معاینه فنی به صورت سالانه برای تایید سلامت ظاهری، فنی و بررسی میزان آلاینده های خودرو ارائه می گردد. چند سالی است که اخذ معاینه فنی برای خودروهایی با عمر بالای ۴ سال الزامی است. دو نوع معاینه فنی وجود دارد، معاینه فنی عادی و برتر که در مراکز مجاز انجام می شود. معاینه فنی، تمامی المان های مهم خودرو را مورد ارزیابی قرار می دهد و در کاهش آلاینده های محیط و افزایش ایمنی تاثیر مثبت می گذارد. در این مقاله به سوال، معاینه فنی برتر چیست؟ پاسخ می دهیم در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید.
معاینه فنی خودرو چیست؟
بررسی سلامت خودرو از جنبه های ظاهری، فنی و میزان تولید آلایندگی را معاینه فنی خودرو می گویند. قانون راهنمایی و رانندگی مالکان خودروهایی که بیش از ۴ سال کارکرد دارند را موظف می کند که سالی یک بار به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند. قوانین در این زمینه سفت و سخت عمل می کند و اگر از زمان مقرر معاینه فنی ماشین بگذرد، جریمه نقدی روزانه برای آن لحاظ می گردد.
در معاینه فنی کدام قسمت های خودرو ارزیابی می شود؟
در بررسی معاینه فنی، قسمت های مختلف مورد آزمایش قرار می گیرد. این بخش ها، شامل موارد زیر است.
- بررسی کمک فنرها
- ارزیابی سلامت ترمزها
- بررسی قسمت های زیرین خودرو
- بررسی جلوبندی
- چک کردن عملکرد چراغ ها
- بررسی ظاهر خودرو
در صورت وجود نقص در هریک از بخش های خودرو، شما دو هفته زمان برای رفع ایرادات دارد. پس از آن می توانید مجددا برای اخذ گواهی سلامت خودرو به مراکز معاینه فنی مراجعه کنید.
معاینه فنی برتر خودرو چیست؟
در معاینه فنی عادی، میزان آلاینده ها در دور کند و ثابت خودرو بررسی می شود. این در حالی است که در معاینه فنی برتر علاوه بر بررسی قسمت های فنی و ظاهری خودرو، میزان آلاینده ها در دور کند و بالای موتور نیز ارزیابی می گردد.
خودروهایی که از تولید آن ها، ۴ سال می گذرد ملزم به گرفتن گواهی سلامت خودرو به صورت سالانه هستند. خودروهایی با سال ساخت زیر ۴ سال، به برگه معاینه فنی نیاز ندارند اما بررسی و چک اجزای ماشین، میزان ایمنی را برای سرنشینان افزایش می دهد.
تفاوت معاینه فنی عادی و برتر در چیست؟
تفاوت اصلی این دو در بررسی میزان آلاینده در دورهای مختلف موتور است. معاینه فنی عادی، موتور ماشین را در دور موتور آرام و ثابت ارزیابی می کند. این بررسی میزان مجاز مونوکسید کربن را ۰٫۷ Rppm در نظر می گیرد.
در معاینه فنی برتر حجم آلاینده ها در دور موتور درجا و ۲۵۰۰ آنالیز می شود. حد مجاز مونوکسید کربن در معاینه فنی برتر ۰٫۶ Rppm می باشد.
دولت در طرح معاینه فنی برتر برای افرادی که این گواهی را دریافت می کنند، ۳۰ درصد تخفیف در طرح عوارض ورود طرح ترافیک در نظر گرفته است.
اقدامات لازم قبل از گرفتن معاینه فنی برتر
برای این که لازم به چندین بار مراجعه به مراکز معاینه فنی نباشد، قبل از مراجعه موارد زیر را در خودرو بررسی کنید.
- کمربندها، برف پاکن و آب پاش را چک کنید.
- میزان ساییدگی آج لاستیک ها را ارزیابی کنید.
- روغن موتور و فیلتر را بررسی کنید.
- نور چراغ ها را چک کنید.
- بدنه ماشین، آینه ها و شیشه ها را بررسی نمایید.
مراحل انجام معاینه فنی برتر
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که انجام معاینه فنی برتر در حال حاضر در تهران قابل انجام است و برای خودروهای پلاک شهرستان این گواهی صادر نمی گردد. در ادامه مراحل اخذ معاینه فنی برتر را ذکر می کنیم.
- مراجعه به مراکزی که معاینه فنی برتر را انجام می دهند.( انجام آن فقط در شهر تهران صورت می گیرد.)
- ثبت و پذیرش خودرو
- بررسی کامل سلامت ظاهری خودرو
- تست و آنالیز میزان آلاینده ها در دور درجا و بالای موتور
- ارزیابی سلامت چراغ ها
- بررسی قدرت کمک فنرها
- ارزیابی سلامت ترمزها
- ارزیابی فنی سیستم تعلیق
- در صورت تایید تمامی مراحل بالا، گواهی معاینه فنی برتر با اعتبار یک سال صادر می گردد.
جمع بندی
معاینه فنی عادی و برتر از نظر بررسی آلاینده ها در دور موتور ثابت، کند و تند با یکدیگر فرق دارند. افرادی که اقدام به اخذ معاینه فنی برتر می کنند از ۳۰ درصد تخفیف طرح ترافیک بهره مند می شوند. معاینه فنی برتر در حال حاضر در برخی از مراکز معاینه فنی شهر تهران قابل اجرا است.