سیستم ADAS یا سیستم کمک راننده پیشرفته، از تعدادی زیر سیستم تشکیل میشود که هر کدامشان نقشی در حفظ ایمنی خودرو دارند. یکی از زیر سیستمهای ADAS به سیستم کمک محدودیت سرعت یا SLA معروف است. این سیستم راننده را موظف میکند که با سرعت مجاز تعیینشده در موقعیت جغرافیایی براند. یعنی یا بهطور خودکار شتاب خودرو را با سرعت مجاز تنظیم میکند، یا اینکه برای آگاه کردن راننده از محدودیتها با هشدار به فعالیت خودش ادامه میدهد. این سیستم کمک بزرگی به کاهش تصادفات رانندگی بر اثر سرعتهای غیر مجاز میکند. در ادامه همین مطلب، طرز کار و هر چیزی که باید از SLA بدانید را برای شما شرح میدهیم.
همراه اکستریم مگ باشید

معرفی سیستم کمک محدودیت سرعت
همه ما میدانیم که باید حین رانندگی شتاب خودرو را زیر سقف مجاز نگه داریم. اما گاهی به هر دلیلی، حواسپرتی یا خستگی یا حتی وسوسه برای زود رسیدن به مقصد، ممکن است کنترل سرعت را از دست بدهیم. همان لحظهای که با شتاب غیر مجاز در جاده میرانیم و نگاهی به عقربههای پشت فرمان هم نمیاندازیم.
و متاسفانه ورود چیزی به جاده یا حرکت غیر منتظرهای از طرف خودرویی دیگر، به ما تلنگری وارد میکند که از برخورد پیشگیری کنیم. اما متاسفانه سرعت بالای خودرو با سرعت واکنش ما تطابق ندارد. و اتفاقی میافتد که در سرعتی چند کیلومتر کمتر، یا شدت کمتری داشت و یا اصلا رخ نمیداد.
خوشبختانه اکنون خودروهای مدرن این قابلیت را دارند که بهطور هوشمندتری از پس وظیفه حملونقل خودشان بر بیایند. یعنی خودروهای جدید دیگر وسایلی منفعل نیستند که همه حرکت آنها وابسته به راننده باشد. این روزها خودروها هم قدرت تصمیمگیری دارند، حتی گاهی بهتر از راننده.
همین میشود که سیستمی یکپارچه در خودرو به وجود میآید تا از سوانح متداول رانندگی جلوگیری کند. یکی از اجزای همین سیستم Speed Limit Assist نام دارد، بهمعنای سیستم کمک محدودیت سرعت. همانطور که از نامش پیداست به راننده کمک میکند تا مقید به قوانین موقعیتی بماند و بر محدودیتهای اعمالشده غلبه نکند. درنهایت وقتی خودرو با سرعت مجاز پیش برود، احتمال تصادف تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
در ادامه میفهمید که سیستم SLA چگونه کار میکند و چه اجزایی در عملکرد آن دخیل هستند.

طرز کار سیستم SLA
کارکرد این سیستم دقیقا مثل کارکردی است که خود راننده وظیفه دارد به آن توجه کند؛ یعنی توجه به محدودیتهای اعمال شده بنابر موقعیت جغرافیایی. حالا راننده چگونه میفهمد که در محیط اطرافش قانون چه سرعتی را برای حفظ ایمنی خودروها تعیین میکند؟
خواندن تابلوهای راهنمایی و رانندگی
کاملا واضح است که قانون باید با نشانههایی راننده را از محدودیتها آگاه کند. این نشانهها هم چیزی نیستند بهجز تابلوهایی در مجاورت جاده که خیلی واضح و رسا محدودیت سرعت را اعلام میکنند. بنابراین دوربینهایی که بر بدنه خودرو قرار دارند، محیط اطراف را اسکن میکنند و بهمحض دیدن تابلوی محدودیت سرعت، عدد آن را میخوانند. این عدد به سیستم SLA داده میشود و سیستم با توجه به آن، وظیفهاش را انجام میدهد.
پیشنهاد ما: نحوه عملکرد رادار تابلو خوان (TSR)
تحلیل اطلاعات جغرافیایی
مرجع و منبع سیستم کمک محدودیت سرعت هم مثل خود راننده، همین تابلوها هستند. البته در نسخههای پیشرفتهتر این سیستم هوشمندانهتر عمل میکند و از طریق سیستم GPS، اطلاعات خاص موقعیت را میگیرد. در این اطلاعات حتی سرعت مجاز نیز در واحد کنترل خودرو ثبت میشوند. پس سیستم SLA میتواند با تکیه بر این اطلاعات نیز سرعت خودرو را تنظیم کند.

ارتباط راننده با سیستم کمک محدودیت سرعت
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم این سیستم به راننده هشداری مبنی بر افزایش غیر مجاز سرعت میدهد. برای مثال این هشدار توسط هدآپ دیسپلی بر روی شیشه جلویی خودرو نقش میبندد. اینگونه است که راننده حرف سیستم را میفهمد و طبق آن ناچار است سرعت را کاهش دهد.
اما این سیستم حالت دیگری نیز دارد که آن را در خودروهای مدرنتر میبینید. به کمک کروز کنترل تطبیقی، سیستم SLA خودش بدون اینکه از راننده خواهش کند سرعت را پایین بیاورد، دستبهکار میشود. با مداخله این سیستم سرعت خودرو بهاندازه کافی کاهش پیدا میکند و راننده دیگر فرصتی برای پافشاری روی گاز ندارد.
البته این سیستم مداخلهای (Active Speed Assist) وقتی میتواند بدون توجه به راننده سرعت را کاهش دهد که فعال باشد. بعضی رانندهها فقط هشدار آن را فعال میکنند و واضح است که سیستم نمیتواند اختیار خاصی داشته باشد.
پیشنهاد ما: استفاده از کروز کنترل تطبیقی باعث افزایش تصادفات میشود؟!
کلام آخر
بعید است با دیگران از تجربه تصادفات رانندگی بگوییم و ذهن آنها بهطرف سرعت غیر مجاز نرود. حتی اگر به شما نگویند که فکر میکنند با سرعت بیش از حد مجاز در حال رانندگی بودهاید، قطعا این فکر از سرشان میگذرد. چون بههرحال شتاب و عجله در هر کاری، اکثر مواقع به حادثه نامطلوبی ختم میشود. در این مطلب بررسی کردیم که سیستم کمک محدودیت سرعت چطور کنترل خودروی ما را به دست میگیرد که از سرعت مجاز فراتر نرویم و عجلهای خطرآفرین نداشته باشیم.