بررسی سیستم کنترل کشش در خودروها

سیستم کنترل کشش

خودروها سیستم‌هایی قدرتمند هستند که از سیستم‌هایی کوچک‌تر و البته بسیار قوی تشکیل می‌شوند. در خودروهای مدرن‌تر شما با آپشن‌های بسیاری روبه‌رو می‌شوید که هر کدام به‌نوبه خودشان مسئول حفاظت از سرنشینان و خود خودرو هستند. مثل سیستم کنترل کشش که در جاده‌های نامناسب و لیز، جلوی سر خوردن خودرو و انحراف از مسیر می‌گیرد. با وجود این آپشن بسیار جذاب و کارآمد در خودروهای لوکس و امروزی، دیگر کمتر راننده‌ای از رانندگی در برف یا شرایط نامساعد دیگر هراس دارد. در ادامه این مطلب به‌طور کامل‌تر بررسی می‌کنیم که این سیستم دقیقا چیست و چگونه کار می‌کند.

همراه اکستریم مگ باشید

سیستم کنترل کشش در خودروها چیست؟

این سیستم که با نام TCS (مخفف عبارت Traction Control System) شناخته می‌شود، سال‌هاست که در میان امکانات ایمنی خودروها جای خودش را باز کرده است. TCS به سیستمی اشاره می‌کند که اصطلاحا مانع از هرزگردی چرخ خودرو می‌شود. این امر وقتی ممکن است که سیستم کنترل کشش به‌طور خودکار شتاب را کاهش می‌دهد، از قدرت موتور می‌کاهد و یا این‌که چرخ دچار هرزگردی را با ترمز کنترل می‌کند.

یعنی خودرو در حین حرکت بر روی مسیری که از برف و یخ پوشیده شده است، و یا حتی حین مسابقه دادن با سایر خودروها، با وجود سیستم کنترل کشش دیگر به طرفین منحرف نمی‌شود. این‌گونه است که راننده قدرت و تسلط بیشتری بر روی کنترل خودرو و فرمان دادن به آن دارد.

سیستم کنترل کشش
نماد و دکمه سیستم کنترل کشش

تاریخچه سیستم کنترل کشش

احتمالا شما هم به‌تازگی نام این آپشن را شنیده‌اید. چون TCS معمولا در خودروها گران‌قیمت و لوکس نصب می‌شود، نه همه خودروها. اما شاید انتظارش را نداشته باشید که بدانید ایده این آپشن از سال 1950 میلادی متولد شد. بااین‌که حدودا 30 سال طول کشید تا این ایده به عرصه ظهور در خودروها برسد، اما تقریبا چیز جدیدی حساب نمی‌شود.

این آپشن در سال 1980 بر روی محصولاتی قرار گرفت که تولیدی غول‌های خودروسازی بود. البته در ابتدا این سیستم نیز مثل هر ابتکار و نوآوری دیگری مشکلاتی داشت. همچنین در کنار سیستم ABS شروع به کار کرد، چون هر دوی این سیستم‌ها برای کار کردن به حسگر سرعت در چرخ‌ها نیاز دارند.

پیشنهاد ما: ترمز ضد قفل یا ABS چیست و چگونه کار می کند؟

سپس در سال 1990 سیستم کنترل کشش در خودروها از مرحله آزمایش گذشت و بر روی مدل‌های مختلف خودروها جای گرفت. از سال 2000 به بعد این سیستم روز به روز بالغ‌تر شد و با عملکرد بهینه‌تری در خودروها به کار خودش ادامه داد. تا حدی که حدودا بعد از 12 سال، نبودن این آپشن بر روی خودروها در کشوری مثل آمریکا جرم محسوب می‌شد. چون این سیستم نقش مهمی در کاهش سوانح رانندگی ایفاء می‌کرد.

سیستم ASR در خودرو چیست؟

جالب است بدانید که ASR (مخفف عبارت Acceleration Slip Regulation) در اصل همان سیستم TCS است. یعنی همان سیستمی که از هرزگردی چرخ‌های خودرو جلوگیری می‌کند. معنای این عبارت “تنظیم لغزش شتاب” است که کمپانی‌هایی مثل مرسدس از آن به‌جای نام TCS استفاده کردند.

البته درنهایت چون این سیستم در خانواده ESC (سیستم کنترل پایداری) قرار گرفت، دیگر نامی از ASR در میان نماند. سیستم کنترل پایداری یک آپشن الزامی بر روی خودروهاست که حذف آن غیر قانونی محسوب می‌شود. به همین دلیل کمپانی‌های خودروسازی در نام این سیستم با یک‌دیگر به اتفاق نظر رسیدند. حالا وقتی می‌گوییم ESC، از سیستمی نام می‌بریم که ASR یا همان TCS بخشی از آن هستند.

سیستم کنترل کشش
عملکرد سیستم کنترل کشش

طرز کار سیستم TCS در خودروها

بیایید عملکرد این سیستم جالب را خیلی ساده بررسی کنیم:

  1. در ابتدا خودرو به حرکت خودش ادامه می‌دهد، تا جایی که همه چرخ‌ها با سرعتی یکسان بچرخند. وقتی حسگر سرعت در یکی از چرخ‌ها میزان نامتناسبی از شتاب چرخ مربوط به خودش را ثبت و به واحد کنترل خودرو ارسال کند، آن وقت است که سیستم کنترل پایداری به مرحله بعد رجوع می‌کند.
  2. وقتی یک چرخ سریع‌تر از سایر چرخ‌ها بچرخد، دچار هرزگردی است و همین اتفاق احتمال دارد که به یک سانحه نرم اما ناگوار ختم شود. بنابراین سیستم کنترل کشش به خودش می‌آید و فعال می‌شود.
  3. سیستم کنترل کشش این قابلیت را دارد که به موتور دستور دهد با رساندن قدرت و شتاب به چرخ دچار مشکل، وضعیت را بدتر نکند. بنابراین فشار نیروی موتور بر روی چرخ کمتر می‌شود و این چرخ آرام می‌گیرد که بتواند دوباره به حرکت عادی برگردد. همچنین این سیستم برای کنترل بهتر، ترمز را بر روی همان چرخ فعال می‌کند.
  4. وقتی سرعت هر چهار چرخ یکسان شد، سیستم کنترل کشش در خودروها کنار می‌رود و تا گزارش دیگری از هرزگردی و سر خوردن چرخ منتظر می‌ماند.
سیستم کنترل کشش
سیستم کنترل کشش در خودروها

کلام آخر

در این مطلب یکی از آپشن‌های مهم خودرو را بررسی کردیم که معمولا توجه کمی به آن می‌شود. اما با وظیفه حیاتی و خاصی که دارد تاثیر بسزایی در تعادل حرکت خودرو و پایداری آن می‌گذارد. یعنی سیستم کنترل لغزش در خودروها که از لغزیدن یک چرخ و خطرآفرینی آن برای خودرو و سرنشینان پیشگیری می‌کند.

پیشنهاد ما: عجیب‌ترین آپشن‌های خودروهای مدرن

مطالب مرتبط

نظرات

پیمایش به بالا