ترمز پارک برقی چیست و چگونه کار می‌کند؟

ترمز پارک برقی

یکی از ایمن‌ترین و حیاتی‌ترین قابلیت‌های موجود در خودرو، قطعا سیستم ترمز است که تا حد قابل توجهی از وقوع اتفاقات ناخوشایند جلوگیری می‌کند. ترمزدستی نیز عضوی از همین سیستم محسوب می‌شود که باید خیال راننده را بعد توقف کامل از جانب ثابت ماندن ماشین راحت کند. البته ترمزدستی دقیقا به همین منظور طراحی شد و تا سال‌ها پیش از عملکرد قابل قبولی نیز برخوردار بود. اما به‌تدریج معایب موجود در کارکرد ترمزدستی، زمینه‌ای مناسب را برای خط خوردن آن از قابلیت‌های ثابت خودرو به وجود آوردند. بدین‌ترتیب قطعه‌ای جایگزین ترمز دستی شد که نسبت به آن بازدهی بهتر و البته طرز کار ساده‌تری دارد که جذابیتش را بیشتر می‌کند. نام این قطعه ترمز پارک برقی است که در این مطلب از اکستریم مگ آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ترمز پارک برقی
ترمز پارک برقی ساده و کوچک است

ترمز پارک برقی چیست؟

ترمزدستی یکی از مهم‌ترین قطعات خودرو است که با تحولات شگفت‌انگیز و مداوم در این دستگاه، بهره‌وری از آن نیز به ایده‌آل‌ترین حالت ممکن خود رسید. به‌عبارتی سال‌هاست که ماشین‌های لوکس و حتی معمولی دیگر یک اهرم ندارند که راننده آن را به‌طور دستی بالا بکشد. این اهرم در کوچک‌ترین حالت خود طراحی و سپس به ناحیه جلویی و داشبور ماشین‌ها منتقل شد و حالا کارایی بهتری دارد. در نام این قطعه نیز مانند اندازه و مکان آن تغییری ایجاد شد و حالا به آن ترمز پارک برقی و یا ترمزدستی برقی می‌گویند.

اگر هنوز هم سوال شما این است که ترمز پارک برقی چیست، باید بگوییم یکی از قابلیت‌های ثابت خودروهای مدرن و جایگزین ترمزدستی محسوب می‌شود. این نوع از ترمز بر روی داشبورد ماشین قرار می‌گیرد و برای استفاده از آن کافیست که کلیدش را بالا بکشید. بر روی این کلید حرف P را می‌بینید که از حرف اول عبارت Parking brake گرفته می‌شود و مفهوم ترمز پارک را می‌رساند. البته شکل کامل این عبارت Electronic parking brake است و به همین دلیل سیستم ترمز پارک الکترونیکی را به اختصار EPB می‌نامند.

ترمز پارک برقی
نمای EPB در سیستم ترمز

عملکرد ترمز پارک برقی

سیستم ترمز پارک برقی به‌طور خودکار بعد از این‌که راننده کلید آن را بالا کشید و اقدام به فعال‌سازی‌اش کرد، چرخ‌ها را قفل می‌کند. پس دیگر احتیاجی به زور بازوی راننده برای ثابت کردن چرخ‌ها و جای ماشین نیست و راننده با انگشت کار خود را تمام می‌کند. یعنی با استفاده از یک سرانگشت به مغز ماشین یا ECU فرمان می‌دهد که خودش مسئولیت توقف کامل چرخ‌ها را بر عهده بگیرد. جذاب‌ترین قسمت عملکرد هوشمندانه ترمز پارک برقی این است که بعد از اقدام راننده برای حرکت، به‌طور خودجوش غیرفعال می‌شود. در این صورت دیگر خبری از سروصدای عجیب چرخ‌ها و فرسودگی زودرس لنت‌های ترمز نیست، چون قفل ترمز به‌سرعت باز و چرخ‌ها دوباره آماده حرکت می‌شوند.

مزایای ترمز پارک برقی

  • نیازی نیست که راننده با قدرت دست خودش ترمزدستی را فعال کند؛ این کار فقط با یک انگشت انجام می‌شود.
  • کار با ترمز پارک برقی بسیار راحت است و نیازی به قلق‌گیری ندارد؛ بنابراین رابط کاربری خودرو را برای رانندگان تازه‌وارد ساده‌تر می‌کند.
  • اگر راننده فراموش کرد که ترمز پارک برقی را غیرفعال کند، بعد از فشردگی پدال گاز این سیستم خودبه‌خود چرخ‌ها را آزاد می‌کند.
  • همچنین اگر راننده یادش رفت که ترمز پارک برقی را فعال کند، هنگامی که کلید اتوهلد (Auto hold) بالا باشد مغز ماشین به‌طور خودکار ترمز پارک را فعال می‌کند.
ترمز پارک برقی
اتوهلد و ترمز پارک در کنار یک‌دیگر

به همین دلیل است که سیستم جدید ترمزدستی نسبت به نسخه ابتدایی آن از امنیت بالاتری برخوردار است و صد البته رضایت راننده را بیشتر جلب می‌کند.

پایان مسیر…

در این مطلب از اکستریم بررسی کردیم که ترمز پارک برقی چیست و چه مزایایی نسبت به ترمزدستی سنتی و اهرمی دارد. به‌خاطر اهمیت ترمزدستی، کارایی آن یک بخش جدایی‌ناپذیر و بنیادین از سیستم خودروهاست و حذف آن منطقی نیست. بنابراین تمام مزایای ترمزدستی قدیمی در این سیستم گنجانده شده‌اند؛ با این تفاوت که به ضریب ایمنی بالاتر و بازدهی بیشتری رسیده‌اند.

مطالب مرتبط

نظرات

پیمایش به بالا