با پیشرفت صنعت خودرو و اضافه شدن آپشنهای ایمنی، خودروهای جدید هر روز ایمنتر از قبل میشوند تا سرنشینها در زمان رانندگی امنیت بیشتری داشته باشند. بهطور کلی، دو نوع سیستم ایمنی در خودروها وجود دارد. سیستمهای ایمنی غیرفعال، مانند ایربگ، کمربند ایمنی پیشکشنده و سیستم پشتسری فعال که در زمان تصادف یا بعد از ضربه عمل کرده و از سرنشینان محافظت میکنند.نوع دیگر سیستمهای ایمنی، سیستمهای فعال مانند ترمز ABS، ESP و سیستم ضد واژگونی (ARP) هستند.
این سیستمها با استفاده از سنسورهای خودرو میتوانند عوامل خطر را پیش از وقوع شناسایی و تا حد امکان از آن جلوگیری کنند. در این مقاله قرار است تا در خصوص سیستم ضدواژگونی یا ARP صحبت کنیم. پس اگر دوست دارید تا در این مورد اطلاعاتی داشته باشید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
سیستم ضدواژگونی یا ARP چگونه کار میکند؟
سیستم ARP یا محافظت فعال در برابر واژگونی، که به بخشی از سیستم ESP متصل است، کمک میکند تا خودروها در پیچهای تند و سرعت بالا از واژگونی در امان باشند. این سیستم بهویژه برای خودروهایی مثل ونها و کامیونها که مرکز ثقل بالاتری نسبت به خودروهای سواری دارند و معمولاً وزن بیشتری حمل میکنند، بسیار مفید است.
تصور کنید یک ون با سرعت زیاد به پیچ تندی نزدیک میشود. در حالی که یک خودروی سواری بهراحتی میتواند پیچ را رد کند، احتمال واژگونی ون بهخاطر مرکز ثقل بالاتر بیشتر است. در چنین شرایطی، سیستم ARP از طریق سنسورها تشخیص میدهد که نیروی جانبی به حد خطرناکی رسیده و بلافاصله ترمز چرخهای بیرونی پیچ را فعال میکند تا از واژگونی جلوگیری کند.
سنسورهای اصلی سیستم ARP به چه صورت است؟
سیستم ARP دارای دو بخش اصلی به نام سیستم محافظتی و سیستم تثبیت است. این سیستم با بررسی شیب جانبی و استفاده از دادههای دریافتی از سنسورها، احتمال واژگونی خودرو را ارزیابی میکند و اگر راننده کنترل خودرو را از دست بدهد، فعال میشود. سنسورهای مورد استفاده در این سیستم شامل موارد زیر هستند:
1.سنسور سرعت هر چهار چرخ
2.سنسور پدال ترمز و نیروی وارد شده به آن
3.سنسور زاویه فرمان
4.سنسور پدال گاز
5.سنسورهای شیب جاده، شتاب جانبی و غلتش
6.سنسور کاهش گشتاور موتور
تفاوت بین ESP و سیستم ضد واژگونی ARP چیست؟
سیستمهای ARP و ESP هر دو بخشی از سیستمهای ایمنی فعال خودرو هستند و از ترمزهای خودکار و کنترل الکترونیکی برای تشخیص و کاهش خطرات احتمالی مانند واژگونی استفاده میکنند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید شرکت “ولوو” اولین بار از سیستم ضد واژگونی ARP برای کاهش احتمال واژگونی خودروهای شاسی بلند استفاده کرد. این سیستم که ROPS نام داشت، با کمک عملکرد کنترل پایداری غلتشی (RSC) احتمال واژگونی و آسیب به خودرو را در شرایط لرزش شدید کاهش میداد. سیستم ARP با استفاده از سنسورهای ژیروسکوپی، تغییرات زاویه و شیب خودرو را ثبت میکند.
این اطلاعات توسط واحد کنترل بررسی میشوند و احتمال واژگونی محاسبه میشود. اگر خطر واژگونی نزدیک باشد، سیستم پایداری خودرو فعال شده، نیروی موتور قطع و ترمزها بر روی یک یا چند چرخ اعمال میشوند تا خودرو به پایداری برسد.
مزایای سیستم ARP برای خودرو چیست؟
وقتی به یاد میآوریم که برای گرفتن گواهینامه رانندگی چه تجربهای داشتیم، شاید یادمان بیفتد که در آن زمان چقدر احساس آرامش بیشتری داشتیم، به ویژه وقتی که مربی کنارمان بود. سیستم ARP هم مانند همان مربی است که در رانندگی به ما کمک میکند. این سیستم برای راننده و خودرو مزایای زیادی دارد:
- مقابله با لغزش خودرو: سیستم ARP کمک میکند تا خودرو در شرایط لغزنده کنترل بهتری داشته باشد و از سر خوردن جلوگیری کند.
- حفاظت در شرایط بحرانی: در مواقع خطرناک، این سیستم به راننده و خودرو کمک میکند تا از تصادف جلوگیری شود و امنیت بیشتری فراهم کند.
- ایمنی بیشتر در رانندگی: سیستم ARP امکانات ایمنی بیشتری را به راننده ارائه میدهد و به او احساس امنیت میدهد.
- آرامش و راحتی در رانندگی: با وجود این سیستم، راننده میتواند با خیالی آسودهتر و راحتتر رانندگی کند.
- چابکی بیشتر در رانندگی: این سیستم باعث میشود تا راننده بتواند بهطور بهتری و سریعتر به شرایط جاده واکنش نشان دهد.
به عنوان جمع بندی باید گفت…
سیستم ضد واژگونی ARP و دیگر سیستمهای ایمنی تنها به کاهش احتمال تصادف و خطراتی مثل واژگونی خودرو کمک میکنند. رانندگان نباید انتظار داشته باشند که این سیستمها در شرایطی مانند سرعت زیاد یا رانندگی غیرمنطقی (مثل جادههای ناهموار یا آب و هوای نامناسب) به طور کامل از تصادفات جلوگیری کنند. رعایت سرعت مجاز و توجه به حداکثر بار مجاز در خودرو بهترین راه برای حفظ ایمنی خودرو و سرنشینان آن است، حتی اگر از سیستمهای ایمنی پیشرفته بهرهمند باشید، پس بهتر است تا همواره این موضوع را در نظر داشته باشید و در زمان رانندگی به طور کامل احتیاط کنید.