یکی از ایرادهای اصلی و مشکلاتی که در خودروهای قدیمی وجود داشت، این موضوع بود که لغزش و هرزگردی چرخها تبدیل به اتفاقی رایج شده بود که در نتیجهی این اتفاق مشکلاتی مانند انحراف و تصادف رخ میداد. این مشکل خصوصاً در جادههای لغزنده و در پیچهای تند، بیشتر خود را نشان میداد. در نهایت و در واکنش به این مسئله، مهندسان به سیستم کنترل کشش (TCS) روی آوردند که مانع لغزش چرخها شده و ایمنی خودرو را افزایش میدهد. در این مطلب، قرار است به بررسی این موضوع بپردازیم که سیستم کنترل کشش یا tcs چیست و چه فواید و کاربردهایی در اتومبیل دارد.
پس اگر شما نیز علاقمند هستید تا در مورد این موضوع اطلاعاتی به دست آورید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
سیستم کنترل کشش چیست؟
سیستم کنترل کشش (Traction Control System) یا TCS سیستمی است مانع از لغزش یا چرخش بیجهت چرخهای محرک خودرو میشود. وقتی نیروی زیادی به چرخها منتقل میشود، امکان دارد تایرها هرز بگردند و کنترل خودرو سخت شود. این موضوع میتواند باعث هدر رفتن نیرو، فرسودگی بیشتر قطعات و حتی خطر انحراف و تصادف شود.
برای جلوگیری از این مشکل، سیستم کنترل کشش روی کار آمد تا کمک کند که چرخها روی جاده بهتر بچسبند و لغزش کمتری داشته باشند. مثلاً، وقتی خودرو در مسیرهای لغزنده حرکت میکند، این سیستم احتمال لغزش را به حداقل میرساند و باعث میشود خودرو به شکل بهتری روی مسیر باقی بماند. همچنین در هنگام شتابگیری که معمولاً چرخها بیشتر در معرض لغزش هستند، این سیستم کمک میکند خودرو سریعتر و با کنترل بیشتر شتاب بگیرد، بدون اینکه تایرها دچار هرزگردی شوند.
عملکرد سیستم کنترل کشش به چه صورت است؟
سیستم کنترل کشش به نوعی مکمل ترمز ABS بوده و با استفاده از سنسورهای نصبشده بر روی چرخها، لغزش را تشخیص میدهد. سپس، بسته به شرایط، نیروی ترمز را به یکی از چرخهای محرک اعمال میکند یا دور موتور را کاهش میدهد تا چسبندگی تایرها به مسیر بازگردد.
به طور خلاصه، سیستم کنترل کشش برای جلوگیری از هرزگردی چرخهای محرک چند کار را انجام میدهد که به شرح زیر است:
1.ترمز زدن روی یکی یا چند چرخ محرک در مواقع لازم
2.تنظیم زمان جرقهزنی شمعها
3.تغییر در میزان سوختی که به سیلندرها فرستاده میشود
4. تنظیم زاویه یا بستن دریچه گاز برقی
5.کاهش فشار توربو یا سوپرشارژر در خودروهای مجهز به این سیستمها
این اقدامات باعث میشود چرخها بهتر به مسیر بچسبند و از لغزش جلوگیری شود.
مزایای سیستم کنترل کشش چیست؟
۱. جلوگیری از لغزش و هرزگردی تایر خورو در پیچها
۲. کاهش احتمال انحراف از مسیر
۳. بهبود ایمنی در جادههای لغزنده و ناهموار
۴. کاهش بروز بیش فرمانی یا کم فرمانی در پیچها*
۵. افزایش تعادل و هندلینگ خودرو
۶. فعالسازی خودکار با روشن شدن خودرو
در برخی خودروهای جدید، میتوانید سیستم کنترل کشش را به کمک یک دکمه روی داشبورد فعال یا غیرفعال کنید، و با روشن شدن چراغ مخصوص در پشت آمپر، از فعال بودن این سیستم مطلع شوید.
روش فعالسازی سیستم کنترل کشش در خودرو
در بیشتر خودروها، سیستم کنترل کشش بهصورت خودکار بعد از روشن شدن خودرو فعال میشود تا از لغزش چرخها جلوگیری کند. در برخی مدلهای جدید، با یک دکمه میتوان این سیستم را خاموش کرد، و در بعضی مدلها این کار با خاموش کردن دکمه سیستم کنترل پایداری انجام میشود. وقتی سیستم کنترل کشش فعال شود، چراغ مربوط به آن در پشت آمپر روشن میشود تا نشان دهد که سیستم در حال کار است.
به عنوان جمع بندی باید گفت که…
سیستم کنترل کشش، دارای سنسورهای فعالی است که بر روی چرخها دیده میشود. این سنسور در جادههایی که نوسانات زیادی دارد گاهی اوقات دچار خرابیهایی میشود. البته که پس از خرابی این سنسور و بهطور کل این سیستم، در اکثر خودروها صداهایی وارد کابین میشود که میتوان از خرابی این سیستم کارآمد اطلاع پیدا کرد. البته که باید بدانید این سیستم در کنار کمک بزرگی که به شما میکند کمی حساس است. حساسیت سیستم کنترل کشش (TCS) نیز کاملا بهجا است و با توجه به کارایی زیادی که دارد، یکی از بخشهایی است که استهلاک زیادی دارد.
بهتر است چندباری در طی سال خودروی خود را پیش کارشناس مربوطه ببرید و از سالم بودن این سیستم مهم اطلاع پیدا کنید تا از بروز خطراتی برای خود و دیگران جلوگیری کنید. البته که باید به یاد داشت هر چه قدر هم این سیستم کارآمد باشد بهتر است تا حد ممکن از رفت و آمد زیاد در سطوح بسیار ناهموار جلوگیری کرد تا بتوان رضایت بیشتری نیز از سیستم کنترل کشش (TCS) داشت.