موتور دیزل قلب تپنده خودرو های سنگین است. تزریق سوخت در موتور دیزل از طریق انژکتور صورت می گیرد. سوزن های سیستم انژکتور، سوخت را به طور مستقیم و با فشار به سیلندر و محفظه احتراق می پاشند. گرفتگی و یا خرابی انژکتور با تضعیف عملکرد موتور و افزایش مصرف سوخت همراه است. در این مقاله به بررسی رایج ترین نشانه های خرابی انژکتور در موتور دیزلی می پردازیم.
در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید.
سیستم انژکتور در موتور دیزلی چگونه کار می کند؟
سوخت گازوئیل از طریق انژکتور فشرده می گردد و با دیافراگم ثابت یا کنترل شده الکتریکی بر روی سیلندرها پمپاژ می شود. سوخت در حالت اسپری و غبار ریز به موتور می رسد و احتراقی یکنواخت و کارآمد را ایجاد می کند.
رایج ترین دلیل خرابی انژکتور گرفتگی و کثیفی سوزن های انژکتور است. با نگهداری اصولی و درست از سیستم انژکتور از خرابی موتور دیزل پیشگیری کنید.
به این نکته قبل از تعمیر و یا بررسی انژکتور دیزل توجه کنید، این سیستم در شرایطی با فشار بالا کار می کند و قبل از هر نوع تعمیر و نگهداری از خنکی کامل موتور اطمینان حاصل کنید.
دو ویژگی مهم انژکتور در دیزل
- انتقال دقیق سوخت: انژکتور میزان سوختی که به موتور می رسد را به طور دقیق تنظیم می کند و از ورود بیش از حد گازوئیل یا مقدار کم سوخت به محفظه احتراق جلوگیری می نماید. این امر در راندمان بهتر سوخت و عملکرد روان موتور تاثیر بسزایی دارد.
- احتراق مناسب: انژکتور با پاشش دقیق سوخت، احتراقی مناسب و یکنواخت را به وجود می آورد. به موجب این امر، بازدهی موتور افزایش می یابد و میزان تولید آلاینده ها کم می شود.
نشانه های خرابی انژکتور در موتور دیزلی
خرابی و انسداد سوزن های انژکتور در عملکرد و بازدهی موتور تاثیر منفی می گذارد. در زیر برخی از علائم خرابی انژکتور را مطرح کردیم در صورت مشاهده هریک از این نشانه ها به تعمیرگاه های مجاز مراجعه کنید.
کاهش قدرت موتور
اولین نشانه خرابی انژکتور در عملکرد موتور، خود را نشان می دهد. اگر به طور مناسب سوخت در موتور پاشیده نشود، میزان قدرت موتور دیزل تا حد زیادی کاهش می یابد.
افزایش مصرف سوخت
تزریق نامناسب گازوئیل توسط انژکتور خراب موجب می گردد تا مصرف سوخت بیشتر شود.
خروج دود سیاه از اگزوز
سیستم انژکتور معیوب نمی تواند یک احتراق یکنواخت را به وجود آورد. احتراق ناقص باعث خروج دود سیاه از اگزوز ماشین می شود.
ایجاد لرزش و صدا از موتور دیزل
یکی دیگر از تاثیرات منفی احتراق ناقص، شنیده شدن صدای های غیر طبیعی و لرزش از موتور است.
روشن نشدن موتور
زمانی که خرابی انژکتور به مرحله حاد رسیده باشد، موتور دیزل با استارت زدن، روشن نمی گردد.
افزایش میزان آلاینده ها
احتراق نامتعادل، زمینه تولید آلاینده های بیشتر را از اگزوز فراهم می نماید.
عوامل تاثیر گذار در خرابی انژکتور
همان طور که پیش تر گفتیم یکی از دلایل اصلی خرابی سیستم انژکتور، گرفتگی و انسداد سوزن های انژکتور است. برخی عوامل دیگر در ایجاد خرابی انژکتور در موتور دیزل تاثیرگذار هستند. در ادامه آن ها را بیان می کنیم.
سوخت بی کیفیت
اگر گازوئیل دارای ناخالصی باشد در مسیر سوزن های انژکتور گرفتگی ایجاد می کند و موجب خرابی آن می گردد.
عدم تعویض به موقع فیلتر سوخت
فیلتر سوخت وظیفه جمع آوری ذرات و ناخالصی های سوخت را بر عهده دارد. در صورت تعویض دیر هنگام این قطعه مصرفی، ذرات معلق به سیستم انژکتور وارد می شود و روند سوخت رسانی را مختل می سازد.
فرسودگی سوزن های انژکتور
انژکتور به مانند هر قطعه دیگری دارای عمر مشخصی است. البته استفاده مکرر از سوزن های انژکتور به مرور زمان بر عملکرد و کارایی این قطعه تاثیر دارد.
چگونه باید از خرابی انژکتور مطمئن شد؟
اولین روش برای این که از خرابی سیستم انژکتور مطمئن شد، استفاده از دستگاه دیاگ است. در این روش فاکتورهایی نظیر باز و بسته شدن سوزن انژکتور و مقدار دقیق پاشش سوخت گازوئیل اندازه گیری می گردد.
روش دوم با جداسازی سیستم انژکتور از ماشین انجام می گیرد. دراین روش سوزن های انژکتور از لحاظ رسوب گذاری، فرسودگی و یا خوردگی بررسی می شوند.
جمع بندی
سیستم انژکتور در موتور دیزلی، وظیفه ایجاد احتراقی یکنواخت و کنترل مقدار سوخت را در محفظه احتراق بر عهده دارد. خرابی و گرفتگی سوزن های انژکتور بر راندمان موثر سوخت و عملکرد موتور تاثیر دارد. از علائم خرابی این سیستم می توان به کاهش قدرت و بازدهی موتور، افزایش مصرف سوخت و آلاینده ها اشاره کرد. در این مقاله به طور خلاصه رایج ترین نشانه های خرابی انژکتور در موتور دیزلی را شرح دادیم.