سالهاست که خودروها از آن حالت منفعل و نیازمند خودشان در آمدهاند و دیگر رانندگی کار چندان دشواری نیست. چون ارتقای سیستم خودروها به رانندگان کمک میکند که تجربه بهتری از کار با خودروی خودشان داشته باشند. یکی از بخشهای این سیستم مدرن خودروها مربوط به دستیار پارک اتوماتیک است. این دستیار که به APA معروف است، یک چالش اساسی در رانندگی بهنام پارک کردن بهخصوص از نوع دوبل آن را خیلی ساده و آسان میکند. با کمک این سیستم راننده میتواند بهجای چشمهای خودش از حسگرهای خودرو استفاده کند و یک جای مناسب برای پارک عالی و تمیز خودش بیابد. در ادامه همین مطلب بیشتر بررسی میکنیم که دستیار پارک اتوماتیک چیست و چگونه کار میکند.
همراه اکستریم مگ باشید

معرفی دستیار پارک اتوماتیک
سیستم APA یا Automatic Parking Assistant یک عضو جدید و هیجانانگیز در خودروهای مدرن است. در بین ما افراد زیادی هستند که میدانند پارک دوبل چه بلایی بر سر اعصاب و البته خودرو میآورد. جدای از آن، پارک کردن برای بعضی از افراد تازهوارد کلا کار سختی است. اما وقتی پای سیستم پارک اتوماتیک به خودرو باز میشود، این وسیلهنقلیه خیلی هوشمندتر از نسخههای قدیمی خودش کار میکند. تا حدی که شاید راننده فقط روی صندلی بشیند و از تماشای مسیر و جو کابین لذت ببرد.
اما بخش مهیج قضیه این است که در خودروهای جدید، یک دستیار حواسجمع داریم که حین پارک، خیلی دقیق جای پارک را بررسی میکند. علاوهبر اینکه تشخیص میدهد جای پارک برای ابعاد خودروی ما مناسب است یا خیر، در سادهترین حالت به ما فرمان میدهد که خودرو را درست در جای خودش قرار دهیم و با خیال راحت سراغ کارمان برویم.
برای اینکه بیشتر با سیستم پارک اتوماتیک آشنا شوید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
مزایا
- راحتتر کردن کار پارک برای رانندگان
- جلوگیری از برخورد خودرو با موانع و وسایل نقلیه دیگر
- دقت بیشتر برای پارک خودرو در فضایی کوچک
معایب
- افزایش قیمت خودرو
- اختلال در عملکرد سیستم با وجود گردوخاک، برف، تاریکی و درکل جو نامناسب محیط
- عملکرد ضعیف در نسخههای مبتدی

اجزا و طرز کار
عملکرد این سیستم گرچه در درون خودش خیلی پیچیده است و متشکل از محاسبات کامپیوتری و پردازش ثانیهبهثانیه اطلاعات میشود، اما برای ما خروجی ساده و قابل درکی دارد. پس بیایید خیلی ساده کارکرد و اعضای این سیستم را بررسی کنیم:
- مرحله اول: سیستم باید بفهمد که راننده تصمیم دارد پارک کند. در مدلهای مختلف خودرو، سیستم از روشهای مختلفی استفاده میکند تا به این مسئله پی ببرد. مثلا در حالت ساده فقط وقتی فعال میشود که راننده دکمه P بر روی داشبورد را فشار دهد. یا اینکه راننده با سرعت کم در کنار مسیر و جای پارک حرکت کند. یا حتی در مدلهای جهشیافته خودرو، هوش مصنوعی بررسی میکند که کجا هستیم. مثلا اگر با توجه به جو و اشعههای محیط تشخیص داد که در پارکینگ هستیم، از ما سوال میکند که میخواهیم پارک کنیم یا خیر.
- مرحله دوم: سیستم فضای پارکی که راننده آن را انتخاب میکند و نزدیکش میشود را بررسی میکند. این مرحله با استفاده از سنسورها یا دوربینها پیش میرود. اگر خودرو در جای پارک جا میشد، روند پارک کردن فعال میشود.
- سیستم بر اساس نوعی که دارد فرایند پارک کردن را شروع میکند و بعد از آن عملیات به پایان میرسد؛ همینقدر آرام و شیک.

پیشنهاد ما: نحوه عملکرد اتو پارک به چه صورت است؟
انواع سیستم APA
این سیستم مثل بسیاری از سیستمهایی که هر روز در خودروها قدرت پیدا میکنند، انواعی دارد. میتوان گفت طراحی چنین سیستمی در انواع مختلف، به رانندگان کمک میکند که بر حسب نیاز و میزان تجربهشان در رانندگی یکی را انتخاب کنند. اینگونه قیمت خودرو تا حدودی کاهش پیدا میکند.
انواع سیستم پارک اتوماتیک عبارتند از:
- نیمهاتومات: سیستم به راننده کمک میکند که یک جای مناسب برای پارک پیدا کند. سپس با سیستم صوتی و تصویری او را راهنمایی میکند که وارد پارک شود و خودرو را در جای خودش قرار دهد. این سیستم با دستورات صوتی (مثلا: دندهعقب بگیرید) و اطلاعات تصویری (مثلا موقعیت خودرو در جای پارک) هر چیزی که یک راننده مسلط بر گاز و فرمان برای پارک کردن نیاز دارد را در اختیارش میگذارد.
- اتومات: در این نوع از APA، سیستم دیگر راننده را به زحمت نمیاندازد. بعد از اینکه راننده تصمیم گرفت در محلی توقف کند، سیستم جای پارک مناسب را تشخیص میدهد. سپس خودش با کنترل گاز، ترمز و فرمان، وارد جای پارک میشود و کار تمام است.
کلام آخر
فهمیدیم که سیستم اتو پارک به رانندگان کمک میکند یک جای مناسب برای پارک پیدا کنند. البته در انواع پیشرفتهتر، این سیستم خودش خودرو را در محل مناسب پارک میکند. در این مطلب همچنین دقیقتر بررسی کردیم که این سیستم چگونه کار میکند، چه انواعی دارد و مزایا و معایبش چیست.
پیشنهاد ما: ترمز پارک برقی چیست و چگونه کار میکند؟