یکی از مهمترین قابلیتهای جدید در عصر تکلونوژی، سیستم سنسور نقطه کور خودرو است. این سیستم دغدغه همیشگی بسیاری از رانندگان را بهراحتی حل کرده است. چون دیگر نیازی نیست که راننده مدام سرش را از شیشه بیرون ببرد و کنار خودرو را برای پیدا کردن یک مانع یا وسیلهنقلیه و عابر پیاده بررسی کند. با استفاده از سنسور نقطه کور که انواعی مثل پایه، 360 درجه، کامل و… دارد، راننده در زمان مورد نیاز سریعا از ورود اجسام به ناحیه نقطهکور خودرو باخبر میشود. سپس میتواند با استفاده از اطلاعاتی که دارد، برای اعمالی مثل تغییر مسیر یا لاین بهتر تصمیم بگیرد. در این مطلب بررسی میکنیم که این سیستم چیست، چه عملکرد و چه انواعی دارد.
همراه اکستریم مگ باشید
سیستم سنسور نقطه کور خودرو چیست؟
سیستم BMS (Blind Spot Monitoring) با استفاده از سنسورهایی که در قسمتهای خاصی از بدنه ماشین دارد، به بررسی محیط اطراف میپردازد. یعنی نواحی خاصی را پوشش میدهد که در علم رانندگی به آنها نقاط کور میگوییم. این نقاط یکی از معضلات بزرگ در رانندگی بودند، البته تا سالها پیش. چون وقتی چیزی مثل عابر پیاده یا وسیلهنقلیه کوچکتر مثل دوچرخه در نقاط کور قرار میگرفت، دیگر توسط راننده دیده نمیشد. همین مشکل باعث میشد که احتمال برخورد و تصادف بالا برود.

این سیستم عملکرد قدرتمند و پیچیدهای دارد، اما درنهایت خروجیاش برای راننده بسیار ساده و قابل فهم است. بهطور کلی سنسور نقطه کور بر کناره بدنه خودرو نصب میشود (بر گوشههای سپر جلو، پشت آینههای جانبی، روی درها، و یا گوشه شیشه عقب). و از همانجا در بردی حدودا 3 تا 5 متری، اطراف خودرو را اسکن میکند. البته تمرکزش بر این است که نواحی دور از دید راننده را پوشش دهد.
اگر سنسورها اطلاعاتی به واحد کنترل فرستادند که مبنی بر حضور یک جسم غیر منتظره در بخشهای مخفی مسیر از دید راننده است، هشداری به راننده داده میشود. این هشدار در مدلهای مختلف خودرو متفاوت است و حتی گاهی فراتر از یک هشدار، بهطور خودکار واکنش مناسبی نشان میدهد (مثلا سرعت را کمتر میکند). درهرصورت هشدار سیستم نقطه کور خودرو بهصورت صوتی و آلارم یا تصویری بر گوشه آینههای جانبی است.
بد نیست بعد از آشنایی با این سیستم کارآمد و حیاتی در خودروهای مدرن و پیشرفته، با انواع سیستم نقطه کور خودرو نیز بیشتر آشنا شوید.

پیشنهاد ما: رادار نقطه کور (BSD) چیست؟
انواع سنسور نقطه کور خودرو
این سیستم در خودروها انواعی دارد که با نوع واکنش نسبت به تشخیص خطر در نقطهکور از هم متمایز میشوند. در ادامه با آنها بیشتر آشنا میشوید.
سنسور نقطه کور پایه
این سیستم که با نام Basic Blind Spot Monitoring شناخته میشود معمولیترین سنسور نقطه کور خودرو است. عملکردی سادهتر دارد و برای نیاز معمولی یک راننده حواسجمع و حرفهای مناسب است. در این سیستم وقتی خطر در نقطهکور پیدا شد، فقط هشدار تصویری متختصری بر روی آینه بغل نشان داده میشود و همین برای آگاه کردن رانندهای که بهخوبی بر روی کارش مسلط و متمرکز میشود کافی است. البته مزیت قابل توجه این نوع از سیستم سنسور نقطه کور خودرو، اقتصادی بودن آن است.

سیستم تشدید هشدار نقطهکور
در این سیستم، نتیجه هشدار بیشتر از یک جلوه بصری کوچک بر روی آینه بغل است. Enhanced BSM سعی دارد که راننده را خیلی کوبندهتر و قاطعانهتر از وجود خطر در نواحی نقطهکور باخبر کند. به همین دلیل با صدای آلارم و حتی لرزش فرمان هشدارش را اعلام میکند.
سازوکار مداخلهای در نقطهکور
همانطور که از نامش پیداست، Blind Spot Interventionیا BSIخودش هم دست به کار میشود و برای محافظت از خودرو و سرنشینان در مقابل تهدیدات نقطهکور واکنش نشان میدهد. مثلا ترمز را بر قسمت خاصی از چهارچرخ خودرو فعال میکند. یا اینکه زاویه خودرو را با اصلاح فرمان تغییر میدهد که از برخورد جلوگیری کند.
سامانه نقطهکور 360 درجه
این سنسور نقطه کور یک نسخه عالی و ارتقاء یافته است و عملکرد بهینهتر و ایمنتری دارد. بهنحوی که با کمک RCTA فضای بیشتری از نواحی نقطه کور، یعنی ترافیک عبوری از طرفین متمایل به عقب را بررسی میکند. سپس با هشدارهای لازم به راننده کمک میکند که حین دنده عقب گرفتن و پارک، حواسش را بیشتر جمع کند و با عابرین پیاده، خودرو یا دوچرخه و هر وسیله نقلیه دیگری برخورد نداشته باشد.
کلام آخر
با پیشرفت تکلونوژی در صنعت خودروسازی، تعامل این وسایل نقلیه با انسان و عملکرد تدافعی آنها در برابر خطرات نیز تقویت شده است. این خیلی عادی است که بهمرور زمان یک مشکل بسیار بزرگ مثل نقاط کور اطراف خودرو، با وجود سیستم ایمنی توسعهیافته خودرو از فهرست دغدغههای رانندگان کنار بروند. در این مطلب بررسی کردیم که سیستم سنسور نقطه کور خودرو چیست و چگونه کار میکند و همچنین چند نوع دارد.
پیشنهاد ما: ۱۰ آپدیت جدید برای ویژگیهای ایمنی خودرو در جادهها