فیلترهای روغن، وظیفه پاکسازی و تصفیه، موتور خودرو را به عهده دارند. اجزای موتور در هنگام احتراق، گرما تولید میکنند و برای خنکسازی و روانکاری به روغن نیاز دارند. همانگونه که از نام این قطعه مشخص است، وظیفه فیلترکردن ذرات اضافی درون روغن به عهده فیلتر روغن است. فیلتر از ورود ذرات مزاحم به درون موتور جلوگیری میکند و سلامت اجزای موتور را بهبود میبخشد. در این مقاله به بررسی کدام نوع فیلتر بهتر است؟ کاغذی یا فلزی، خواهیم پرداخت.
در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید
نقش روغن و فیلتر روغن در خودرو چیست؟
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، اجزای موتور تحت گرمای زیادی کار میکنند. نقش خنکسازی و روانکاری موتور را روغن بر عهده دارد. زمانی که روغن در موتور به گردش درمیآید در مسیر خود، آلودگی و ذرات اضافی را جمعآوری میکند.
اینجا است که فیلتر روغن خودرو وارد عمل میشود و مانند یک صافی، تمامی این ناخالصیها را از روغن جدا میسازد. اگر این آلودگیها، وارد موتور شود، خسارات جدی به اجزای موتور وارد میشود.
ناگفته نماند که اگر حجم ناخالصیها افزایش یابد، توانایی تصفیه فیلتر کاهش و یا از بین میرود. عملکرد ضعیف فیلتر، باعث خسارت سنگین به موتور خودرو میشود؛ بنابراین تعویض بهموقع فیلتر روغن، سلامت و ایمنی خودرو را افزایش میدهد.
فیلتر روغن کاغذی
جنس اصلی و پایه این فیلتر روغن خودرو از کاغذ است و در تصفیه ذرات معلق روغن، عملکرد ریزبینانهای را ارائه میدهد.
ساختار فیلتر کاغذی
یکی از مواردی که در بحث “کدام نوع فیلتر بهتر است؟ کاغذی یا فلزی”، اهمیت دارد، ساختار فیلتر کاغذی است.
مواد کاغذی انتخاب شده در این نوع فیلتر از الیاف سلولزی باکیفیت، تهیه میشود. کاغذها طی فرآیند پالپ سازی به الیاف ریز و مختلفی، تبدیل میشوند و در آخر با یکلایه فیلتراسیون، پوشش داده میشوند.
لایههای متعدد غیرکاغذی، ذرات و آلودگیهای روغن را بهخوبی جذب میکنند.
فیلترهای کاغذی، یکبار مصرف هستند و در هنگام تعویض دورهای روغنموتور، نیاز به تعویض دارند.
میزان تصفیه و فیلتر در فیلتر کاغذی
باتوجه به ساختار بسیار ریز الیاف در فیلتر روغن خودرو کاغذی، فرآیند فیلترکردن ذرات ریز در این نوع فیلتر بهخوبی انجام میشود. فیلتر کاغذی، ذرات کوچک تا ۱۰ میکرون را بهخوبی جذب میکند.
مزایا
- قیمت مناسب: یکی از ویژگیهای مهم فیلتر کاغذی، قیمت اقتصادی است.
- بازدهی عالی: این فیلتر، ناخالصیهای بسیار ریز را جذب میکند و عملکرد خوبی در این زمینه دارد.
- نصب آسان: نصب فیلتر روغن خودرو کاغذی، حتی برای افرادی که تابهحال این کار را انجام ندادهاند، راحت وبی دغدغه است.
معایب
- طول عمر کم: این محصول باتوجهبه ساختار فیبری خود، عمر محدودی دارد.
- حساسیت به رطوبت: بافت کاغذی در این فیلتر روغنی، باعث شده که در محیطهای مرطوب، راندمان عملکرد آن کاهش یابد.
فیلتر روغن فلزی
فیلترهای فلزی از فلز ساخته میشوند. در شرایط پر فشار، مقاومت خوبی دارند.
ساختار فیلتر فلزی
فلزات اصلی تشکیلدهنده فیلتر روغن خودرو فلزی، فولاد ضدزنگ، آلومینیوم و مس است. آلیاژ فلز به کار برده شده در این نوع فیلتر باید بهگونهای باشد که فشار و دما بالا را بهخوبی تحمل کند. روغن برای فیلترشدن باقدرت و فشار از فیلتر عبور میکند، بنابراین مقاومت فیلتر یک فاکتور مهم است.
فیلتر فلزی را میتوان تا چندین بار تمیز کرد و مجدد از آنها استفاده نمود.
ماندگاری فیلتر فلزی
ساختار فلزی این نوع فیلتر روغن خودرو، دوام و ماندگاری را در آن افزایش داده است. یکی از قابلیتهای مهم فیلتر فلزی این است که میتوان چندین بار آنها را تمیز کرد و دوباره از فیلتر استفاده نمود.
مزایا
- دوام بالا: یکی از مزیتهای اصلی فیلتر فلزی، دوام و طول عمر بالای آن است. این فیلتر در مدتزمان کم، نیاز به تعویض ندارد.
- قابلیت استفاده مجدد: فیلتر فلزی تا چندین بار، قابلیت استفاده مجدد دارد. این موضوع در کاهش هزینهها مؤثر است.
- مقاومت در برابر رطوبت: این فیلتر بهخوبی از پس شرایط محیطی مانند رطوبت برمیآید و عملکرد خود را در این شرایط حفظ می کند.
معایب
- هزینه بالا: هزینه فیلتر روغن خودرو فلزی به نسبت فیلتر کاغذی بیشتر است.
- نصب: این نوع فیلتر برای نصب، نیاز به تخصص بیشتری دارد.
کدام فیلتر مناسب است؟
نوع ماشین خریداری شده یکی از فاکتورهای انتخاب فیلتر روغن خودرو است. در خودرو های سواری از فیلتر کاغذی استفاده میشود و در ماشینهای سنگین به دلیل عملکرد موتور دیزل در شرایط فشار و دمای بالا، فیلتر فلزی انتخاب مناسبی است.
در شرایط آبوهوایی که رطوبت و یا گردوغبار زیادی وجود دارد، فیلتر فلزی عملکرد بهتری را ارائه میدهد.
باتوجهبه بودجه، فیلتر کاغذی نسبت به نوع فلزی، قیمت پایینتری دارد. همچنین فیلتر فلزی بعد از چندین بار شستشو، قابلاستفاده است؛ ولی ممکن است برای نصب آن، نیاز به تخصص باشد.
جمع بندی
فیلتر روغن خودرو کاغذی، خاصیت جذب ذرات و آلودگیهای ریز را تا ۱۰ میکرون دارد. فیلتر روغن فلزی، مقاومت و دوام خوبی در شرایط محیطی مانند، رطوبت، دما و فشار بالا از خود نشان میدهد. برای انتخاب بین این دو فیلتر روغن، نوع خودرو و شرایط جغرافیایی محل زندگی خود را در نظر بگیرید.