برای خرید خودرو باید مراحلی را طی کرد. بعد از انتخاب یک خودرو با توجه به سلیقه و بودجه و توافق با فروشنده، کارهای اداری و به اصطلاح یک سری کاغذ بازی را باید برای ثبت سند خودرو انجام داد. طبق قانون جدید، برگ سبزی که در زمان تعویض پلاک صادر می گردد، حکم سند وسیله نقلیه را دارد. ثبت سند خودرو در محضر، امری اختیاری است، البته بعضی از افراد برای اطمینان از خرید خود، سند خودرو را در محضر ثبت و رسمی می کنند. در این مقاله هزینه به نام زدن خودرو در محضر را مورد بررسی قرار می دهیم در ادامه این مقاله با اکستریم مگ همراه باشید.
مراحل انتقال سند خودرو
مراحل انتقال سند خودرو شامل، کارشناسی، نوشتن مبایعه نامه، مراجعه به مراکز تعویض پلاک و ثبت سند در دفاتر رسمی(اختیاری) است. ان مورد یکی از مراحل هزینه به نام زدن خودرو در محضر است.
کارشناسی خودرو
این مرحله مهم، خیال خریدار را بابت ادعاهای فروشنده نسبت به خودرو راحت می کند. در واقع مرحله کارشناسی به نفع طرفین است چرا که خیال خریدار نیز، بابت نواقص و خرابی هایی که ممکن است در آینده برای وی دردسرساز شوند، آسوده می گردد.
علاوه بر ماشین های کارکرده، خودروهای صفر هم در زمان خرید به کارشناسی نیاز پیدا می کنند. تجربه نشان داده است که در برخی موارد وجود ایرادات فنی و بدنه در این قبیل خودرو دور از ذهن نیست.
نوشتن مبایعه نامه(قرار داد رسمی)
در این قرارداد تمامی مشخصات فروشنده، خریدار، خودرو، گزارش کارشناس، نحوه و مراحل پرداخت، موعد تحویل، زمان حضور در دفاتر تعویض پلاک و شرایط فسخ معامله قید می شود.
در آخر فروشنده، خریدار و شاهدان قرارداد را امضا می کنند. از این قرارداد دو نسخه تهیه و در اختیار طرفین قرار می گیرد. بهتر است گزارش کارشناسی و رسید پرداخت ها به قرارداد پیوست و اضافه گردد.
مراجعه به مراکز تعویض پلاک
قبل از حضور در دفاتر تعویض پلاک برای و اطلاع از هزینه به نام زدن خودرو در محضر باید نوبت اخذ شود. معمولا این مرحله، توسط خریدار انجام می گردد. فروشنده برای انجام این کار به خریدار وکالت می دهد. در راستای همین امر، بهتر است در مبایعه نامه قید شود که این وکالت در جهت تعویض پلاک تا تاریخ مشخصی است و در صورت عدم حضور خریدار، تمامی خلافی های جدید بر عهده فروشنده است.
بعد از نصب پلاک، کارت سوخت، سند و برگ سبز به آدرس خریدار ارسال می شود. خریدار قبل از هر چیزی باید آدرس محل سکونت خود را در سامانه سخا ثبت کرده باشد.
ثبت سند در دفاتر رسمی
بعد از دریافت برگ سبز، با حضور فروشنده و خریدار در یکی از دفاتر رسمی، ثبت سند رسمی می شود. فروشنده می تواند برای انجام این کار به خریدار وکالت نامه دهد. بهتر است تا قبل از این مرحله فروشنده تمامی مبلغ فروش خودرو را دریافت کرده باشد. البته بعضی افراد با توافق قبلی، مقداری از این هزینه را در زمان ثبت محضری، تسویه می کنند.
درست است که ثبت سند در دفاتر رسمی امری اجباری نیست ولی بهتر است بدانید که در صورت مفقود شدن برگ سبز خودرو، زمانی که خریدار درخواست صدور سند المثنی بدهد، سند به نام آخرین فردی که به عنوان مالک در دفاتر رسمی، ثبت سند را انجام داده، صادر می گردد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت محضری
- برگ سبز خودرو
- سند کمپانی خودرو یا بنچاق قبلی
- تأییدیه نقل و انتقال خودرو از مرکز تعویض پلاک
- اصل مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
- بیمه نامه شخص ثالث
- کارت سوخت خودرو
- برگه تسویه حساب عوارض سالانه شهرداری
- وکالت نامه فروشنده (در صورت عدم حضور)
هزینه انتقال سند خودرو
در کل می توان گفت که بخشی از هزینه ها برعهده فروشنده و بخشی بر عهده خریدار است. هزینه های انتقال سند را چند مورد شامل می شود.
- هزینه های دفترخانه
- مالیات نقل و انتقال خودرو
- عوارض شهرداری
- تعویض پلاک
هزینه دفتر خانه
برای ثبت وکالت نامه از سمت خریدار به فروشنده، مبلغ ۱۵۰ هزار تومن نیاز است. در سال ۱۴۰۳ هزینه های ثبت سند خودرو به شرح زیر است.
مبلغ سند | هزینه حق التحریر |
تا ۱۰ میلیون ریال | تا ۳۵۰ هزار ریال |
تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال | ۶ در هزار |
تا مبلغ یک میلیارد ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال | ۴ در هزار |
بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال | ۱ در هزار |
علاوه بر موارد بالا، مبالغ زیر را نیز باید در نظر گرفت.
- نیم درصد ارزش معاملاتی خودرو عنوان حق ثبت
- 9 درصد از حقالتحریر به عنوان مالیات بر ارزش افزوده
- 15 هزار تومان بابت صدور سند الکترونیک رسمی
مالیات نقل و انتقال
در سال ۱۴۰۳، مالیات نقل و انتقال یک درصد ارزش خودرو داخلی و ۲ درصد ارزش خودرو وارداتی محاسبه می شود.
عوارض شهرداری
برای خودرو های داخلی یک هزارم قیمت رسمی و برای خودروهای وارداتی یک و نیم هزارم قیمت را در نظر می گیرند.