ترمز ضد قفل یا ABS چیست و چگونه کار می کند؟

ترمز ضد قفل

یک سیستم ترمز پیشرفته در لحظات بحرانی به مانند یک ناجی عمل می کند و از شما در برابر صدمات جانی و مالی محافظت به عمل می آورد. در حال حاضر ترمز ضد قفل و یا ABS، جایگزین سیستم ترمز های قدیمی شدند. عملکرد این ترمز مدرن به گونه ای است که از قفل شدن کامل چرخ ها جلوگیری می کند و در صورت وجود مانع در زمان ترمزگیری قدرت واکنش چرخ ها بدون قفل شدن در دست راننده است. در این مقاله به طور کلی به سوال، ترمز ضد قفل یا ABS چیست و چگونه کار می کند؟ پاسخ می دهیم.

در ادامه با اکستریم مگ همراه باشید.

ترمز ضد قفل

عملکرد ترمز ضد قفل یا ABS چگونه است؟

برای اولین بار مهندسان ایده ترمز ضد قفل را از رانندگانی که در مسابقات رالی شرکت می کردند، گرفتند. آنان متوجه شدند که رانندگان برای کاهش سرعت، پدال ترمز را فشار می دهند و زمانی که چرخ ها در آستانه قفل شدن هستند، ترمز را رها می کنند و مجددا از پدال ترمز استفاده می کنند.

رانندگان مسابقات به طور تجربی، این مهارت را کسب کرده بودند. یک راننده ماهر به طور تقریبی در هر ثانیه، سه بار می تواند فرآیند فشار و رها کردن پدال ترمز را انجام دهد. مهندسان یک سیستم الکترونیکی مکانیکی طراحی کردند که تعداد دفعاتی که ترمز در هر ثانیه  قطع و وصل می گردد به چندین بار در هر ثانیه برسد.

سیستم ترمز ضد قفل یا ABS، به طور کلی به این صورت است که راننده به طور یکنواخت در حال فشار پدال ترمز است درحالی که مجموعه ای از مدارات، قطعات الکترونیکی، هیدرولیکی و مکانیکی، عمل قطع و وصل شدن ترمز را انجام می دهند.

تمامی این فرآیند موجب می شود که راننده بتواند خودرو را در زمان ترمزگیری به خوبی در هر جهتی هدایت کند. این ویژگی در سیستم ترمزهای قدیمی وجود ندارد و در زمان ترمز گرفتن، امکان قفل شدن چرخ ها و کنترل ماشین در مسیر دلخواه را سخت و دشوار می کند و احتمال تصادفات را افزایش می دهد.

ترمز ضد قفل

مزایای ترمز ABS چیست؟

برخی افراد گمان می کنند که ویژگی اصلی سیستم ترمز ABS، کاهش مسافت ترمز است. مزیت مهم ترمز ضد قفل این است که راننده بتواند با حداکثر قدرت ترمز با سیستم فرمان، خودرو را در مسیر درست هدایت کند و از بروز تصادف جلوگیری شود. در ادامه با دیگر مزایای ترمز ABS آشنا می شویم.

  • حفظ پایداری خودرو در جاده های لغزنده مانند سطوح یخ و خیس
  • کاهش لرزش در سیستم تعلیق
  • کم کردن خط ترمز
  • پایداری خودرو پس از ترمز در سطوح ناهموار
  • فرمان پذیری و هدایت بهتر خودرو
  • قیمت بیشتر خودروهای مجهز به ABS نسبت به ماشین هایی که سیستم ترمز قدیمی دارند

سیستم ترمز ABS عملکرد خوبی را ارائه می دهد ولی وجود این سیستم کارآمد دلیل نمی شود که با سرعت غیر مجاز و با نادیده گرفتن مقررات و با اتکا به این سیستم ترمز، جان خود و دیگران را به خطر بیندازید. رانندگی با احتیاط و رعایت قوانین رانندگی یک اصل مهم است که نباید نادیده گرفت.

 

معایب سیستم ترمز ضد قفل چیست؟

این سیستم هم به مانند هر سیستم دیگری، معایب خود را دارد که در ادامه آن ها را بیان می کنیم.

  • ترمز ضد قفل، میزان هدایت پذیری خودرو را افزایش می دهد اما در کاهش مسافت ترمز تاثیری ندارد. رانندگان باید حد فاصل مناسب با سایر خودروها را رعایت کنند و در این زمینه به سیستم ترمز ABS متکی نباشند.
  • در صورت آسیب هر یک از سنسورهای سیستم ترمز ضد قفل باید هزینه زیادی برای تعمیر و یا تعویض آن پرداخت کرد. در کل هزینه های سرویس و نگهداری سیستم ترمز ABS از ترمز معمولی بیشتر است.
  • ترمز ضد قفل، لرزشی را در زیر پای راننده ایجاد می کند که از معایب این سیستم است.

ترمز ضد قفل

سنسورهای ترمز ABS چگونه کار می کنند؟

در سیستم ABS، سنسورهایی قرار دارد که در صورت کاهش سرعت، سیگنال هایی را به کامپیوتر کنترل ترمز خودرو ارسال می کنند. سیستم ABS زمانی که متوجه کاهش آنی سرعت گردد، فشار ترمز را به صورت لحظه ای کاهش می دهد تا از قفل شدن و یا چرخش خودرو در مسیرهای لغزنده جلو گیری کند‌‌. سنسور ها در هر ثانیه داده های کاهش سرعت را به کامپیوتر ارسال می کنند و بقیه قطعات با توجه به دستورات کامپیوتر عمل می کنند.

 

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پیمایش به بالا