دستاوردهای تکنولوژیکی مسابقات برای خودروهای عادی

خودروهای عادی

خودروهای عادی که روزانه در کف خیابان‌ها تردد می‌کنند، سیر تحولات زیادی را به خود دیده‌اند. مسابقات فرمول یک هیجان، سرعت و قدرت خودروها را به تصویر می‌کشند. اما به‌راستی این مسابقات چه منفعتی برای غول‌های خودروسازی همچون فراری، لامبورگینی و پورشه… دارد که برای آن هزینه‌های هنگفتی می‌کنند؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که جدای از نمایش برند و تبلیغات این کمپانی‌ها در سطح جهان، فناوری و نوآوری‌های جدید در این فضا آزمایش خود را پس می‌دهند. اولین پلن برای تست دستاورد تکنولوژیکی، پیست مسابقه است که در صورت موفقیت به خودروهای کف خیابان منتقل و برای عموم در دسترس خواهد بود. در این مقاله به دستاوردهای تکنولوژیکی مسابقات برای خودروهای عادی می‌پردازیم.

تا انتها با اکستریم مگ همراه باشید

 

تکنولوژی توربوشارژ

خودروهای مجهز به تکنولوژی توربوشارژ از ویژگی کم‌حجم‌تر، قوی‌تر و با راندمان بیشتر بهره می‌برند. جالب است بدانید که جنرال موتورز در سال ۱۹۶۲ دو اتومبیل اولدزموبیل F85 و شورولت Corvair را به توربوشارژر تجهیز کرد. پورشه در سال ۱۹۷۰ مدل‌های 917/10 و 917/30 Can-Am را با این تکنولوژی به مسابقات فرستاد. استقبال از تکنولوژی توربوشارژ باعث شد که تا دهه ۸۰ میلادی اکثر خودروهای مسابقه‌ای به این فناوری مجهز شوند. کارایی و عملکرد بالای توربوشارژ مسیر آن را به قلب خودروهای مصرفی در کف جاده‌ها رساند. هدف اصلی توربوشارژ با ورود هوای بیشتر به سیلندر، افزایش قدرت خروجی است؛ ولی خودروسازان در ماشین‌های اقتصادی از آن در جهت کاهش حجم موتور و مصرف سوخت استفاده می‌کنند‌.

 

سیستم انتقال قدرت AWD

هنگامی که انتقال قدرت با کمک دو دیفرانسیل و متناسب نیاز چرخ‌ها اعمال گردد، خودرو عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد. آئودی کوپه کواترو اولین خودروی عادی بود که از این سیستم در طراحی خود بهره گرفت. خودروی کواترو ابتدا برای مسابقات رالی ارائه شد که موفقیت‌های چشمگیری را در سال‌های 1983 و 1984 کسب نمود. مهندسین آئودی با ایده سیستم انتقال قدرت AWD الگوی خودروسازانی همچون سوبارو و میتسوبیشی شدند. این دو خودروساز از این سیستم در خودروهای عادی و سدان‌هایی مثل ایمپرزا و لنسر اولوشن استفاده کردند.

 خودروهای عادی
طراحی ایرودینامیک در خودروهای مسابقه ای

ایرودینامیک و طراحی باله

امروزه مهندسین ایرودینامیک زیادی در بخش خودروهای مسابقه‌ای فعال هستند و خودروهای بی‌نظیری را برای کسب مقام‌های اول طراحی می‌کنند. باید گفت که در سال‌های اولیه مسابقات رالی، بین خودروهای عادی و فرمول یک تفاوت چندانی وجود نداشت. خودروهای مسابقه‌ای در آن زمان عرض کمی داشتند و مرکز جرم در ارتفاع زیادی قرار داشت، همین عامل سبب شده بود که این خودروها در هنگام پیچیدن به سرعت واژگون شوند. مهندسان سعی کردند با طراحی خودروهای گرد و غیرمقاوم در مقابل جریان هوا، سرعت اتومبیل‌های پیست را افزایش دهند.

پیشرفت خودروهای مسابقه‌ای در راستای عبور بهتر جریان هوا و افزایش سرعت ادامه داشت. اما رفته‌رفته این عامل دردسرساز شد و چسبندگی سطح در سرعت‌های بالا کاهش یافت. خودروهای رالی در این شرایط ناپایدار می‌شدند و خطر تصادفات بیشتر می‌گردید.

مایکل می به‌عنوان مهندس سوئیسی برای این مشکل یک راه‌حل طراحی کرد. او بر روی خودروی پورشه خود یک باله، شبیه بال هواپیما ایجاد کرد تا نیرو را به پایین هدایت کند و چسبندگی به سطح افزایش یابد. این ایده به‌سرعت رشد کرد تا جایی که سازندگان در برخی خودروهای عادی اسپرت از باله استفاده می‌کنند.

 

گیربکس های نیمه خودکار

سازندگان خودروهای مسابقه‌ای به این موضوع پی بردند که اگر راننده از کلاچ استفاده نکند، سرعت تعویض دنده بیشتر می‌گردد. پورشه در سال ۱۹۸۳ از اتومبیل مسابقه‌ای 956 گیربکس نیمه خودکار رونمایی کرد. خودروهای عادی تا سال 1993 برای چشیدن طعم این تکنولوژی موتور اسپرت صبر کردند. مارانلویی‌ها در این سال اولین خودروی مصرفی نیمه خودکار یا همان بدون کلاچ را روانه بازار نمودند. پورشه نیز که ابداع‌کننده گیربکس‌های نیمه خودکار بود در سال ۲۰۰۹ خودروهای عادی مجهز به این فناوری را ارائه کرد.

 خودروهای عادی
ترمز ضد قفل

ترمز ضد قفل

ABS از صنعت هوانوردی به خودروسازی راه پیدا کرد. سیستم ABS در سال ۱۹۶۱ در خودروهای فرمول یک به کار گرفته شد، هرچند که راننده این اتومبیل از ترمز ضد قفل استفاده نکرد. مرسدس‌بنز نخستین شرکتی بود که در سال ۱۹۷۸ از ABS برای خودروهای تولید انبوه خود بهره گرفت.

بهتر است بدانید که ABS به‌عنوان یک آپشن ضروری در خودروهای عادی امروزی شناخته می‌شود. ایالت متحده آمریکا فروش خودروهای صفر بدون سیستم ABS را ممنوع کرده است. درست است که این سیستم از قلب مسابقات رالی به کف خیابان‌ها راه پیدا کرد؛ ولی امروزه استفاده از ترمز ضد قفل در مسابقات رالی ممنوع است و راننده با‌توجه‌به مهارت خود، اتومبیل را هدایت و کنترل می‌نماید.

بیشتر بخوانید: ترمز ضد قفل یا ABS چیست و چگونه کار می کند؟

 

 خودروهای عادی
موتور توربو شارژ هات وی

موتور هات وی

حالت قرارگیری موتور توربوشارژ به شکل Hot V توسط فراری در دهه ۸۰ میلادی اجرا شد. باید گفت که در این روش توربوشارژ به موتور نزدیک است و فاصله کمی تا خروجی دود اگزوز از موتور دارد. خودروهای مجهز به این روش قرارگیری موتور می‌توانند افت دمای گازهای خروجی از اگزوز تا رسیدن به توربوشارژ به حداقل برسانند و در نتیجه گازهایی که از توربوشارژ می‌گذرد، سرعت بیشتری دارند. تمامی این موارد باعث افزایش عملکرد بهتر توربوشارژ در خودروهای عادی می‌گردد‌. مرسدس‌بنز با مدل AMG GT-S این فناوری را به تولید انبوه رساند. اجرای موتور هات وی، هزینه و پیچیدگی زیادی دارد، ازاین‌رو فقط در خودروهای گران‌قیمت استفاده می‌شود.

 

جمع بندی

پیست مسابقات اتومبیل‌رانی توانسته در این سال‌ها در نقش لابراتوار صنعت خودروسازی، هدیه‌های ارزشمندی را برای خودروهای عادی به ارمغان آورد. مهندسان با بهره‌گیری از دانش و فناوری روزبه‌روز در حال گسترش ایده‌ها و طرح‌های کاربردی در زمین پیست مسابقات هستند. در این مقاله دستاوردهای تکنولوژیکی مسابقات برای خودروهای عادی را بیان نمودیم.

مطالب مرتبط

نظرات

پیمایش به بالا