قطعا شما هم دلتان میخواهد بدانید دقیقا چه فعلوانفعالاتی در یک ماشین رخ میدهد که شما دلوجرئت رانندگی را دارید. باایناوصاف باید توجهتان را به سمت یکی از مهمترین، حیاتیترین و جداییناپذیرترین بخشهای خودرو جلب کنیم؛ یعنی سیستم ترمز ایمن و دلگرمکننده خودمان. حتی نمیتوانیم تصور کنیم که چه اتفاقی قرار است رخ دهد اگر یک خودرو حرکت کند و دیگر هیچوقت از حرکت باز نایستد. در این مطلب از شما دعوت میکنیم که کمی عمیقتر به سیستم خودرو نگاه کنید و با بخشی آشنا شوید که به آن کالیپر میگویند. همراه اکستریم مگ باشید که بدانید کالیپر ترمز چیست، چه اجزایی دارد و علائم خرابی آن چگونه خودشان را نشان میدهند.
کالیپر ترمز چیست؟
این قطعه یکی از قطعات مهمی است که در مهمترین زیرسیستم خودرو قرار میگیرد؛ بااینحساب سطح اهمیت آن کاملا قابل درک است. کالیپر ترمز یک واسط میان لنتها و روتور است که فشار پای راننده روی پدال ترمز را سرانجام به چرخها منتقل میکند. طرز کار کالیپر این است که وقتی راننده پدال ترمز را فشار میدهد، این قطعه خیلی سریع بهواسطه لنتها، روی روتور سایش ایجاد میکند. یعنی کالیپر ترمز لنتها را به روتور فشار میدهد و از همین طریق با کوچکترین فشار روی پدال، سرعت چرخها را کنترل میکند.
به عبارت دیگری، وقتی روغن ترمز در کالیپر فشرده میشود، قطعاتی به نام میلنگ تا چند لحظه خارج میشوند و به دیسک ترمز فشار میآورند. سپس دیسک ترمز براثر فشار تحمیل شده، چرخها را به میزان نیروی پای راننده نگه میدارد و سرعت چرخش را کاهش میدهد. بدینترتیب کالیپر مثل یک گیره در سیستم ترمز عمل میکند و با پادرمیانی، موجب ایست کامل یا کاهش شتاب چرخها میشود. اکنون بد نیست بدانید حقیقت درون سیستم کالیپر ترمز چیست و چه اجزایی آن را تشکیل میدهند که از سیستم ترمز، یک میانجی ارزشمند میسازند.
اجزای کالیپر ترمز ماشین
خودرو از گرد هم آمدن تکههای ریز و درشتی سرپا میشود و با نگاه به هر قطعه از آن، یک دنیای کوچک دیگر مشاهده میکنید. بهطور کلی این خانوادهها و جمعهای بزرگ و کوچک هستند که در نهایت یک دستگاه پایدار و قابل اطمینان را برای شما میسازند. همین است که مهندسان طی سالها توسعه خودروها در صنعت، همیشه بر جزئیترین چیزهای موجود در این وسایل تمرکز زیادی داشتهاند. بد نیست شما هم توجه کنید که اجزای تشکیلدهنده کالیپر ترمز چیست و این قطعه ضروری و جدانشدنی را چه قطعات دیگری به وجود آوردهاند.
بیرونیترین بخش کالیپر ترمز بدنه آن است و بدنه این قطعات را در بر میگیرد:
- روغن ترمز: نیروی پای راننده ازطریق روغن موتور به لنتها میرسد.
- لنت: بعد از اراده راننده برای کاهش سرعت یا توقف، لنتها به دیسک ترمز برخورد میکنند.
- فنر: بعد از رهایی پدال، فنر میلنگها را به درون کالیپر ترمز هدایت میکند.
- رگلاتور: فاصله بین لنتها را تنظیم میکند.
علائم خرابی کالیپر
این موضوع بهطور کامل شفاف شد که سیستم موتور ترمز در خودرو چه نقش ارزشمندی دارد و تصور نبودن یا خرابی آن چهقدر دلهرهآور است. اگر شما هم قبول دارید لازم است جایگاه ویژه و بالاترین اولویت را برای ترمز ماشین در نظر بگیرید، پس باید به نکات ریزی توجه کنید. این نکات ریز همان نشانههای خرابی کالیپر ترمز هستند که شما را مجاب میکنند هر چه سریعتر فکری به حال این بخش از خودرو بکنید؛ برای اینکه بتوانید از رویدادهای ناگوار احتمالی جلوگیری کنید و با دل قرص و اطمینان خاطر به دل جادههای طولانی بزنید.
خلاصه که کالیپر در ماشین شما احتمالا با مشکلی مواجه شده است، اگر:
- پدال ترمز خیلی نرم یا سفت است و مطمئن هستید که با حالت سابق خود فرق دارد.
- وقتی پدال ترمز را فشار میدهید، حس نمیکنید که خودرو واکنش بهموقع و درستی نشان میدهد. به همین خاطر باید بیشتر از حد نیاز پایتان را بر روی پدال فشار دهید که ترمز عمل کند. همچنین ممکن است در همین هنگام، سروصدایی غیرطبیعی از چرخها بشنوید.
- تعمیرکاری که ماشینتان را نزد او میبرید، هر دفعه به شما گوشزد میکند که لنتهای ترمز دوباره خراب شدهاند. فرسودگی مداوم لنتها و دوام نیاوردن آنها تا مدت زمان قابل قبول، احتمالا از خرابی کالیپر ترمز نشات میگیرد.
- کالیپر مسئولیت دو طرف خودروی شما را به عهده میگیرد. پس اگر احساس میکنید که ماشین به یک سو متمایل میشود، شاید کالیپر خراب است.
- یکی از نامطلوبترین علائم خراب شدن کالیپر این است که وقتی ماشین را جایی پارک میکنید، بعد از چند ساعت میبینید که کف زمین پر از روغن ترمز است.
سخن پایانی
هیچکدام از ما بلااستثنا نمیتوانیم دربرابر پذیرش اینکه سیستم ترمز تا چه حد در خودرو پراهمیت است مقاومت کنیم و خرابی آن را نادیده بگیریم. نقص در سیستم ترمز میتواند بهدلیل وجود مشکل در یکی از قطعات داخلی آن ایجاد شود؛ مثل کالیپر ترمز. شما باید همیشه به سلامت تمام قطعات خودرو اهمیت بدهید، مخصوصا قطعات مربوط به ترمز که از برخورد نابهنگام با موانع و بروز اتفاقات ناگوار جلوگیری میکنند.