هوا و دما مهمترین موضوعاتی هستند که بدن هر موجودی نسبت به تغییرات آنها واکنش نشان میدهد، چه برسد به ما انسانها. قطعا فضای داخلی ماشین هم از قاعده توقعات ما مستثنی نیست و هوای نامطلوب فقط تا چند دقیقه قابل تحمل است. چه هوای بیرون سرد باشد و چه گرم، ما باید دمای خوشایند خودمان را احساس کنیم و همچنین به راحتی نفس بکشیم. به همین دلیل است که بین پیچوخم ساختار قدرتمند خودرو، از همان ابتدا فکری هم به حال سیستم تهویه کردند. اما بههرحال همین سیستم هم در طول عمر خودش تچار تحولاتی شد تا اینکه به کارایی ایدهآل خود برسد. در بحث راجع به این سیستم معمولا تفاوت تهویه اتوماتیک با دستی و چند کاناله برای برخیها مبهم است که ما امروز به آنها میپردازیم.
با اکستریم مگ همراه باشید
سیستم تهویه هوا در ماشین چیست؟
درون خودروهای قدیمی یک فضای مبحوس و نفسگیر بود که با تابش نور خورشید و یا گذشتن دقایقی، تحمل آن خیلی سخت میشد. حالا تصور کنید که به هر دلیلی شرایط پایین آوردن شیشههای ماشین هم برای شما مهیا نبود و یک مسیر طولانی انتظارتان را میکشید. بدینترتیب طراحان خلاق خودرو وارد عمل شدند و سیستم تهویه را به قابلیتهای ثابت ماشینها اضافه کردند که چنین مشکلی را رفع کند. سیستم تهویه در ابتدا هوای بیرون از ماشین را بعد از تصفیه به داخل میفرستاد که از این طرق راه نفس سرنشینان کمی باز شود. اما بعد از مدتی مجددا مشکلی توسط مردم مطرح شد که ریشه آن به سیستم تهویه و هوای درون ماشین میرسید.
این بار مشکل به دما مربوط میشد؛ بههرحال دمای داخل ماشین هم اهمیت زیادی داشت، مخصوصا اگر مسافت طولانی بود. بهتدریج سیستم تکبعدی تهویه هوا از اجزای بیشتری مثل گرمکن و سردکن برخوردار شد و به افراد این توانایی را میداد که سرعت فن و دمای هوا را تنظیم کنند. گذشت تا اینکه خودروها یک خروجی لوکس از خط تولید محسوب میشدند؛ پس دیگر سادگی سیستم تهویه قابل قبول نبود و به انواعی تقسیم شد. در نهایت این سیستم پیچیدهتر شد و به تکاملی در ساختار خود رسید که امروزه بهترین بازدهی را در فرایند کار خود ارائه میدهد.
در ادامه به شرح کار سه نوع از متداولترین انواع سیستم تهویه ماشین میپردازیم که تفاوت آنها محسوب میشود؛ یعنی تهویه دستی، تهویه اتومات و تهویه چند کاناله.
تهویه دستی
این نوع از سیستم تهویه همانطور که از نامش پیداست با مداخله مستقیم خود راننده شروع به کار میکند و تنظیم میشود. بااینحال اگر دما به حد مشخصی برسد که راننده میخواست، در صورتی که دمای بیرون تغییر کند باز هم بر دمای داخل هم تاثیر میگذارد. یعنی دمایی که توسط راننده تعیین میشود ثابت نمیماند و بعد از مدتی تغییر میکند؛ پس راننده باید دوباره دما را تنظیم کند. بر روی داشبورد ماشین کنترل فعالسازی و تنظیمات تهویه دستی وجود دارد و کار با آن برای هر کسی بسیار ساده است. این سیستم تهویه در خودروهای قدیمی و ارزان به کار میرفت چون طراحی آن پیچیده نبود و با کمترین تجهیزات سر هم میشد.
تهویه اتومات
در تهویه اتومات نیزخود راننده دمای مطلوب مد نظرش را با کنترل مخصوص سیستم تهویه بر روی داشبورد مشخص میکند. سپس سیستم تهویه با استفاده از حسگرهای تعبیه شده در درون ماشین، دما را در همان حدی که مد نظر راننده است نگه میدارد. این عملکرد هوشمندانه و خودکار سیستم تهویه جدیدتر دقیقا تفاوت اتوماتیک با دستی را نشان میدهد. بنابراین راننده از تنظیم دوباره دما بینیاز میشود؛ چون خود سیستم تهویه بهطور هوشمند میداند که دما را چهقدر بالا ببرد یا پایین بیاورد. اینگونه است که دما در حد ثابت و مطلوب میماند؛ اما اگر چند نفر درون ماشین بودند و سلایق متفاوتی در دما داشتند چطور؟
تهویه چند کاناله
این نوع سیستم تهویه حتی عملکردی زیرکانهتر از اتومات دارد و میتواند رضایت افراد مختلف را که در دو طرف ماشین نشستهاند جلب کند. با استفاده از سیستم تهویه چند کاناله به راحتی دمای طرفین ماشین را از هم تمییز میدهید و آسایش بیشتری را در مسیر تجربه میکنید. باایناوصاف صلح منصفانهای بین سرنشینان برقرار میکنید که همه با دمای مطلوب خودشان تا رسیدن به مقصد صبر کنند و اختلاف نظری در این باره نباشد.
در آخر تفاوت تهویه اتوماتیک با دستی و تهویه چند کاناله چیست؟
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم هر سه نوع این سیستم تهویه به تنظیماتی از طرف راننده یا سرنشین نیاز دارند. اما در تهویه دستی خود راننده دما را تنظیم میکند و با تنظیم مجدد این دما را در حد ثابتی نگه میدارد. در تهویه اتومات راننده فقط اشاره میکند که دمای مد نظرش چیست، و سیستم تهویه بهطور خودکار این دما را به ثبات میرساند. در سیستم تهویه چند کاناله هم دمای هر طرف ماشین قابل تنظیم است که همه سرنشینان تجربه خوشایندی از مسیر داشته باشند.