- این سیستم کمی حساس است و معمولا بهسرعت خراب میشود. هزینههای تعمیر و تعویض آن نیز برای برخی از رانندگان بهصرفه نیست.
سخن پایانی
خودروی ما یکی از عزیزترین و گرانبهاترین چیزهایی است که در طول زندگی به دست میآوریم و حاضر نیستیم بهسادگی از دستش بدهیم. همین است که همدردی طراحان خودرو سالهاست به جوش آمده و سبب شده که فناوریهایی برای ممانعت از به سرقت رفتن خودرو اختراع شوند. یکی از اولینهای سیستمهای ضدسرقت همان دزدگیر ماشین است که در این مطلب تاریخچه، مزایا و معایبش را بررسی کردیم.